Отидете към основна версия

2 781 81

Украйна определи като „неприемливо“ предложението на Полша в Крим да бъде проведен референдум

  • крим-
  • украйна-
  • русия-
  • полша-
  • война-
  • радослав шикорски-
  • референдум

Териториалната цялост на Украйна никога не е била и не може да бъде предмет на дискусия или компромис, обяви Киев

Снимка: Shutterstock

Министерството на външните работи на Украйна заяви, че компромисите относно териториалния статут на Крим са неприемливи. Коментарът бе направен, след като Радослав Шикорски, полският външен министър, предложи провеждането на референдум на украинския полуостров, окупиран от Русия, предаде Ukrainska pravda.

Министерството на външните работи подчерта, че териториалната цялост на Украйна "никога не е била и не може да бъде предмет на дискусия или компромис" и това се подкрепя както от украинските въоръжени сили, партньорите на страната, както и от международното право.

"Крим е центърът на тежестта на архитектурата на сигурността на Европа. Нейното възстановяване е възможно само след пълното освобождаване на цялата територия на Украйна, включително украинския полуостров", се казва в изявлението.

Министерството изрази очакване за подкрепа от страна на партньорите, за да принуди Русия да се оттегли от Крим и да я изправи пред правосъдието за нарушения на международното право и извършени престъпления.

„Всички усилия трябва да бъдат насочени към постигането на тези цели възможно най-скоро, а не към задоволяване по един или друг начин на апетитите на Кремъл за сметка на интересите на Украйна и международното право“, посочват от външното ведомство.

Според Шикорски Русия и Украйна няма да могат да постигнат споразумение за статута на Крим, но „бихме могли да го поставим под мандат на ООН с мисия да подготвим честен референдум, след като проверим кои са законните жители и така нататък... И можем да го отложим с 20 години." Международната общност, включително Полша, не признава незаконното анексиране на Крим от Русия през 2014 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: