Тема: Украйна

20 Септември, 2024 10:44 1 896 74

Украйна определи като „неприемливо“ предложението на Полша в Крим да бъде проведен референдум

  • крим-
  • украйна-
  • русия-
  • полша-
  • война-
  • радослав шикорски-
  • референдум

Териториалната цялост на Украйна никога не е била и не може да бъде предмет на дискусия или компромис, обяви Киев

Украйна определи като „неприемливо“ предложението на Полша в Крим да бъде проведен референдум - 1
Снимка: Shutterstock

Министерството на външните работи на Украйна заяви, че компромисите относно териториалния статут на Крим са неприемливи. Коментарът бе направен, след като Радослав Шикорски, полският външен министър, предложи провеждането на референдум на украинския полуостров, окупиран от Русия, предаде Ukrainska pravda.

Министерството на външните работи подчерта, че териториалната цялост на Украйна "никога не е била и не може да бъде предмет на дискусия или компромис" и това се подкрепя както от украинските въоръжени сили, партньорите на страната, както и от международното право.

"Крим е центърът на тежестта на архитектурата на сигурността на Европа. Нейното възстановяване е възможно само след пълното освобождаване на цялата територия на Украйна, включително украинския полуостров", се казва в изявлението.

Министерството изрази очакване за подкрепа от страна на партньорите, за да принуди Русия да се оттегли от Крим и да я изправи пред правосъдието за нарушения на международното право и извършени престъпления.

„Всички усилия трябва да бъдат насочени към постигането на тези цели възможно най-скоро, а не към задоволяване по един или друг начин на апетитите на Кремъл за сметка на интересите на Украйна и международното право“, посочват от външното ведомство.

Според Шикорски Русия и Украйна няма да могат да постигнат споразумение за статута на Крим, но „бихме могли да го поставим под мандат на ООН с мисия да подготвим честен референдум, след като проверим кои са законните жители и така нататък... И можем да го отложим с 20 години." Международната общност, включително Полша, не признава незаконното анексиране на Крим от Русия през 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    91 7 Отговор
    крим е руски
  • 2 Българин

    78 4 Отговор
    Що бе нали е уж демокрация?

    Коментиран от #64, #65

  • 3 Град Козлодуй

    7 83 Отговор
    Путин Унищожи Русия и Народа си ✌️🤞🤟

    Коментиран от #22

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Град Козлодуй

    8 40 Отговор

    До коментар #4 от "Град Козлодуй":

    Вие не Сте Козлодуйския Вие Сте Многониковата Копейка Трол Нощен Пазач за Прехрана Самотен без Семейство Жена Деца Нищо Вие Сте Нещастен Многоникова Копейка Трол 😅🤘🤘🤘
  • 6 Бонев

    87 2 Отговор
    Пак сметки без кръчмаря. Същото като конференцията за мир без едната от воюващите страни. Смешници.
  • 7 Българин

    44 5 Отговор
    Абе къде е НАТО бе?

    Коментиран от #10, #53

  • 8 Жужето в несвяст с пълен памперс

    9 69 Отговор
    В бункера. Щом Путин стигна до там да целува Корана публично при последното си посещение при Кадиров, значи е доста отчаян.

    Коментиран от #27, #36, #58

  • 9 Механик

    6 63 Отговор
    Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация са поискали от Владимир Путин нова мобилизация на стотици хиляди руснаци! От военното министерство признават че за 2 години и 7 месеца военна операция са загубили 1 милион убити и ранени руски войници и загубите на руската армия са повече от попълненията. Путин засега е отказал защото се опасява от бунтове на близки на мобилизираните. Точната статия във факти -
    Все по-ясно обаче е, че ако руската армия не увеличи значително изпратените войници на фронта в Украйна, няма да може да постигне поставените цели за капитулация на Киев.

    Сега Путин е под силен натиск, тъй като за близо 1000 дни война руските въоръжени сили са загубили около 1 милион души убити и ранени. Мобилизацията за Путин може да има сериозни политически последици. В същото време Русия губи повече войници на бойното поле, отколкото може да наеме, за да ги замени.

    Коментиран от #15, #46

  • 10 Сиганин

    31 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Ааааа бате те са на педикюр
  • 11 Русосифилистик - обичам путлер на задна

    5 56 Отговор
    Мизерна раша е атакувана. Унизявана и гаврена . На запад всичко е спокойно. Весел и щастлив живот, забавления и радост. В мизерна раша въздушни тревоги хехехе,огнени взривове,евакуация на стотици хиляди цивилни от домовете им, унищожени летища,военни и командни пунктове...блатата са в ужас

    Коментиран от #21, #29

  • 12 Ники

    54 2 Отговор
    Тоест и Косово е сръбско , или? Съвсем се обърках от демократични четения на международното право.
  • 13 Последния Софиянец

    51 1 Отговор
    Полша иска да направи погребение в братска могила на убитите поляци от Бандеровците но Зеленски не дава.
  • 14 Ксаниба

    19 1 Отговор
    Нямало и няма да я бъде!! Сама счупи УССР.
  • 15 Град Козлодуй

    5 50 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    Това е прекрасна новина за мен колега. До 3 години няма да останат руски мъже до 40 години а и старци като мен няма да има защото те умират млади от алкохола. Ще останат само 70 милиона рускини вдовици и моми които ще си търсят мъже да ги заплодят по целия свят. И на дърти години ще си взема една маша -алкаша да ми сменя памперса и да я гъделичкам

    Коментиран от #19

  • 16 зрител

    40 2 Отговор
    и без това си е руски.
  • 17 Баце ЕООД

    47 2 Отговор
    Крим винаги е бил руски
  • 18 az #СВО

    17 9 Отговор
    Ми то утре някой друг ще реши да предложи провеждане на референдум в Южна България /Източна Румелия/, окупирана от Северна България /Княжество България/ още през 1885г.
    ....
  • 19 СТАМАТ С МАГАРЕТО

    2 25 Отговор

    До коментар #15 от "Град Козлодуй":

    ЩЕ ТЕ ОПРАВЯ С МИС РУСИЯ МАРИНА БАРКЕВИЧ ИЛИ ОКСАНА НЕДЗЕЛСКЬАЯ ПРИЯТЕЛКИ МИ СА И ПЛАЧАТ ЗАЩО НЕ СЕ ОМЪЖИЛИ НАВРЕМЕ ЧЕ СЕГА ВЕЧЕ МЛАДИТЕ МЪЖЕ В РУСИЯ СА НА ИЗЧЕЗВАНЕ. КОИТО ПУТИН НЕ УБИ ПРЕДИ 2 ГОДИНИ 500 ХИЛЯДИ ИЗБЯГАХА ВЪВ ФИНЛАНДИЯ НАЛИ ПОМНИШ ИМАШЕ 50 КМ.КОЛОНА НА РУСКО-ФИНЛАНДСКАТА ГРАНИЦА. ИМАШ ЛИ МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН ДА СЕ СВЪРЖЕТЕ НА ВАЙБЪР? НАЛИ ЗНАЕШ РУСКИ? ТИ СИ БЛИЗО 70-ГОДИШЕН И НАВРЕМЕТО НИ ЗАДЪЛЖАВАХА ДА УЧИМ РУСКИ.. ПИШИ Й -" ЗДРАВСТВУЙ ДЕВОЧКА КАК ДЕЛА,МЕНЯ ЗОВУТЬ ВАЛЬО ИЗ КОЗЛОДУЙ БОЛГАРИИ"

    Коментиран от #25

  • 20 Опорка

    28 1 Отговор
    Горе-долу стана ли ви ясно защо се води тая война?
  • 21 Двукрак к0зяшки лаврак

    27 1 Отговор

    До коментар #11 от "Русосифилистик - обичам путлер на задна":

    Споко, да не изравниш кръвното, че тия дето разсмиват хората, понамаляхте.
  • 22 куку

    33 7 Отговор

    До коментар #3 от "Град Козлодуй":

    Русия за 1000 години така унищожи себе си и народа си че стана най голяма държава по света и у нас..Тези примитивни твърдения вършат работа само за лапни шарани..По скоро укройна се самоунищожи след майдан 2014г...Какво е постигнала от тогава насам..Само загуби..а има още какво да губи..Факт..а можеше да мине без всякакви соросоидни цветни революции..
  • 23 Сатана Z

    24 2 Отговор
    Крим наш! Навсегда!
  • 24 Защо бе

    37 2 Отговор
    Нали искате да се освободите от съветското наследство. Крим ви е харизан от съветският лидер Хрущчов?
    Крим не е украински.
    КРИМ Е РУСКИ.
  • 25 Непредизвикани и пълномащабно САЩисани

    16 1 Отговор

    До коментар #19 от "СТАМАТ С МАГАРЕТО":

    Това магарето ти, ли го писа?

    Коментиран от #33

  • 26 Правилно

    28 2 Отговор
    "компромисите относно териториалния статут на Крим са неприемливи." Така е. Крим си е руски и никакви компромиси няма да има
  • 27 Зеления джуджак с пълен памперс

    26 1 Отговор

    До коментар #8 от "Жужето в несвяст с пълен памперс":

    Пък Зеленски плю на Библията. Забрани православието в Украйна.
  • 28 куку

    26 1 Отговор
    Полша щом вече започна да говори така..значи укройна е закъсала яко..Сигурно след наводненията в европа..малко по-малко идва им акъла..Тези пари които дават за война..сега ще им трябват за мир..
  • 29 Жълтопаветен сифилистик

    25 2 Отговор

    До коментар #11 от "Русосифилистик - обичам путлер на задна":

    10 милиона Рускоговорящи украинци избраха да живеят и се трудят в Русия,а в БГ бачкат само остатъците от аспаруховите българи за да хранят циганите,които избират кой да управлява държавата.
    Пропаднала нация без грам самоуважение ,лижеща копитата на Краварите
  • 30 Я па тия!

    27 1 Отговор
    Още смятат Крим за свой... Е не им ли беше обяснено, че въпросът за принадлежността на полуострова е решен окончателно и не полежи на дискусии и ревизии, а в момента върви операцията по оправяне и на другите глупости и грешки на вождове на СССР, извършени през годините, когато подаряваха и прехвърляха територии на тоз и оня, сякая им бяха бащиния, а не се е ляла руска кръв за завладяването им...
  • 31 Госあ

    26 0 Отговор
    тия не разбраха ли, че ако се откажат от нато и приемат ограничения във въоръжаването най вероятно ще загубят само Крим, а на останалите области ще бъде дадена автономия, но в границите на Украйна. в противен случай ще трябва да се разделят с много повече от 20% от територията си и така или иначе ще бъда демилитализирани и денацифицирани, щото нема да останат почти никакви мъже на таа територия !
  • 32 Германския Бойко

    24 0 Отговор
    Косово се отдели с референдум и всички западни поклонници казват че това е висша форма на демокрация. Същия случай с Крим , тези същите демократи твърдят че това било окупация, диктатура, нарушаване на международното право. Аз ли полудявам или всички са луди? Обърквам се .

    Коментиран от #34, #61

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 .........

    28 0 Отговор

    До коментар #32 от "Германския Бойко":

    Косово го отделиха БЕЗ референдум. А в Крим имаше такъв.
    Крим е руски.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 факуса

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Жужето в несвяст с пълен памперс":

    къв памперс бе центавос идиотски,нали е умрел
  • 37 Ти да видиш

    17 0 Отговор
    Вие успяхте ли да изчетете до край всички нощни фантазии на фашистите от Украйна и Полша????
  • 38 Тия наистина ли

    16 0 Отговор
    Си мислят че нещо ще им бъде върнато
    Хахаха
  • 39 Хм...

    11 0 Отговор
    Абе какво се случва по фронтовете в Донбас и Курск?
    Нещо много странно мълчание цари по темата.
  • 40 Хе хе...

    16 0 Отговор
    Лигите им изтекоха по тоя Крим, ей!
    Само не мога да разбера дали наистина смятат, че ще им се получи с подобни инфантилщини?
  • 41 Морски

    21 1 Отговор
    Какъв референдум ги гони тия калъфи,руснаците ей така ще назначат референдум щото на пановете им се преискало референдум.Тези русофоби от запада съвсем са изгубили акъла си,мислят си че от тях зависи всичко.Крим е бил руски сега е руски и ще бъде руски,както и минимум територията барабар с Киев.Украинците са си виновни за всичко това,Референдум на руска територия щели да провеждат😄
    .
  • 42 Спорт

    17 0 Отговор
    Правителството разреши доставки от Русия и сключването на договори с руски фирми за нуждите на АЕЦ "Козлодуй". Това се прави, за да се гарантира надеждната и безопасна експлоатация на двата блока в атомната централа, които работят с руско оборудване, съобщи правителствената информационна служба.

    С дерогацията се разрешава на АЕЦ "Козлодуй" да възложи обществени поръчки с избрани изпълнители съгласно приложение към днешното правителствено решение.

    Атомната централа ще може да внесе от Русия продукти от желязо и стомана, при изпълнение на договори, изброени също в приложения към решението.

    Разрешава се също внос на стоки и технологии от Русия и предоставяне на свързана с тях техническа помощ, необходими за изпълнение на изрично изброени в приложения договори.
  • 43 Съдията Дред

    15 0 Отговор
    Те да внимават, че поляците може и да предложат референдум в Лвов за връщането му в Полша

    Коментиран от #49

  • 44 Някой

    11 1 Отговор
    Кога Крим е бил украински?
    1. Преди ПСВ Киев (майката на руските градове) е към Русия;
    2. След ПСВ (от 1917г) се появяват 3 Украйни които започват да се обединяват. Има отделно четвърта държава Хетманат;
    3. За влизането в СССР (от 1922г) получават като подарък от Ленин огромната Новорусия. Преди това не достигат Черно море;
    4. В СССР е имало Кримска автономна съветска социалистическа република - КАССР;
    5. Украинеца Хрушчов подарява на УССР 1954г Крим по случа 300 годишен съюз от 1654г;
    6. СССР се разпада около Коледата на 1991г и тогава още е спорно трябва ли Крим да е към Украйна;
    7. Украйна не излиза от СССР както е влезнала. Отделно и с получени западни територии при Сталин, компенсация за ВСВ;
    8. Когато излиза Крим е всъщност Автономна република Крим. Отделно е град Севастопол, с още по-неясен статут и от там никога не напускат руските войски;
    9. Още 1992г Автономна република Крим и град Севастопол обявяват независимост от Украйна. В зависимост от разглеждането, Крим е бил украински няколко месеца като автономия.
    За войната казах, че тъй като няма защо да се спират руснаците, логичното е да искат да си върнат минимум подарената от Ленин Новорусия - и Одеса и още много. Май и цялата Молдова попада там. Там по Приднестровието някъде са се менели граници между Румъния и Русия. И там сега повече се считат за руснаци, от за украинци, нищо че са от другата страна. Наподобява българското малцинство в Албания, защо не са северомакедонци.
  • 45 Много късно

    11 0 Отговор
    В конфликта между РФ и САЩ (НАТО), нито Полша, нито някоя друга европейска страна имат някакво значение, след като и Франция зае категорично проавериканска позиция. И освен това ЕС въобще не е в позиция да диктува условия или да прави предложения.
  • 46 Шматка

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    От толкова четене на Униан и БеЗараБски фронт са ти ръждясали сите бурми у кратуната!
  • 47 Ердоган

    2 11 Отговор
    Крим е украински.
  • 48 Статистик

    4 0 Отговор
    Кжя Украйна? Истинската в Галиция или тази в границите на СССР, защото това са различни територии?
  • 49 Госта..

    10 0 Отговор

    До коментар #43 от "Съдията Дред":

    Ами ако се проведе референдум в западна Полша /Силезия и Померания / ????
  • 50 1111

    0 4 Отговор
    Татар е руско варварско племе населяващо Крим,преди време нападат България но цар Светослав ги попилява
  • 51 Ами ДА...!

    13 1 Отговор
    ,,Неприемливо",защото знаят,че 98% от жителите на Крим,ще гласуват Крим да е Руски!

    Коментиран от #67

  • 52 М3 голд

    9 0 Отговор
    Какво ще стане, ако примерно Унгария предложи да се проведе референдум в подарените от Сталин на Полша немски територии? А? Кой ще пищи и ще вдига вой до небето? Бъркотията е пълна. Създаде се хаос с измамна цел.
  • 53 Ами ти пишеш...

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    ...от НАТО ве...!
    Дивана ти е в НАТО-вска територия ве...!
  • 54 Честито

    1 5 Отговор
    Бандера е жив,руски войници терористи горят като факли
  • 55 хммм

    4 0 Отговор
    значи за косово може независимост а за крим не може дори и чрез референдум....така е при западната демокрация и ценности
  • 56 Бялата Златка

    2 0 Отговор
    КРИМ Е ГРЪЦКИ!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Жужето в несвяст с пълен памперс":

    Щом Папата ми краката на мюсюлманските "бежанци", какво да говорим изобщо?
  • 59 Мишел

    2 5 Отговор
    Рашките да се изнасят от Крим.Важно е здравето.Там ще има земетресение.
  • 60 Мунчо

    2 2 Отговор
    Чий е Курск?
  • 61 Въпроса е

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Германския Бойко":

    На кой е ку чия с ин. Ако е наш....
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Невероятния тъпкач

    3 0 Отговор
    "Териториалната цялост на Украйна никога не е била и не може да бъде предмет на дискусия или компромис, обяви Киев...."
    Само че никой не ви пита!!
  • 64 Демократа

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Демокрацията не значи, че всеки може да прави каквото си иска. Има конституция, която забранява провеждането на такива референдуми. Включително и нашата.
  • 65 Да, демокрация е, но

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    ако докарам 10 цигойнета у вас и вие сте 5 да проведа ли референдум кои да останат в къщата и кои да се махат?

    Коментиран от #69

  • 66 Сус бе!

    0 5 Отговор
    Копейки мърляви.
  • 67 Ще гласуват

    0 3 Отговор

    До коментар #51 от "Ами ДА...!":

    защото са докарани от Сибир и Арахангелск и връзкарите от Москва и Питер, още не могат да се стоплят горките.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 първо

    2 0 Отговор

    До коментар #65 от "Да, демокрация е, но":

    казваш къщата ми...тоест аз трябва по някакъв начин да притежавам тази къща...да съм я закупил , да съм я построил....по какъв начин и защо украйна претендира че крим е неин??според кой от известните методи за придобиване на територия от държавите украйна смята крим за собственност ....покупка,чрез война или че е бил украински когато имаме първите данни че на територията са се появили украинци
  • 70 Дон Кохон

    0 4 Отговор
    Конституция на България
    Чл. 2. (1) Република България е единна държава с местно самоуправление. В нея не се допускат автономни териториални образувания.
    (2) Териториалната цялост на Република България е неприкосновена.
    А вие ганчовци защо сте написали така в конституцията си, а не дадете на Кърджали да направят референдум? Иначе лесно се разпореждате с чужди територии. Кой въобще ви пита вас, някой въобще знае ли за вашето съществуване

    Коментиран от #71

  • 71 от кога

    0 0 Отговор

    До коментар #70 от "Дон Кохон":

    турците в кърджали са местно население за да участва в референдум?? турците не са европейци а са поробители които нашите деди грешно са оставили в България след освобождението!! това че някой има паспорт не го прави местен !! нещо за косово да кажеш
  • 72 Ахахахахахаха

    0 0 Отговор
    Що бре? Нали там населението се мислили за уркаинци?
  • 73 Българи🇧🇬

    1 0 Отговор
    Е щом осрайнците искат Крим сега руснаците🇷🇺 ще си вземат ЦЯЛАТА🇷🇺🇷🇺. У,, 🇷🇺КРАЙНАРУС 🇷🇺
  • 74 ЗЕЛЕНСКИ В ШОК!

    0 0 Отговор
    ,,Ще карам лятната си почивка в Крим...!"
    (Само,че не каза коя година...)
Новини по държави: