Отидете към основна версия

1 835 8

ЕС с ултиматум, но без санкции за Русия - Обновена в 23.47

  • украйна-
  • ес-
  • киев

Все пак Брюксел реши да прекрати разговорите с Москва за визовия режим

Очаквано! ЕС предпочете да постави ултиматум, но не да наложи санкции на Кремъл за навлизането на руски войски на Кримския полуостров и завземането от тях на стратегически военни бази.

Държавните ръководители и премиерите на страните-членки на ЕС се обединиха около позицията, че Общността е притеснена от руската агресивна намеса в Украйна.

Последните дни са най-сериозното предизвикателство за европейския континент. Това обяви на пресконференция президентът на ЕС Херман ван Ромпой след извънредното заседание на държавните глави на Общността.

Той предупреди Москва, че разполага с броени дни, за да реагира. В противен случай ЕС ще обмисли мерки като забрана за пътуване, замразяване на активи и отмяна на следващата среща на върха ЕС-Русия, не пропусна да припомни Херман ван Ромпой.

Все пак Брюксел реши да прекрати разговорите с Москва за визовия режим и ново споразумение и я заплаши с икономически санкции, ако до дни няма прогрес по преговорите за ситуацията в Украйна.

За Киев беше даден ясен сигнал, че преди насрочените за май избори в Киев ще подпише политическата част от Споразумението за асоцииране с Украйна. ЕС заяви, че днешното решение на парламента на Крим за противоречащо на конституцията на Украйна. Премиерът Ярсений Яценюк заяви от Брюксел, че полуостровът ще е част от Украйна и решението е незаконно.  

Политически анализатори все пак не изключват възможността на насроченото за 20-21 март заседание на Съвета да се вземе решение за санкции от ЕС за Москва.

Белият дом също защити неделимостта на Крим от Украйна.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: