Отидете към основна версия

892 9

Турският външен министър призова за цялостна реформа на ООН

  • хакан фидан-
  • турция-
  • външен министър-
  • реформа-
  • оон

Хакан Фидан подчерта нуждата от по-справедлив и демократичен модел на международно управление

Снимка: БГНЕС

Турският министър на външните работи Хакан Фидан заяви, че е необходимо да се извърши цялостна реформа на ООН, предават турските медии, цитирано от БТА.

"Нуждаем се от по-справедлив, всеобхватен и многостранен модел. Необходимо е да се проведе пълномащабна реформа в ООН, и в частност в Съвета за сигурност на ООН. Светът е по-голям от петте (постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН: Русия, САЩ, Франция, Великобритания и Китай – бел. ред.)", каза за пореден път снощи Фидан, който говори на Срещата на върха за бъдещето на ООН в централата на организацията в Ню Йорк.

"Трябва да демократизираме системата за вземане на решения в ООН. Резолюциите, които се приемат с мнозинство в Общото събрание, не могат да бъдат изпълнени заради Съвета за сигурност. Международната сигурност не може да бъде оставена само на привилегирована група държави", посочи още турският външен министър.

По думите му „е задължително да се реформира и системата на международното финансиране, което е необходимо за постигането на постоянните цели за развитие“.

"Нуждаем се и от нов набор от ефективни инструменти и механизми за насърчаване на диалога във време на нарастваща поляризация в света. Способността ни да намираме решения на конфликтите и кризите намалява. А неравенствата в разпределението на доходите се задълбочават. Това води до нарастване на екстремизма, ислямофобията и ксенофобията. В същото време дисбалансът в политическата, финансовата, социалната и културната сфера непрекъснато се задълбочава", каза Фидан.

За съжаление, ООН не може да покаже лидерството, което би трябвало да има на фона на все по-големите заплахи за човечеството, добави той.

Фидан посочи, че международната общност и ООН преминават през „историческо изпитание“, като добави, че способността им да намират решения за слагане на край на кризи и конфликти е намаляла.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: