Отидете към основна версия

25 Август, 2024 07:56, обновена 25 Август, 2024 07:56 5 880 86

Създателят на „Телеграм“ Павел Дуров е арестуван във Франция ОБНОВЕНА

  • телеграм-
  • арест-
  • франция-
  • летище-
  • павел дуров

Милиардерът е задържан на летище "Бурже" край Париж, където бил с частния си самолет

Създателят на „Телеграм“ Павел Дуров е арестуван във Франция, съобщиха местни медии, предаде БТА.

Милиардерът Павел Дуров, създател и изпълнителен директор на мобилното приложение „Телеграм“ е бил арестуван тази вечер на летище „Бурже“ край Париж, съобщи Ройтерс, позовавайки се на френските телевизионни канали Те Еф 1 и Бе Еф Ем.

Дуров е пътувал на борда на частния си самолет, съобщи канал Те Еф 1 на страницата си в интернет, допълвайки, че той е бил арестуван по френска заповед за арест като част от предварително полицейско разследване.

Както Те Еф 1, така и Бе Еф Ем съобщиха, че разследването е фокусирано върху липсата на модераторски надзор в „Телеграм“, което според полицията е позволило в социалната мрежа без пречки да се провежда престъпна дейност.

Компанията „Телеграм“ все още не е отговорила на молбата на Ройтерс да коментира ситуацията. Френските Министерство на вътрешните работи и полиция също не са дали коментар.

Те Еф 1 съобщава, че Дуров е пътувал от Азербайджан и е арестуван в Париж в 20:00 часа местно време (21:00 българско).

Компанията „Телеграм“, базирана в Дубай, е създадена от родения в Русия Дуров, който напусна родината си през 2014 г., след като отказа да изпълни исканията на властите да затвори групите на опозицията в своята социална платформа „ВКонтакте“, която в последствие продаде.

Дуров, който според списание „Форбс“ притежава богатство от над 15 милиарда долара, заяви, че някои правителства се опитват да упражнят натиск върху „Телеграм“, който в момента има около 900 млн. активни потребители и който според него трябва да остане „неутрална платформа“, а не „играч в геополитиката“.

Междувременно ТАСС съобщи, че руското посолство в Париж „предприема незабавни стъпки“ за изясняване на ситуацията около Дуров.


През ноември 2021 г. официалният вестник на Франция Journal Officiel съобщи, че Дуров е получил гражданство на републиката през август същата година

Правоприлагащите органи смятат Дуров за съучастник в трафик на наркотици, престъпления срещу деца и измами поради недостатъчна модерация в Telegram, отказ да сътрудничи с правоприлагащите органи, както и възможността да изпраща криптовалута в месинджъра, съобщава телевизионният канал TF1.
Според TF1 Дуров може да бъде изправен пред обвинения, свързани с различни престъпления, „включително тероризъм, трафик на наркотици, измами, пране на пари и детска порнография“.

Префектурата на парижката полиция все още не е потвърдила информацията за задържането на Дуров.

Криптовалутата Toncoin, плащанията в която се извършват в Telegram, намаля с повече от 15% на фона на новината за задържането на Дуров, според данни от платформата Binance.

Според сайта TON до 00:08 ч. московско време криптовалутата е паднала с 15,61% до $5,78. До 00:25 московско време TON забави спада си и беше на $5,9 (-12,2%).

Руското външно министерство съобщи, че руското посолство във Франция е предприело необходимите стъпки за изясняване на ситуацията около Дуров.

Постоянният представител на Руската федерация към международните организации във Виена Михаил Улянов във връзка с информацията за задържането на съоснователя на Telegram заяви, че е опасно за хора с влияние в международното информационно пространство да посещават „страни вървящи към тоталитаризъм“.

Заместник-председателят на Държавната дума от „Новите хора“ Владислав Даванков на свой ред се обърна към руския външен министър Сергей Лавров с молба да поиска освобождаването на Дуров.
Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че решението на Париж да задържи Дуров повдига въпроса дали международните структури ще поискат освобождаването му или ще си „глътнат езика“.

Ръководителят на Лигата за безопасен интернет Екатерина Мизулина смята, че САЩ стоят зад задържането на съоснователя на Telegram.

Някои рускоезични канали в Telegram пуснаха хаштагове в подкрепа на Дуров.

Членът на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Марджъри Тейлър-Грийн, коментирайки информацията за задържането на съоснователя на Telegram, заяви, че свободата на словото е атакувана по целия свят.

Бившият външен министър на Австрия Карин Кнайсъл смята задържането на бизнесмена за безумие.

Илон Мъск нарече задържането на Дуров във Франция "завладяваща реклама" на Първата поправка на конституцията на САЩ, която гарантира свободата на словото. Коментирайки случилото се, той отбеляза, че през 2030 г. в Европа хората ще бъдат екзекутирани за харесване на меме.

Журналистът Тъкър Карлсън изрази мнение, че Дуров е бил задържан във Франция за отказ да "цензурира истината" по заповед на правителства и разузнавателни служби.

Основателят на мрежата за споделяне на файлове Megaupload Ким Дотком нарече задържането на Дуров атака срещу свободата на словото.

Бившият европейски депутат Аймерик Шопрад каза, че задържането на Дуров е причинено от желанието на Париж да контролира Telegram.

В X (бивш Twitter) търсенето на хаштаг "Telegram" спря да работи.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: