23 Септември, 2024 18:56 569 21

Експерт на ООН: Никой не е защитен от репресиите в Русия

  • мариана кацарова-
  • оон-
  • русия-
  • репресии

Положението се влоши значително след доклада ми от миналата година, заяви Мариана Кацарова

Експерт на ООН: Никой не е защитен от репресиите в Русия - 1
Снимка: БНТ

"Никой не е защитен“ от репресиите в Русия, предупреди днес експертка на ООН, като заяви, че ситуацията се е влошила още повече от миналата година, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Положението се влоши значително след доклада ми от миналата година и сега страната се управлява от насърчавана от държавата система на страх и наказания, включително безнаказано използване на изтезания, заяви на пресконференция Мариана Кацарова, специален докладчик на ООН за състоянието на правата на човека в Русия.

Тя представи новия си доклад, който ще бъде обсъден утре от Съвета на ООН по правата на човека в Женева.

Повтаряйки числа, вече споменати в началото на август от група експерти на ООН, докладчикът, който е упълномощен от Съвета по правата на човека, но не говори от името на организацията, заяви, че в момента в Русия са задържани "повече от 1300 политически затворници“.

"Много от тях са подложени на изтезания или условията им на задържане са равносилни на изтезания и малтретиране“, посочи Кацарова, според която "смъртта на Алексей Навални през февруари, докато е бил задържан в затвора, е само един от примерите за жестокото отношение към политическата опозиция“.

Накратко, "репресиите са се засилили от миналата година насам“, обясни докладчикът, който не е имал разрешение да посети Русия и който смята, че правозащитници, журналисти и политически фигури са "преследвани и затваряни все по-често“.

"Полицейското насилие се толерира. Произволните арести и задържания са повсеместни. Условията на задържане са се влошили, като са се увеличили случаите на изолация и смърт при задържане, използвани особено срещу политически затворници“, заяви Кацарова.

Тя посочи и "масовото наблюдение в интернет“, което показва, че "руските власти преследват дисиденти, противници на войната и правозащитници не само физически, но и чрез интернет“, така че "никой не е защитен“.

Кацарова обясни, че фокусът на нейния доклад са „нарушенията на гражданските и политическите права, особено във връзка с антивоенните настроения, които руските власти се опитват да заглушат“.

Тя по-специално подчерта връзката между руската "агресия“, започнала през февруари 2022 г. в Украйна, и "репресиите“ в Русия, посочва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 41 Отговор
    Русия е фашистка държава и се управлява от психопати.

    Коментиран от #8, #14

  • 3 Коко

    22 12 Отговор
    И тук и там е едно и също. Трайкаш ли си и вървиш ли по "правилният" път никой не те закача. Ама не слушкаш ли и тук и там само тормоз и репресии те чакат.
  • 4 Абе един, как

    39 6 Отговор
    му беше името, асандж, май в демократичен фащ-вот тебя значит здрасти. други примери, колкото щеш изчезват хора, взимат ги извънземни...
  • 5 Не само Там!

    15 7 Отговор
    Не само Там! Но и В България!

    Което е Система в Държавното Управление!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сталин

    23 7 Отговор
    Репресиите направиха Русия велика.Когато в СССР имаше репресии страната беше велика и силна ,и се развиваше стремително и бурно.Когато репресиите бяха прекратени , всичко започна да гние ,разлага и умира,защото репресираните злодеи и предатели започнаха да навлизат във властта.Докато в България не започнат да се сглобяват бесилки и режат глави ,нищо няма да се промени,както казва Томас Джеферсън "Дървото на свободата от време на време трябва да се полива с кръвта на тираните и патриотите."Но тъй като българина е нихилист и мишок и все гледа да не се прекара и за нищо не би си нарушил спокойствието да си пие ракията и пълни тумбака и вечно да се сърди на някой че не му е уредил живота.Борбата е развитие,но в България няма борба за нищо ,така че няма и никакво развитие ,както казва Шекспир -"Надежда всякаква вие оставете"

    Коментиран от #11

  • 8 а булгурьистанцьите..

    12 7 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Се управляват от резняцьиделиорманскьи..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 е, само един народ

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "Сталин":

    на тоя свят има поговорка "...склонена главица сабя не я сече...".
  • 12 Чума

    5 0 Отговор
    Ни е налазила от всякъде .
  • 13 !!!?

    6 5 Отговор
    Путински ГУЛАГ...
    ...само Копейката отскочи да Москва за три дни и се прибра бързо-бързо в „колонията” !!!?
  • 14 Кабинета

    10 5 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Разреши руски специалисти да оправят АЕЦ
    Козлодуй .
    Разсипаха я от ,,уестинхауса,,
    Работата е била като за втори ,,Обил,,.
    И те така .
  • 15 Калоян

    13 2 Отговор
    Знаем,че в Русия репресират опозиционери,за разлика от демократична укрия,където опозиционери няма,а хората ги ловят съвсем демократично по улиците и след един демократичен ,,Разговор" ги товарят в камионетки и ги пращат да защитават демокрацията,като гледат да не избягат или да се предадат.
  • 16 ха ха

    3 1 Отговор
    при демокрацията няма политически затворници , защото 95% от населението е безгласни роби
  • 17 Демократ

    1 2 Отговор
    Голям майтап е Русия е да дава подслон на политически емигранти! Политическите емигранти по света търсят спасение от диктаторите в своите държави в други свободни държави. Много интересно е кой ще потърси убежище при най-страшния диктатор на 21 век путлер? Копейките трябва да са първи на опашката, защото ще търсят спасение от свободата и демокрацията. Най-голям брой политически емигранти по света има от Русия от 100 г.досега, но Путин държи първенство, защото след като нападна Украйна 2 млн. интелектуалци избягаха от него и потърсиха убежище по света. Политическите затворници от Русия са допълнителен брой. Така че пожелавам добър път на всички българи, които мечтаят за Путин, той ги очаква и България очаква да се освободи от
  • 18 Правилното заглавие

    6 1 Отговор
    Експерт на ООН: Никой не е защитен от репресиите в САЩ.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 9999999

    1 0 Отговор
    ТАЗИ ДА ПОСЕТИ ДОКТОР ! ЕКИПА НА ФАКТИ СЪЩО ! ИНФОРМАЦИОННА ДЕГРАДАЦИЯ !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания