Last news in Fakti

11 Март, 2014 10:27 7 342 9

Чеченският батальон „Восток“ е засечен в Крим. НАТО вдига AWAСS - Обновена

  • украйна-
  • крим

Източници от Москва обявиха, че законът за приемането на Крим в Руската федерация ще се разгледа на 21 март. Това е дни след насрочения за 16 март референдум в Крим за излизане от Крим

Чеченският батальон „Восток“ е засечен в Крим. НАТО вдига AWAСS - Обновена - 1
Снимка: АП/БТА

Войници от действалия в Чечня руски батальон „Восток“ са обсадили щаба на Военно-морските сили в кримския град Симферопол, съобщава украинското издание на Росбалт.

Руските части дори и да се предвиждат без опознавателни знаци това не пречи на специалистите от Генералния щаб на армията в Украйна все пак да успеят да разпознаят войсковите подразделения, които се прехвърлят през последните седмици от Русия на територията на Крим. Пред базата на батальона на украинската морска пехота във Феодосия дори е разположен руски БТР, изброява РБК.

Руският военен министър Сергей Шойгу продължава да твърди, че на територията на Украйна не се прехвърлят руски войскови части. Руската държавна агенция ИТАР-ТАСС определят все пак войсковите части като „представители на местната самоотбрана на рускоезичното население“.

Чеченският батальон „Восток“ се прочу по време на чеченската кампания на президента Владимир Путин. Съставен предимно от жители на Кавказ той помогна на руската армия да наложи контрол над размирния кавказки район.

В същото време поделение на морската пехота в Керч организира концерт, за да покаже, че украинската армия няма да се предаде (виж видеото).

Известните руски творци Святослав Вакарчук, Владимир Зеленский, Юрий Шевчук, Борис Гребенщиков, Земфира и Андрей Макаревич обаче призоваха руските власти да не се наместват в Украйна и Крим.

Междувременно стана известно, че маскирани войници са отвлекли журналисти в Крим, съобщи организацията „Репортери без граници".

Олена Максименко от в. „Украинска седмица“ е изчезнала в понеделник заедно с активистките Катерина Бутко и Александра Рязанцева, потвърдиха от медията.

Свидетел на похищението станал Олексий Бик от новинарския сайт „Главком“. При опит да снима арестуването на колежката си той бил задържан с фотографа на свободна практика Олес Кромпляс и техния шофьор Евхен Рахно.

Съветът на НАТО взе решение за началото на редовни полети на самолети за радиолокационно разузнаване AWAСS над територията на Крим и Украйна. Полетите ще започнат от сряда над територията над Полша и Румъния. Полетите на AWACS ще се извършват от техните бази в Гайленкирхен в Германия и Уодингтън във Великобритания, съобщава Ройтерс.

Нямаме информация, че ще се извършват подобни полети над територията на България. Решението за използване на AWAСS e на НАТО, отговориха на запитване на Факти.бг от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Aлиансът вече осъди военните действията на Русия в Крим и изказа силната си тревога от решението на руската Дума да подкрепи военната намеса в Крим. Източници от Москва обявиха, че законът за приемането на Крим в Руската федерация ще се разгледа на 21 март. Това е дни след насрочения за 16 март референдум в Крим за излизане от Крим.

ОССЕ вече обяви, че няма да изпраща наблюдатели след като няколко пъти нейни емисари не бяха допуснати до Крим.

В Киев е бил арестуван бившият губернатор на Харковска област Михаил Добкин, срещу когото са повдигнати обвинения за сепратизъм.

Във вторник започнаха най-мащабните за последните 20 години учения на руските Въздушнодесантни войски с участието на около 4000 войници и 36 транспортни и бойни самолета.

Маневрите се ръководят лично от командира на руските военновъздушни сили генерал-полковник Владимир Шманов.

В полската военновъздушна база Ласк пък пристигнаха американски изтребители. Очаква се техният брой да достигне до 12 самолета F-16 с 300 военни. Те ще участват в съвместни учения.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер увери балтийските държави, че сигурността им се гарантира от НАТО и Европейския съюз.

Щайнмайер отбеляза, че ЕС не желае конфронтация, но действията на руската страна налагат на съюза да бъде подготвен с ответни мерки, ако Москва не се изтегли.

Украинският Съвет за национална сигурност и отбрана е решил да обяви частична мобилизация. Това обяви неговият председател Олоександът Турчинов. Освен това на проведеното днес съвещание е било решено да се формира национална гвардия за защита на националната сигурност на страната.

Междувременно Киев ще се обърне към Будапещенския меморандум от 1994 г. са САЩ, Великобритания, Русия и Украйна за намиране на изход от кризата.

Междувременно парламентът в Крим обяви независимост, предрешавайки насрочения за неделя референдум.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nakata88bg .

    7 0 Отговор
    в Крим е забелязан батальон Восток.... който е расформирован преди 6 години!!!!
  • 2 неутрален

    4 0 Отговор
    Нали се сещаш че е расформирован, поради това че не е бил необходим :)
    Сега има нужда от него, така че какво му пречи пак да се сформира?

    Коментиран от #3

  • 3 nakata88bg .

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "неутрален":

    батальон Восток не е изчезнал просто ей така, на базата им бяха формирувани други две роти, които и днес съществуват. Напълно възможно е сред "самоотбранители" на Крим да има и кавказци (Восток беше чеченски батальон), смешното е как разни исползват имена и название без идея да си имат за какво пишат! поне да влязат в гугъл за 5 мин!
  • 4 васил димчев

    7 0 Отговор
    Те и службите на янукович разстрелваха украинци по улиците на Киев но после се оказа друго. Пропагандата на чернокожия злодей нобелов лауреат създава антируски настроения по този начин.

    Така настроиха украинците и си извършиха въоражения преврат с цел узурпиране на властта.

    Жалко за Украинския народ чието бъдеще се жертва за користни цели.
  • 5 Сергей Соколов

    2 0 Отговор
    Интервю с "окупационни сили".
    За съжаление, на руски език.
    [youtube]https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rZe9bLq50Js[/youtube]
  • 6 Bojidar Katerinov

    0 0 Отговор
    ЧЕ НЕСМЕЯ ,НЕ Е ВЯРНО ! НО ЧЕ НЕ ЗНЕЯ, ПО Е ВЯРНО. И ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ,ЗА НАС И СТАТИЯТА В ПРАВДА.МИ НАВЯВА НЯКАКВИ МИСЛИ.... СЕГА ,НЯКОЙ В БЪЛГАРИЯ ЖИВЕЯТ ДОБРЕ. ДРУГИ НЕ ЖИВЕЯТ ЛОШО. НО ТОВА НЕ Е ВСИЧКО..МНОГО СА ,КОИТО ЖИВЕЯТ ЛОШО А ДРУГИ МИСЛЯТ ,ЧЕ ИЗОБЩО ЖИВЕЯТ..
    КАКВО БЕШЕ ПРЕДИ ДЕМОКРАЦИЯТА? НЯМАШЕ ХОРА ДА ЖИВЕЯТ ЗЛЕ. РАБОТА ИМАШЕ ЗА ВСИЧКИ, ДЪРЖАВАТА БЕШЕ БОГАТА ,ПАРИ ИМАЯШЕ ЗА ВСИЧКО.
    ЕДИН ПОЛИТИК СКОРО БЕШЕ КАЗАЛ-ВНИМАВАЙТЕ С РУСИЯ НИЕ БЕЗ НЕЯ НЕ МОЖЕМ. И ТОЙ Е ПРАВ. И СЕГА МНОГО ПОГЛЕДИ СА ОТПРАВЕНИ КЪМ ГОЛЯМАТА СЛАВЯНСКА ДЪРЖАВА. САМО ТЯ МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ НАШЕТО ТЕГЛО..
  • 7 Bojidar Katerinov

    0 0 Отговор
    ...КАТО РУСИЯ НЯМА ВТОРА ,
    ТЪЙ МОГЪЩА НА СВЕТА ,
    ТЯ Е НАШАТА УПОРА ,
    ТЯ Е НАЩА ВИСОТА....
  • 8 Bojidar Katerinov

    0 0 Отговор
    ..БЕЗ ЕС ,НЯМА ДА БЪДЕМ ДОБРЕ ,
    НО БЕЗ РУСИЯ НЕ МОЖЕМ..
    С ТОВА ОТНОШЕНИЕ КЪМ РУСИЯ.
    НЕ МОЖЕМ ДА ПРОДЪЛЖИМ....
    МАЛКИ СМЕ ,ТРЯБВА НИ ПОДКРЕПА
    ВСЕ ПОД НЯКАКВО ВЛИЯНИЕ ЩЕ БЪДЕМ...
    ТО ВРЕМЕТО ЩЕ ПОКАЖЕ...
  • 9 Bojidar Katerinov

    0 0 Отговор
    чеченски войници в крим? може имало ,а може и да е нямало. то вече на нищо не вярвам. --тома неверни....
Новини по държави: