Отидете към основна версия

879 12

Ердоган призова за премахване на санкциите на САЩ в отбранителната сфера

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • санкции-
  • премахване-
  • отбранителна сфера

Турският президент иска отмяна на ограниченията, за да се подобри сътрудничеството между съюзниците в НАТО

Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова за премахването на санкциите на САЩ, които блокират някои покупки в областта на отбраната от страна на Турция, както и за отмяна на други „едностранни“ мерки, които възпрепятстват способността на съюзниците в НАТО да постигнат дългосрочни двустранни търговски цели, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Връзките между Турция и НАТО бяха обтегнати през последните години поради редица въпроси, вариращи от политиката в Източното Средиземноморие, Сирия и Газа, до закупуването от Анкара на руски системи за противовъздушна отбрана С-400. Това доведе до санкции от страна на САЩ и отстраняване на Турция от програмата за изтребители F-35 през 2019 г.

Анкара стартира процедура за доставката на 40 изтребителя Block-70 F-16 и 79 комплекта за модернизация от Вашингтон. Сделката беше одобрена след като Турция даде зелена светлина на кандидатурата на Швеция за НАТО, което доведе до подобряване на отношенията.

Турция и САЩ имат дългосрочна цел за 100 милиарда долара двустранна търговия, сравнено с около 30 милиарда долара през 2023 г.

По време на посещението си в Ню Йорк за 79-ото Общо събрание на ООН, Ердоган заяви пред турски и американски бизнесмени, че вярва в постигането на тази цел, но сътрудничеството в отбранителната промишленост е „много недостатъчно“ заради оставащите в сила ограничения.

„Едностранните ограничения, като допълнителните тарифи в секторите на желязото, стоманата и алуминия, както и санкциите по Закона за противодействие на противниците на Америка (CAATSA), трябва да бъдат премахнати“, заяви той.

Ердоган също така изрази надежда, че с модернизацията на F-16 е обърната нова страница и очаква окончателно премахване на ограниченията за износ в отбранителната сфера.

Турция е изгоден партньор във веригите за доставки, посочвайки сътрудничеството за производство и доставка на 155-милиметрови боеприпаси – важен снаряд във войната между Украйна и Русия – като пример.

Вашингтон санкционира няколко турски лица и компании за нарушаване на санкциите срещу Русия. Турция подкрепя Украйна, но се противопоставя на санкциите, отбелязва агенцията.

Освен F-16, Турция проявява интерес и към самолетите "Eurofighter Typhoon" от Германия, Великобритания и Испания, но е недоволна от липсата на напредък заради противопоставянето на Берлин.

Вчера Ердоган се срещна с германския канцлер Олаф Шолц в Ню Йорк. Турският президент изрази готовност за подобряване на сътрудничеството с Германия във всяка област, като подчерта съвместните възможности, които биха донесли полза и за двете страни.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: