Отидете към основна версия

498 0

Шри Ланка ще избира нов президент на 21 септември

  • шри ланка-
  • нов президент

Очаква се икономиката на Шри Ланка да нарасне с 3% през 2024 г., след като се сви с 2,3% през миналата година

Снимка: БГНЕС

Шри Ланка ще проведе избори за нов президент на 21 септември, съобщи правителството, цитирано от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че изборите ще бъдат от ключово значение за бъдещето на реформите в южноазиатската островна държава, която преживява най-тежката си финансова криза от десетилетия насам, цитирано от БТА.

Кандидатурите за изборите трябва да бъдат подадени до 15 август, според правителственото изявление. Очаква се 75-годишният настоящ президент Ранил Викремесингхе да се бори за нов мандат.

Викремесингхе пое поста преди две години след мащабни протести, предизвикани от финансовата криза в страната с население от 22 милиона души, които принудиха предшественика му Готабая Раджапакса да избяга от Шри Ланка и да подаде оставка.

Той беше избран от парламента да довърши петгодишния мандат на Раджапакса, който спечели изборите през ноември 2019 г. Сегашният президент успя да възстанови икономиката на страната с помощта на спасителната програма на Международния валутен фонд (МВФ) на стойност 2,9 милиарда долара, като намали инфлацията от 70% през септември 2022 г. до 1,7% през юни, укрепи националната валута и възстанови унищожените преди това валутни резерви.

Очаква се икономиката на Шри Ланка да нарасне с 3% през 2024 г., след като се сви с 2,3% през миналата година и със 7,3% в разгара на кризата. Въпреки това, по-високите данъци, наложени заради програмата на МВФ, продължителната инфлация и стагнацията на пазара на труда доведоха до бедност за една четвърт от населението и принудиха хиляди хора да мигрират.

Очаква се лидерът на опозицията Саджит Премадаса и депутатът Анура Кумара Дисанаяке, който оглавява марксистката партия „Джаната Вимукти Перамуна“, да се възползват от недоволството по време на предизборните си кампании. И двамата публично заявиха, че ще поискат преразглеждане на програмата на МВФ, за да намалят натиска върху местното население и да облекчат бремето по изплащането на дълга на страната.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини