7 Юли, 2024 08:15 3 221 74

ISW:Орбан подкопава усилията на ЕС за военната подкрепа за Украйна, предлагайки мирни преговори

  • виктор орбан-
  • военна подкрепа-
  • ес-
  • украйна

"Призивите на Орбан и други за преговори и мирната формула на Украйна са различни усилия с различни цели, а руският президент Владимир Путин показа, че не се интересува от никакво договорено споразумение, различно от капитулацията на Украйна", смятат анализаторите

ISW:Орбан подкопава усилията на ЕС за военната подкрепа за Украйна, предлагайки мирни преговори  - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Унгарският министър-председател Виктор Орбан продължава да се изявява като потенциален посредник за прекратяване на войната в Украйна, въпреки отказа на руския президент Владимир Путин да посредничи или да води сериозни преговори.

Според доклад на базирания в САЩ Институт за изследване на войната (ISW) Орбан вероятно се опитва да пренасочи вниманието на Запада към евентуални мирни преговори, за да подкопае европейската подкрепа за Украйна, съобщават от news.bg.
"Усилията на Орбан да насърчи преговорите вероятно са част от продължаващите му усилия да пренасочи европейското внимание към обсъждане на мирните преговори и да се отдалечи от обсъждането на военната подкрепа за Украйна.

Орбан последователно се противопоставя и подкопава усилията на ЕС за предоставяне на военна помощ на Украйна, а изместването на вниманието на Европа от военната помощ подкрепя тази по-широка цел сега, когато Унгария пое председателството на Съвета на ЕС", пишат анализаторите на ISW.

В анализа се споменава също, че на 5 юли българският министър-председател Димитър Главчев е предложил България да посредничи в мирните преговори между Украйна и Русия. Освен това на 6 юли турският външен министър Хакан Фидан също призова Украйна да разшири и ускори текущия мирен процес, за да предотврати "задълбочаването на поляризацията" и да "постави дипломацията като приоритет".

"Призивите на Орбан и други за преговори и мирната формула на Украйна са различни усилия с различни цели, а руският президент Владимир Путин показа, че не се интересува от никакво договорено споразумение, различно от капитулацията на Украйна", смятат анализаторите.

В същото време, подчертава ISW, способността на Украйна да продължи собствения си мирен процес зависи от способността ѝ да освободи оперативно значима територия.
В същото време Украйна няма да може да предприеме успешни контраофанзивни действия в подкрепа на тази цел без военна подкрепа от Запада в краткосрочен и средносрочен план, отбелязват от ISW.

На 2 юли Орбан посети Киев за първи път от 12 години насам и се срещна с президента Володимир Зеленски. По време на срещата Орбан призова Украйна да прекрати огъня.
В петък, 5 юли, Орбан отлетя за Москва, за да се срещне с руския владетел Владимир Путин в рамките на така наречената "мирна мисия".

Посещението предизвика остра вълна от критики в Европа. Така например естонският министър-председател Кая Калас е убедена, че Орбан използва председателството си на ЕС, за да сее смут.
Депутатът от Бундестага Михаел Рот призова Унгария да се оттегли от председателството на ЕС. Белият дом също осъди посещението на Орбан, заявявайки, че с изявлението си той няма да направи нищо за прекратяване на войната.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бонев

    132 6 Отговор
    Това мирни преговори много лошо нещо било бе. Сега тези 160млн лв дето ще плащаме на Украйна всяка година десятък ли ще се наричат?
  • 2 Дрън дрън та пляс

    125 5 Отговор
    Или мирни преговори или голямата беля, други варианти няма, тия тъпотии на нато за подкрепа до пълна победа са фантастики
  • 3 Чочо

    116 7 Отговор
    Е,нали това е целта......МИР !!!!!!
    По скоро подковава,печалбите на тези които се "хранят " от войната.
  • 4 Ццц

    112 7 Отговор
    Орбан подкопава военните усилия с мирни преговори? 😂😂 Всичко ще си кажете, вашта (18), всичко! Обстановката взе да се изнервя с наближаването на 5-ти ноември и цялата банда се тресе, начело с кандидатът, но неговото е от паркинсон!
  • 5 Всъщност,

    101 8 Отговор
    Орбан се опитва да балансира подкрепата на атлантическите ястреби за войната в Украйна с цел победа над Русия, с една искрена мирна инициатива. Орбан добре знае, че пътят към мир и просперитет в Европа е спирането на тази война, вместо ескалацията й до поредната Световна Война стартирала от "неадекватна" Европа
  • 6 горски

    107 6 Отговор
    Значи ако се постигне мир и спрат да умират украинци и руснаци -това е лошо.И Орбан подкопава забележете -западната политика за мир в Украйна.
    Някой беше задал въпрос преди време.....защо и е на Украйна територия, в която няма да има украинци,няма да има селища,няма да има нищо....
    Отговорете сами на този въпрос...
  • 7 България 🇧🇬

    74 7 Отговор
    България Против Украйна 🇺🇦🚾👎
  • 8 Цензура

    107 6 Отговор
    Значи Орбан е лош, защото се бори за мир ???? Предлагам тия магистрaлни тружeнички от тоя "институт" (защото там са такива, няма нито един военен) да отидат ЛИЧНО на фронта.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Обективно

    46 6 Отговор
    Едва ли това е САМО инициатива на Орбан, ще е безполезно, просто той си е направил алъшвериша за Унгария за изгодни суровини, а междудругото е оставил една вратичка открехната и си вдига политическият рейтинг. Умна глава е Орбан.
  • 11 Форинър

    67 6 Отговор
    Абе тоя Орбан, не що се е чалнал. Какъв мир искаш бе. Само война, това оръжие трябва да се продава, на Запада му трябват пари. Няма значение, че има милион жертви, разруха и нещастие. Нали сме спирай Орбане или ще те неутеализират- критики, Майдан ни, цветни революции, случки тип Фицо и т.н.

    Коментиран от #40

  • 12 Простак

    14 4 Отговор

    До коментар #9 от "Неутрален(като Мунчо)":

    200%
  • 13 Фен

    73 5 Отговор
    НАТО никога не е искало мир. Но и никога не е побеждавало. Така ще стане и сега. За сметка на нашите пари, и украинските животи.
  • 14 Нормалната позиция за

    44 4 Отговор
    йехудите.
    Другите да се избиват за техния интерес.
  • 15 Какъв

    64 3 Отговор
    Мир, бе?
    Ние този институт за какво сме го направили?
    Искате от глад ли да умрем?
  • 16 Механик

    80 3 Отговор
    Много крсноречиво! Орбан предлага мир и по тоя начин ПОДКОПАВА европейските усилия??? Начи, европейските усилия не се стремят към мир????
    А, де!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дебили

    55 3 Отговор
    Мале колко лошо да се спре една война в която умират хора и се харчат трилиони от нашите пари за пушкала.Другомси е да говорим за превоарабаване на Европа и следващите 5г да харчим трилиони за маши фирми като по времето на пландемията .
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Натовски лицемери

    68 2 Отговор
    Ма как не го е срам Орбан да им подкопава войната на запада?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Това е правилното,

    52 1 Отговор
    Да се даде приоритет на мирните преговори пред военната подкрепа за Украйна.
  • 26 Дякон Унуфрий Араллампиев

    47 3 Отговор
    Спете спокойно мили деца На Русия не и трябва Европа Нито суровинен нито човешки ресурс Заборчняли до ушите с неясна ориентация Русия ще създаде буферна зона и всичко ще си дойде на мястото
  • 27 Верно ли

    60 1 Отговор
    "Орбан подкопава усилията на ЕС за военната подкрепа за Украйна, предлагайки мирни преговори "..... И после ми пускат в националните телевизии некви анимации да съм си подбирал източниците, заради дезинформацията!
  • 28 Талибан

    59 1 Отговор
    ЕС много се ядосали кога Орбан оди у Москва.А що не се ядосахте като беше у Киев а?
  • 29 мдааа

    40 4 Отговор
    А на Путин се изчака чакалото за преговори.... сега решението е КАПИТУЛАЦИЯ!!!
  • 30 Щом "подкопава"

    55 2 Отговор
    усилията за военна подкрепа на Украйна, значи е на много правилен път! Тия, особено тоя "институт", май са много далеч от мирните преговори, макар че ни проглушиха ушите как се стремят към мир! Става очевидно кой иска тая война, и че през Украйна минава пътят към пряката конфронтация с Русия! Русия е целта, а Украйна средството за постигане лелеяните цели за разрушаване на Руската федерация и заграбването на гигантските ѝ ресурси... Всичко друго е "мижи да те лажем", както викат по нашия край... Путин не искал мир, Путин не иска преговори, Путин... Абе защо се опитвате да ни правите на шарани? Човекът си постави условията още преди инвазията, вие се изсмяхте, втори път постави условия, аха - аха да се приемат, отиде рошавия клоун и развали почти уговорения мир... Е, сега условията се промениха и както обикновено, ако не приемат първото предложение на руснаците, всяко следващо ще е все по-болезнено за укрите и киевската хунта, а от там и за тези, които залагаха на пропадналите бандеровци в Киев...
  • 31 Журналистически канал

    53 2 Отговор
    Вие виждате ли и чувате ли какви психо трилъри развиват ежедневно. Откога мирни преговори стана мръсна дума, а военна подкрепа върха на демокрацията. Изобщо не давайте за пример Кая Калас, която набутахте на тази позиция в ЕП само защото е бясна русофобка. Как ще слагаш някой на такъв пост само заради омраза, която е в полза на интересите на част от депутати на ЕП? Казвате няколко имена, които са против Орбан, какво ни интересува мнението на деб@илни хора, те ли ще вземат решения по какъв път ще върви Европа? Европа се превърна в спонсориран от САЩ развъдник на бесни, жадни за кръв психично болни.
  • 32 Знае се

    41 3 Отговор
    Че ФАЩ са най големия агресор в света, но защо и ЕС бърза да се нареди до тях...
    Русия такава онакава, но предлага и се бори за мир...
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 роб на сащ и ес

    49 2 Отговор
    Защо се месите на Унгария да определя приятелите и враговете си?Не можете насилствено да контролирате всички и да ги хвърляте срещу Русия.Задължаването всички от ЕС да плащаме на определени военно производители отчитащи се с проценти на някакви еврослужители вземащи съдбовни решения и неизбрани пряко от народите да ги представляват е робство.
  • 35 защо

    31 0 Отговор
    Четеш заглавието и ... кой разбрал, разбрал.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Име

    31 0 Отговор
    Защо да не спрат войната, ако Орбан помогне за мир - какво толкова.
  • 38 НАБЛЮДАТЕЛ

    40 1 Отговор
    Орбан не е англосаксонец. Разбутва англосаксонската кочина.
  • 39 Браво на Орбан

    38 0 Отговор
    КомплексаритеЕвроатлантици трябва да бъдат бесени, подклажсат война и не искат мир.
  • 40 Глупостта е заразна

    36 1 Отговор

    До коментар #11 от "Форинър":

    Запада нищо няма да спечели, защото те продават(подаряват) на ФАЛИРАЛА държава(да не говорим, че искат и да я възстановяват с нашите пари). Как мислите след колко(ако) столетия Украйна ще започне да връща парите, ще останат ли живи и здрави хора, които да работят за да се върнат тези пари? Та европейските данъкоплатци издържат и в момента Украйна и плъпналите украинци в Европа.

    Коментиран от #63

  • 41 000

    34 0 Отговор
    Значи, няма нищо по-лошо, от мирни преговори. И нищо по-хубаво от войната. Браво, Европа, браво....
  • 42 Ъъъъъ

    31 0 Отговор
    Орбан подкопава усилията на ЕС за военната подкрепа за Украйна, предлагайки мирни преговори

    Това значи ли, че ЕС не иска мирни преговори?
  • 43 Модерен

    4 35 Отговор
    Руснаците не приемат мира. Мир още утре се подписва ако се изтеглят от донбасс Крим и Запорожие
  • 44 Истината

    2 27 Отговор
    Защо тези бойци за мир,които обичат Путин, не му кажат да изтегли войските си от Украйна, да върне заграбени територии,да престане с геноцида срещу Украйна, да върне отвлечените 20,000 деца, и тогава ще настъпи мир. Замисляли ли са тези патриоти как ще реагират ,ако Путин реши да нахлуе в техните държави и си поиска тяхна територия и започне да ги избива, ако не се съгласят с него? Интересно е също така защо всички тези патриоти са много добре платени от Кремъл, за да разделят ЕС ? Кога в Родината на световната цивилизация Европа започнаха да възхваляват варварите?

    Коментиран от #53, #67

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 дядото

    23 0 Отговор
    колко лош е този орбан.да не зачита агресивните планове на нато и ес и да се стреми към мир в европа
  • 47 Фон дер Миндер

    22 0 Отговор
    Браво Орбане ! Нацели ги баш у мазола . Кучетата си лаят, керванът си върви. Нулева толерантност и никакво внимание за войнолюбците ! Ще полаят ,а като спре войната ще ходят в храстите да си ближат раните . Браво ,до вчера Орбан беше сам ,днес вече не е !
  • 48 анонимин

    19 1 Отговор
    Орбан се опълчи на фашистите!
  • 49 Тонката

    15 1 Отговор
    Явно Орбан още не е разбрал, че войната ще е до последния жив украинец....🤔
  • 50 Непредизвикани и пълномащабно САЩисани

    18 1 Отговор
    Един човек - Орбан, постигна за часове много повече от 100 САЩисани шушумиги за три, тридневни конференции.
  • 51 касата

    3 14 Отговор
    Орбан е по голям смотаняк и палячо, даже и от Путин!

    Коментиран от #60

  • 52 Сър Пичук

    2 14 Отговор
    След като ЕС не е упълномощавал Орбан да води мирни преговори за Украйна, да го оставят да си преговаря за неща, които никога няма да се случат. Поводът му за посещението при Путин е по-скоро личен - да плонжира и да получи погалване по главата. Вижда се, обаче, че Путин го посреща по-скоро резервирано, с което демонстрира отношението си към разни празнодумни слагачи.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Пиночет

    1 15 Отговор
    Орбан е вече бита карта, както и Копейкин, Плюнчо и палячовците от Възраждане!
  • 55 Град Козлодуй

    8 0 Отговор
    В северозападната част на страната м/у населените места с. Борован и гр. Бяла Слатина има отсечка, писта за самолети с подземни хангари още от соц. времената, но от няколко дни ударно се преасфалтира изцяло само тази отсечка, без да е в прекалено лошо състояние в предвид общата картинка на пътищата ни.
    Едни асоциации ме налегнаха и при това без да съм ял на Простокиро от пицата
  • 56 БАНко

    11 0 Отговор
    ДНЕС ХОЛАНДСКИ ПОЛИТИЦИ И ИТАЛИАНСКИЯ ПРЕМИЕР МЕЛОНИ ЗАСТАНАХА ЗАЕДНО С ВИКТОР ОРБАН - СРЕЩУ ВОЙНАТА НА ЧВК НАТО СРЕЩУ РУСИЯ !!! ЧАКАМЕ ....МАРИН ЛЬО ПЕН !!!
  • 57 БАНко

    10 0 Отговор
    ВИКТОР ОРБАН ПОДКОПАВА ВОЙНАТА , ВИКТОР ОРБАН ГРАДИ МИРА !!!
  • 58 За протокола

    0 13 Отговор
    При управлението на Орбан, нашата разбита отвсякъде държава успя да изпревари Унгария и вече не сме най-бедните в ЕС.
  • 59 боил

    8 0 Отговор
    Голями усилия полагат евродепутатите , да бъркат в европейската хазна и да си взимат от там милиарди и вместо да направят европейските граждани по-богати , те финансират с тези милиарди войната на окраинските нацисти и рекламират из целия свят расизъм към руския народ ......
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Чичо Ганчо

    6 0 Отговор
    "Посещението предизвика остра вълна от критики в Европа. Така например естонският министър-председател Кая Калас е убедена, че Орбан използва председателството си на ЕС, за да сее смут."

    Отвържи на йоркито каишка та, че да се помисли за кавказка овчарка...
  • 62 факуса

    4 0 Отговор
    таз оперативно значима територия включва ли и тез дет са без стратегическо значение,превзети от русия хи хи
  • 63 факуса

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "Глупостта е заразна":

    много вода студена за подписалите се гаранти,барабар с нас благодарение на атлантиците ни
  • 64 Отряд1

    5 1 Отговор
    Това е като някакъв лош сън!
    Човекът който предлага мир, подкопавал военната подкрепа. Много интереси ще бъдат засегнати. Нечии права направо ще бъдат зачеркнати. Много пари ще се изнижат и няма да достигнат до новите си елитни собственици.

    А тези, които пращат оръжие, те не искам мир. Те искат парите, защото това оръжие никак не е безплатно!

    Това е направо кошмар!
    Да се бориш за мир и да те сочат с пръст!
    Да сипеш бомби и да те изберат за "Нобелова награда за мир" ...

    Отказвам да повярвам, че съм луд. Отказвам да повярвам, че трябва кекс, за да останеш девствен!

    Вие всички сте луди!
    Нека този свят свърши.
    Нека бомбите станат ядрени.
    Нека телата станат пръст!
    Нека животът избере своя гроб!
    Нека и ти никога да не видиш слънце!

    Коментиран от #66

  • 65 ами

    2 0 Отговор
    не го е срам да предлага мир, европата таман се нагласи да плаща по 40 милиарда на година, че украина да продължи да се бие
  • 66 Сър Пичук

    1 3 Отговор

    До коментар #64 от "Отряд1":

    Момченце,
    предлагането на безусловна капитулация не е мир!
    Всички искаме мир, но въпросът е какъв. Хайде ми отговори на няколко прости въпроса:
    - След анексирането на Крим Запада не подтикна Украйна към война за да има мир. И какво стана?
    - От една подчинена на Путин Украйна, без армия и собствена политика кой печели?
    - Каква ще е гаранцията, че Путин ще спре до тук? Тон не спря след Транснитрия, след Н. Карабах, след Ю. Осетия, след двете войни в Чечна, след воната с Грузия, след анексирането на Крим и отцепването на части от Украйна? Каква е гаранцията, че няма да се усети "заплашен" от Балтийските държави, Финландия, Молдова, Румъния и дори България? Каква е гаранцията, че ще спазва какъвто и да е договор, след като той потъпка всичко, включително договора с който тя самата трябваше да защитава териториалната цялост и суверенитета на Украйна?
    С една държава, която е агресивна и не спазва международни норми, споразумения и нищо друго, не може да се разчита на договори. На нея просто трябва да и бъде отнета възможността да напада други държави. И това ще стане. Бавно, но сигурно и необратимо!

    Коментиран от #69

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Истината

    1 4 Отговор
    Защо веднага триете истината за русоробите в България, които защитават злодеянията на Путин и сеят агресия, злоба и омраза и разделение в обществото?

    Коментиран от #70, #71

  • 69 Лятна ушанка

    2 0 Отговор

    До коментар #66 от "Сър Пичук":

    Ще стане кога пр ъд не гугутка!
  • 70 Щото

    2 1 Отговор

    До коментар #68 от "Истината":

    Толкова е истина.
  • 71 Сократ

    1 0 Отговор

    До коментар #68 от "Истината":

    Друго си е да подкрепяш фашистите е Киев. Тогава не трият. Дори ти слагат + счета.
  • 72 Митю

    1 0 Отговор
    Институт друг път,медийна платформа за плитки манипулации по дълбоки теми
  • 73 Слуга на дявола

    2 0 Отговор
    интересно ако руснаците ударят всички управници и техните столици на тия които искат война дали ще са първите дето ще поискат мир или ще се скрият в някой бункер и ще се радват че техните народи които също искат мир измират
  • 74 Констатация

    2 0 Отговор
    ISW:Орбан подкопава усилията на ЕС за военната подкрепа за Украйна, предлагайки мирни преговори
    ISW e копие на нацистката DW.
    Еднакви мисирки и в този краварски "институт" и гьобелсовата пропагандна медийна група в нещастната , окупирана от краварите Германия.
Новини по държави: