Отидете към основна версия

23 Септември, 2024 21:47, обновена 23 Септември, 2024 21:47 3 847 104

Израел уби от въздуха 356 човека в Ливан, сред тях са 24 деца и 42 жени

  • израел-
  • хизбула-
  • ливан

Тел Авив не изключва сухопътна операция в съседната страна

Снимка: YouTube

Броят на жертвите на израелските въздушни удари по Ливан достигна 356 души, а 1 246 души са ранените от понеделник сутринта, се казва в изявление на ливанското министерство на здравеопазването, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В изявлението се посочва, че сред загиналите има 24 деца и 42 жени.

Израел призова за незабавна евакуация на селища в Южен Ливан, предаде NOVA.

Призивът се отнася до хората, които живеят в близост до обекти на „Хизбула”, които са основна цел на израелските удари. Тел Авив поднови обстрела си в посока Ливан в понеделник сутрин и увеличи обсега на ударите си.

Поражения има и в райони от източната част на страната, които до този момент не бяха обект на израелските атаки.

Тел Авив не изключва възможността за сухопътна офанзива в Южен Ливан. Това стана ясно от думите на говорителя на израелската армия Даниел Хагари. Военният министър Йоав Галант призова сънародниците си да останат спокойни на фона на опасността от интензивни ответни удари.

„Израелската армия ще нанесе мащабни и прецизни удари срещу терористични цели, които са разположени на обширна територия в Ливан. Молим жителите на ливанските села да обърнат внимание на съобщението, публикувано от нас, и да се вслушат в него. Това е предварително предупреждение за вашата собствена безопасност и безопасността на вашите семейства”, каза Хагари.

Израелските военни заявиха, че днес са нанесли удари по около 800 цели, свързани с подкрепяната от Иран групировка "Хизбула" в Южен Ливан и в района на долината Бекаа, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Сред поразените цели са сгради, в които "Хизбула“ крие "ракети, пускови установки, дронове и допълнителна терористична инфраструктура", се казва в изявление на военните.

Днешният ден беше за Ливан най-смъртоносният от края на бруталната 15-годишна гражданска война в страната, заяви анонимен ливански служител, предаде Ройтерс.

Междувременно сирени, предупреждаващи за опасност, прозвучаха в северната част на окупирания Западен бряг. Ракетният обстрел на "Хизбула" се разпространи още по на юг от граничния район с Израел. Тревога бе обявена и в райони в Северен Израел, съобщиха военните.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху днес посочи, че страната му е изправена пред "сложни дни“, тъй като засилва ударите срещу "Хизбула" в южната част на Ливан и призова израелците да останат единни, докато кампанията е в ход, предаде Ройтерс.

"Обещах, че ще променим баланса на сигурността, баланса на силите на север - точно това правим", заяви той в съобщение след оценка на ситуацията във военния щаб в Тел Авив.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 41 гласа.

Свързани новини