Last news in Fakti

22 Септември, 2021 04:14 5 933 78

22 септември 1908 г. Денят на независимостта е

  • фердинанд-
  • независимост-
  • българия

Условията за обявяването на независимостта на младата българска държава в началото на ХХ век били изключително благоприятни

22 септември 1908 г. Денят на независимостта е - 1
Снимка: Архив

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново княз Фердинанд с манифест обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта, а след това и великите сили признават официално българската независимост.

Денят на независимостта е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България - една от най-старите в Европа, отново се появява на картата на Европа след петвековното робство.

Условията за обявяването на независимостта

на младата българска държава в началото на ХХ век били изключително благоприятни: през лятото на 1908 г. младотурска революция в Османската империя завършва с успех за реформистите. Австро-Унгария - една от великите сили, наложили Берлинския договор, се готвела да анексира две от провинциите на империята - Босна и Херцеговина, т.е. да го наруши.

Затова и българският княз Фердинанд се обърнал директно към император Франц-Йосиф (срещат се във Виена) да съгласуват действията си. Междувременно българските власти завземат източните железници в Южна България и това поражда "известни" икономически противоречия между Австро-Унгария и страната ни. Дори за кратко стресва Фердинанд, който се уплашва да обяви независимостта.

Но правителството вече е решило това да стане на 22 септември 1908 г. в черквата “Св. 40 мъченици” в старата българска столица Велико Търново – символичен акт на продължение на Второто българско царство.

Австро-Унгария обявява анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември. Два дни по-късно в черквата “Св. 40 мъченици” княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава. След това министър-председателят Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество.

Провъзгласяването на независимостта е не само голям успех за българската дипломация, но и след него васалното княжество започва да се нарича Царство България, а българският владетел вече се титулува цар.

Години преди това е нужна нова политика за сближаване с Русия. Началото е поставено от Фердинанд, който започва

задкулисните контакти с руската дипломация.

На 19 май 1894 г. Стамболов е свален от власт. Съставено е правителство, начело с д-р Константин Стоилов.

Князът постига своето международно признание чрез помирение с Русия. Във връзка с погребението на Александър ІІІ, българска делегация, водена от митрополит Климент, на 4 юли 1895 г. е тържествено приета от новия руски император Николай ІІ. Един ден по-рано в София е посечен Стефан Стамболов и това бележи новия политически курс на България.

На 2 февруари 1896 г. престолонаследникът княз Борис Търновски преминава в православието и негов кръстник става император Николай ІІ. Фердинанд вече се радва на официален прием във всички европейски столици, получава най-висши ордени.

Като главнокомандуващ на войската монархът се заема с нейното модернизиране и въоръжаване и с изграждането на елитен офицерски състав.

Князът подкрепя модернизацията във всички области – изграждането на пощи, железници, гари, пристанища. Любител е на автомобилите, влаковете и самолетите, строи дворци, паркове и градини.

Във външната си политика Фердинанд постига не само помирение, но и сближаване с Русия. През 1902 г. се сключва тайна военна конвенция между двете страни.

Ограниченията на Берлинския договор, според които България е васално княжество, пречат на владетеля и на страната да разгърне напълно своите възможности. Затова Фердинанд приема идеята за независимост.

Деликатната ситуация, която настъпва след нарушаването на Берлинския договор, e успешно разрешена.

Първо била спечелена Британската империя,

която поставя условието - да започнат преговори между българското правителство и Високата порта.

Преговорите започват веднага, като българската делегация е водена от Андрей Ляпчев. По време на тях Високата порта иска България да плаща голям данък. Тогава в качеството си на министър-председател Малинов заявява, че независимост не се откупува, дори се стига до частична мобилизация на българската армия.

Русия не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите. Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта ѝ. Официално това става на 6 април 1909 г., след което в продължение на 10 дни европейските сили признават България за царство и за независима държава.

Провъзгласяването на независимостта без съмнение е най-високата точка на политическото самоосъзнаване и самоопределение на българската нация в годините след Освобождението. От тук нататък Царство България започва да подготвя окончателното присъединяване на останалите под османска власт територии.

Манифест към българския народ

"По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна. От тогава и до днес, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о' Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.

Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска.

Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят. Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни клаузи, с формалното разкъсване, на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция.

Аз и Народът Ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България - свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България!

Да живее Българският Народ!

Издаден в древната столица Велико Търново на 22 септември 1908 год., двадесет и втората година от Моето царуване [Фердинанд] Министър Председател и Министър на Обществените Сгради, Пътищата и Съобщенията: [Ал. Малинов] Министър на Външните Работи и на Изповеданията: [Ст. Паприков] Министър на Вътрешните Работи: [М. Такев] Министър на Народното Просвещение: [Н. Мушанов] Министър на Финансите: [Ив. Салабашев] Министър на Правосъдието:[Т. Кръстев] Министър на Войната: [генерал Д. Николаев] Министър на Търговията и Земледелието: [А. Ляпчев]


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    48 5 Отговор
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ

    Коментиран от #18

  • 2 Гост

    39 5 Отговор
    Честит празник на всички!
  • 3 Размишления

    43 5 Отговор
    И това ли е свободата? Да спи пожарникаря с кюлчета в кревата!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Фердинанд анексира обединена България

    20 9 Отговор
    И изпълнява решенията на берлинския конгрес 1879 взети без делегации на Русия и България от великите сили и присъединява Царство България към Европа
    с цел изолирането на България и българите от Русия доказателство затова е че саковете с Кобури довеждат България до две национални катастрофи И през ВСВ изпраща евреите от окупираните територии в концлагерите на нацистка Германия вместо да ги качат на лодки и да ги спасят по гръцките острови и никой член на семейството Сакскобурготски не се жени за българин или българка а Симеон втори даже става министър председател заедно с номенклаТурците които се целуваха на Орлов мост да си простят възродителния процес а сега синът на и бединителя на двете германии след като руснаците им позволиха Хелмут кол се е оженил за турска ханъма
  • 8 Сатъра на Хана

    22 21 Отговор
    Фашистите и Царистите празнуват 22 Септемри 1908
    ,.....,........
    А АЗ ПРАЗНУВАМ ДЕНЯ НА РЕПУБЛИКАТА 15 СЕПТЕМВРИ 1946 , КОГАТО БЪЛГАРИЯ Е ИБЯВЕНА ЗА НАРОДНА РЕПУБЛИКА СЛЕД РЕФЕРЕНДУМ

    Коментиран от #9, #10, #48

  • 9 шумчо

    8 12 Отговор

    До коментар #8 от "Сатъра на Хана":

    С колко процента "народа" избра народната република? :))

    Коментиран от #26

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Емануил

    18 9 Отговор
    Аз празнувам годишнина от обявяването на първото в света антифашистко въстание- СЕПТЕМВРИЙСКОТО !
  • 12 Замислих се

    20 6 Отговор
    Замислих се и не мога да се сетя от кого.и какво сме независими.

    Коментиран от #13, #61

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гошо

    22 7 Отговор
    Еии ,браво За първи път обективно написана статия ,без патриотарски щуротии Само дето е пропуснал да спомене ,че Турция е поискала 125 милиона франка компенсация ,който ги плаща Русия Ние се ангажираме да върнем 82 мил. в разстояние на 75г За това и Турция подписва протокола с който признава нашата независимост на 6 април 1909 г ,т.е. след като получава парите

    Коментиран от #21, #67

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тото

    33 3 Отговор
    И какво излиза пак....че празнуваме 22 септември пак благодарение на Русия--опрощава на Турция дълговете и тя се съгласява за нашата Независимост...Честит Празник Българи

    Коментиран от #31

  • 17 НАТО ГРАДУШКА

    28 4 Отговор
    Честит празник!
    113 години Незанисимост , но последните 30 г. наново зависими и васални на външни чужди интереси!
    Ревем ЗА и ОТ НАТО /градушката в Пловдивско/,
    Храним се от Европа с полуфабпикати от рода "Трикател"., и така наново Зависими не на 100, а на 200 %.
    Ако се тегли чертата, Отново на дъното, но "Независими"
    проеВропейци и пишМан натовци!
    Честито на печилившите останали полуживи българи тук в "Независима територия" България !

    Коментиран от #27

  • 18 Гошо

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ох, честит да ни е
    Макар че баш след тази дата Фердинанд си въобразява че може да лети Та от там понася и цялата ни страна Знаем как завършва всичко
  • 19 да се чудиш

    19 4 Отговор
    От къде Фердинанд и правителството са намерили толкова много пари в току-що възстановена държава след 500г. робство и са строили толкова много, плюс създаване на армия и въоръжението и ....магьосници ли са били...защото , сега което и правителство да дойде , пари нямат за нищо .
  • 20 цървули

    8 10 Отговор
    Не мога да разбера как така някои хора симпатизират едновремено на царска Русия и Сесесере, та нали са смъртни врагове?

    Коментиран от #25

  • 21 веселяк

    16 7 Отговор

    До коментар #14 от "Гошо":

    Ааа не бе! Те са ни взели 35 тона злато, те са ни направили губерния! Как не са ни затрили за една година незнам! Направо по-лоши от турците,пет пъти! Не, шест!
    Без 3-ти март нямаше да има 6 и 22 септември! И независимо, че сме търсили една или друга подкрепа на някоя от Великите сили, събитията на последните две дати са си наши, самостоятелни решения!

    Коментиран от #23, #38

  • 22 кхмери

    12 11 Отговор
    Много харесвам София, строена по царско време, кооперациите. Но след това болшевишката архитектура е направо отврат!
  • 23 комундери

    7 12 Отговор

    До коментар #21 от "веселяк":

    Бъркаш Русия със Сесесере. Ние мразим болшевиките, комунистите, поробителите ни. Забравяш ли, че Русия води война с болшевиките и я губи? Те са две различни неща.
  • 24 сектанти

    3 8 Отговор
    Истината е, че вие си обичате НРБ-то и сте готови да се пишете фенове на Царска Русия, само да припишете точки на СССР.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Сатъра на Хана

    10 6 Отговор

    До коментар #9 от "шумчо":

    Според Германската Енциклопедия, референдума за Република в България е проведен с одобрението на всички партии включително Демократическата Партия и Никола Петковистите ... 95.6 % ОТ БЪЛГАРИТЕ ГЛАСУВАТ БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ ПРОВЪЗФЛАСЕНА ЗА РЕПУБЛИКА, КОЕТО И СТАВА НА 15 СЕПТЕМВРИ 1946 ГОДИНА .....
    .... ДЕНЯ НА РЕПУБЛИКАТА

    Коментиран от #32, #37

  • 27 Боричката

    13 0 Отговор

    До коментар #17 от "НАТО ГРАДУШКА":

    Никой не ни е виновен , след като 30г. гласуваме за едни същи партии , които разграбиха държавата, а интересите и продадоха на чуждите държави . . И сега пак ще ги ибират ., промяна с тези политици не може да има .

    Коментиран от #33

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 другари

    1 2 Отговор
    Kого обичаме повече - Александър II или Александър III ?

    Коментиран от #46

  • 30 болшевико

    2 10 Отговор

    До коментар #25 от "Глупави въпроси задаваш":

    Значи Александър II е твоят човек.
    А за съветското робство нещо да кажеш? Или там си на страната на поробителите.

    Коментиран от #66

  • 31 Гошо

    13 0 Отговор

    До коментар #16 от "Тото":

    Ами така излиза То за това и Турция подписва следващата година Но да не асолютизираме това По онова време на Турция ние сме им били последната грижа Разпада на империята е повсеместен
    Европа /Англия Франция/ се занимават с колониалните си проблеми и подема на Германия ,най вече ги вълнува анексията на Босна и Херцеговина и укрепването тройния на съюз на Австро -Унгария , Германия и Италия
    Та не може в никакъв случай да се отрече заслугата на Фердинанд ,че се ориентира правилно в тогавашната мътна вода и успява да хване рибата
    Честит празник
  • 32 честен комунист

    4 3 Отговор

    До коментар #26 от "Сатъра на Хана":

    95.6%, добра цифра са избрали, защото 99% за БКП звучи съвсем нереално
  • 33 селяни

    5 7 Отговор

    До коментар #27 от "Боричката":

    Друго беше през комунизма преди 30 години. Какви хубави квартали ни построиха като Младост и Люлин. Ех, станахме столичани, работихме в завод. Показахме им на мръсните софиянци кой командва!
  • 34 Юри

    7 10 Отговор
    Празнувам само 9-и септември, всичко останало е второстепенно.
  • 35 Гост

    5 10 Отговор
    ⚠️България НИКОГА не е била не зависима, така че, НЯМА какво да празнуваме⚠️
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Софиянец

    7 12 Отговор

    До коментар #26 от "Сатъра на Хана":

    М у х ь л, празнувай 5 септември, тогава ватниците са на обявили война. Да те у шумката проЗта
  • 38 Гошо

    4 8 Отговор

    До коментар #21 от "веселяк":

    Чакай сега за 3 март ,като дойде, догодина После на 24 април ще разсъждаваме за злато на България дето руснаците ни го отмъкнали или по скоро колко злато е останало след спогодбата подписана на 24 април 41г между Иван Попов и Карл Клодиус и швеицарските финансови подвизи на Кьосеиванов
  • 39 Механик

    22 4 Отговор
    Каква независимост бе? Къде я видяхте, че я и празнувате?
    САЩ вече 30 години ви НАЗНАЧАВА и сваля правителствата. И в момента да са ви го назначили, ами сега там връх взеха глобалистите, та в момента се дърлят кой именно да ви НАЗНАЧИ управници.
    Независимост! Дума без смисъл в България.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 санитаря

    15 3 Отговор
    в момента сме окопирана територия

    тука има чужди военни бази !

    кое ни е свободното?

    защо в русия няма чужди военни бази?

    ама били приятелски .. айде бе да си ходят у тях

    тука не са желани тия окупатори

    Коментиран от #43, #44

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Айде стига

    3 6 Отговор

    До коментар #41 от "санитаря":

    НБА беше съветска, с ДС филиал на КГБ
  • 44 Шумкар си

    3 4 Отговор

    До коментар #41 от "санитаря":

    И кой не те е окупирал, за разлика от СССР
  • 45 Независимост ха

    10 3 Отговор
    Каква независимост, щом винаги сме нанизани на нечий х.й? До вчера СССР ни диктуваше какво да правим, от 30 години САЩ ни дърпа конците, това ли е независимост!? Да вярно е, че от нас нищо не зависи, затова отвсякъде ни гласят! Долно племе сме и такива ще си останем, ако не се вразумим.
  • 46 маке

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "другари":

    Е как кой, Сашко Великиот!
    Иначе, честит празник!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 България е обявена за република

    4 10 Отговор

    До коментар #8 от "Сатъра на Хана":

    От съветските джугашвилита и се случва червения български терор над българската интелигенция от червените кхмери и джугашвилита със сатъриза да отмъстят за изпратените евреи в концлагери от окупираните територии от царство България а евреите в Стара България са били спасени и след 1945 всички напускат България и отиват в Палестина и основава ИсРАеЛ и да гепят имотите на палестинците и Жан Виденов става член на борда на директорите на свинекомбинат след 1997
  • 49 ХАН КРУМ

    13 2 Отговор
    БЪЛГАРИЯ Е БИЛА НЕЗАВИСИМА ДО БАЛКАНСКАТА ВОЙНА ,СЛЕД ТОВА НЯМА СВОБОДНА СВОЯ ВОЛЯ.ЕВРОПА НИКОГА НЯМА ДА ДОПУСНЕ СИЛНА ДЪРЖАВА НА БАЛКАНИТЕ.ПОГЛЕДНЕТЕ КАРТАТА –НИЕ ГРАНИЧИМ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ СЪС СОБСТВЕНА ТЕРИТОРИЯ, А ВЪТРЕ СМЕ РАЗДЕЛЕНИ КАТО ИНДИАНСКИ ПЛЕМЕНА– НА СИНИ ,ЧЕРВЕНИ ,ЗЕЛЕНИ ,ЖЪЛТИ,ЛИЛАВИ–ЗАСТАНАЛИ ,НАСТРЪХНАЛИ ЕДНИ СРЕЩУ ДРУГИ НАСЪСКВАНИ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЕЛИТИ ЗА СОБСТВЕНОТО ИМ БЛАГОПОЛУЧИЕ. СЪЩИТЕ ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИ ЕЛИТИ СИ ПРЕКАРВАТ ИЗМИСЛЕНИ ЧЕРВЕНИ РАЗГРАНИЧИТЕЛНИ ЛИНИИ ,КОИТО В ОБЩЕСТВОТО НЕ СЪЩЕСТВУВАТ,ЗАЩОТО ТО Е ПОТЪНАЛО ДО ГУША В МИЗЕРИЯ ,ПРИЧИНЕНА ОТ СЪЩИТЕ ТЕЗИ КРАДЛИВИ НЕКАДЪРНИЦИ.НАГЛАТА ,НЕКАДЪРНА ,ПРОДАЖНА И КРАДЛИВА ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА ,КОЯТО БЕЗСРАМНО СЕ КЪЛНЕ В НЕЩО ,КОЕТОНИКОГА НЕ Е ИНТЕРЕСУВА –ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 СусБре

    9 1 Отговор
    Толкова сме независими че от десетилетия само ми висииииии.... Ако щръкне ще...... станат едни дето не е за приказка! Особено за тая паплач дето е зинала за власт и пари, кюлчета...

    Коментиран от #55

  • 52 Watchdog

    10 2 Отговор
    Наистина Русия освобождава българите за втори път. Първият път пред 1878 с оръжие и война, а през 1909г. с дипломация и парични средства. През 1909 се осъществява де юре и обединението на източна Румелия с к княжество България. Цената която руското правителство заплаща е тъкмо за територията на източна Румелия, която до този момент само се администрира от княжеството ни е част от патримониума на Осма империя.
  • 53 Аналитик плюс

    10 3 Отговор
    Днес, независими са държавите с силна индустрия и селско стопанство, особено при липса на природни ресурси. Щом трябва да си внесеш почти всичко, от доматите до машините, бюджетът ти ще е винаги "опоцкан". Тогава, за каква независимост говорим? В най-лошият случай, гледайте Чехия и Унгария, пък след тях и Словения, и Румъния. Ние не можем да имаме приходите на Гърция от туризъм. Тъй като това, което беше налично е вече разграбено и унищожено, единственият начин да се развиваме е като привличаме инвестиции. Само, че никой от управляващите не постави това за приоритет по време на прехода. Днес, България вече не е атрактивна за чужди инвестиции с редуцираното си население и слаб пазар. Така, че се въртим в омагьосан кръг и кърпим бюджета с подаяниа от ЕС. Къде е днес независимостта ни? Извинявам се за песимистичната картина, която виждам на този празник............
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Абе защо Наполион напада

    5 2 Отговор
    Руската империя превзема опожарена Москва а не освобождава балканските и кавказките народи от турско робство И защо френския културен министър подписа договор за културно сътрудничество с министър Вежди Рашидов И защо Франция не беше я НАТО а България като стана член на ТАТО и Франция стана член на ОТАН
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 поверието казва

    2 7 Отговор
    на днешния ден за здраве направи курбан от русяфил
  • 59 Айайай

    7 1 Отговор
    Каква независимост?Поредното лицемерие в БГ.Със сигурност нашите покойни революционери на онзи свят са се хванали за главите.

    Коментиран от #60

  • 60 ИБГНИ

    2 2 Отговор

    До коментар #59 от "Айайай":

    със сигурност може да хванеш нещо

    Коментиран от #62

  • 61 Димов

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Замислих се":

    Със зависимост от руски горива, европейски субсидии, китайски стоки, ориенталска култура и турск0 управление, май няма какво да се лъжем.
  • 62 Е много

    0 1 Отговор

    До коментар #60 от "ИБГНИ":

    Хубаво дай боже всеки да хване нещо хубаво и да бъде щастливИБГНИ.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Дядо на 68

    6 3 Отговор
    Как не ви е срам да възхвалявате Независима България,след като всички ние солидарно сдадохте нейната Независимост.
    Как не ние срам да възвеличавате Независимостта, когато България днес-чрез т. нар.Лисабонски Договор -е зависима от Брюкселските бюрократи?
    Точно 100 г. -1908-2008 !!
    През 2008 с ратификацията на Лисабонския договор се отне държавната ни независимост. България остана без държавен суверенитет. Жалко, позорно и Факт.
    Днес, този дата не е редно да я честваме, защото сме отново зависима държава.

    Коментиран от #65

  • 65 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 4 Отговор

    До коментар #64 от "Дядо на 68":

    Нa тoзи дeн БЪЛГAРИЯ cтaвa ЦAРCТВO НA БЪЛГAРИТE!
    Ceгa мнoзинa ce cтрaхувaт oт тoзи aкт и иcкaт дa гo зaбрaвим, кaтo гo пoдмeнят c бeзличнoтo клишe "нeзaвиcимocт".
    Eдинcтвeнoтo cпaceниe oт културнoтo и нaциoнaлнo oбeзличaвaнe нa Бългaрия e ВЪЗРAЖДAНE нa БЪЛГАРСКОТО ЦАРСТВО - т.e. кoнcтитуциoннa мoнaрхия. Пo тoзи нaчин щe ce ЗAПAЗИМ КAТO НAРOД. Зa кoмуниcтитe избoрът нa прeзидeнт ca любимaтa им зaбaвa, a бaтe Лaмбo бeшe тeхeн кумир. Кaтo държaвa, кoятo пoнe 200 души в cвeтa мoгaт дa я изкупят дo пocлeдния клoзeт, ниe нямaмe другa aлтeрнaтивa зa oцeлявaнe, ocвeн КOНCТИТУЦИOННA МOНAРХИЯ. БЪЛГAРИЯ трябвa eдин път зa винaги дa cкъca c кoмуниcтитe и дa възcтaнoви cувeренитeтa cи, кaтo върнe Търнoвcкaтa (cрeбърнa) Кoнcтитуция.

    Коментиран от #69, #73, #74

  • 66 Човека Коза

    6 3 Отговор

    До коментар #30 от "болшевико":

    Никога не е имало съветско робство, имало е съветска помощ и подкрепа. 🇧🇬 ВЕЧНА ДРУЖБА🇷🇺
  • 67 Хасан

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Гошо":

    Тогава няма Турция а Османска Империя ..Република Турция се създава през 1923 г
  • 68 Хасан

    1 5 Отговор
    Ами българите ,гърците са били просто маша в ръцете на Англия ,Франция ,Германия и Русия ...руснаците искат независимост за българите но подлагат на геноцид татари , чеченци , и много други народи
  • 69 Хасан

    5 3 Отговор

    До коментар #65 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ти пък ..независимо царство с цар немец !? Хахаха ..после окупация от Червената армия ...и сега англосаксонско брюкселско владичество ...като филма " Джанго " ..

    Коментиран от #72

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Бегто било независимо😂😂😂😂

    4 2 Отговор
    Пълен фарс и цирк😂😂😂
  • 72 Трол

    4 4 Отговор

    До коментар #69 от "Хасан":

    Немец, племенник на руския император. Толкова датчанин, колкото сакс. Далеч си от родословието на европейските династии. За разлика от Османската империя единствена управляван от един род, но след всяка майка различна от туркиня на престолонаследника джинса на Османци накрая е доста далеч от тюркския!
  • 73 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #65 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Че да може пак Симо да ни съди за още имоти ли? Не, благодарим.

    Коментиран от #78

  • 74 Дядо на 68

    6 1 Отговор

    До коментар #65 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Защо преди 110 години политиците ни са могли да кажат на Европа и останалият свят: -Айде стига глупости,а днешните политици ги е страх да им кажат, че нашите краставици ще са по дълги от техните и прасетата ни ще са без климатик в кочината?

    При комунистите имахме армия, военна промишленост и износ на оръжие в световната десетка, нямахме чужди военни бази на българска земя,българското злато си го добивахме ние, бяхме много по-напред по жизнен стандарт на живот от днес и т.н. и т.н. Бяхме десетки пъти по независими отколкото сега.
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК на тебе!
    Аз ще почна да го чествам, когато станем независими поне колкото при гадния комунизъм.

    Коментиран от #75

  • 75 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 6 Отговор

    До коментар #74 от "Дядо на 68":

    Социални дейности може да провежда само богатата държава, а богата държава се прави от богати граждани, а не от тези разчитащи на социалните мероприятия. При тоталитарните държави подходът е по-друг. Независимо дали тази държава се титулува социалистическа..., народно-демократична..., народна република... гражданите се обират от властта, като им се дават средства колкото да преживеят и контролирано възпроизвеждат. С окрадените пари тоталитарната държава финансира своята социална политика. За да реализира тази си дейност се разчита на огромен идеологически апарат за овладяване съзнанието на масите, а за по-коравите глави и на огромен репресивен апарат в началните етапи. След пречупването на населението, репресивният апарат се реорганизира. Премахва се системата на трудови лагери, като този акт се завоалира под някаква форма на борба с култа на личността или грижи на партията за ....... Възприемат се по-меки методи за контрол, като се набляга на скритите форми. Ограбването демотивира хората да работи за благото на обществото, а започват да търсят други алтернативи като част-пром , незаконна емиграция , черна борса, корупция и т.н., което води до тотално икономическо изоставане и крах на системата.

    Коментиран от #76

  • 76 Дядо на 68

    8 0 Отговор

    До коментар #75 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Не разбрах, защо през лошия соц българи са добивали българското злато, а сега това го правят чужденци??

    Коментиран от #77

  • 77 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 2 Отговор

    До коментар #76 от "Дядо на 68":

    Българско злато през соца не съм виждал. За да си КУПИМ халки за сватбата, трябваше да представим служебна бележка от Райсъвета, че сме записани в съответната обредна зала да се женим...
    А случайно да знаеш за коя държава се добиваше в Бухово урановата руда?
  • 78 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 2 Отговор

    До коментар #73 от "Гост":

    Врaгoвeтe нa Бългaрия мнoгoкрaтнo ca ce oпитвaпи дa прeмaхнaт КOНCТИТУЦИOННAТA МOНAРХИЯ, зaщoтo тя e cимвoл нa нeзaвиcимocттa.
    E, нaй-нaкрaя уcпяхa,... прeз ІХ. 1944г.
    „Чиста и свята република” на Левски е отдавна доказан фалшификат, съчинен от комунистическия гуру Тодор Павлов за да се мaнипулирa рeфeрeндумa 1946 г. и се въвeдe престъпно наложения на БЪЛГАРИЯ съвеЦки модел.