Отидете към основна версия

2 060 18

Проирански въоръжени групировки в Ирак поеха отговорност за атаките срещу Израел

  • ливан-
  • иран-
  • израел-
  • хизбула-
  • хамас-
  • газа-
  • ирак-
  • дронове

„Ислямска съпротива в Ирак“ включва бойци от редиците на бригадите на „Хизбула“

Снимка: БГНЕС/ EPA

Проиранските въоръжени групи, които формират „Ислямската съпротива в Ирак“, поеха днес отговорност за атаки с дронове срещу Израел, който от своя страна обяви, че е прехванал „няколко подозрителни летящи обекта“ от Ирак, предаде Франс прес, съобщи БТА.

„Бойци от „Ислямска съпротива в Ирак“ в неделя сутринта, използвайки дронове, взеха под прицел стратегическа цел в нашите окупирани територии“, се казва в изявлението на групировката, публикувано в приложението за съобщения „Телеграм“. В текста се обяснява, че действията са „в знак на съпротива срещу окупацията“ и „в подкрепа на нашия народ в Газа“.

През нощта „няколко подозрителни летящи обекта“ се приближиха към Израел от Ирак, съобщи израелската армия, като добави, че те са били прихванати и не се съобщава за пострадали. Това нападение бе извършено на фона на напрегнатата обстановка в региона, подхранвана от войната в Газа, която продължава вече почти година, отбелязва АФП.

Ливанското ислямистко движение „Хизбула“, което се ползва с подкрепата на иракски въоръжени групировки, обяви днес, че е „бомбардирало“ израелски военнопромишлени комплекси, като „първи отговор“ на експлозиите на стотици пейджъри и радиостанции на негови членове по-рано тази седмица, за които обвинява Израел.

Израелската армия каза, че от Ливан са били изстреляни около сто снаряда. „Ислямска съпротива в Ирак“ включва бойци от редиците на бригадите на „Хизбула“, движението „Ан Нуджаба“ и „Бригадите на Сайед ал Шухада“ - проирански въоръжени групировки, които са обект на санкции от страна на САЩ.

През последните месеци „Ислямска съпротива в Ирак“ публикува няколко изявления, в които поема отговорност за изстрелването на безпилотни самолети по цели в Израел. Без да посочва името на нападателя, от април насам израелската армия потвърждава атаките, идващи от изток, като уверява, че дроновете са прехванати. До края на 2023 г. в Ирак и Сирия са извършени и над 175 ракетни удара и удари с дронове срещу американски войници, включени в международната антиджихадистка коалиция, ръководена от Вашингтон. За тези нападения поема отговорност „Ислямска съпротива в Ирак“. През последните месеци те на практика престанаха и с изключение на няколко удара там настъпи несигурно спокойствие, отбелязва АФП.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.

Свързани новини