Отидете към основна версия

354 3

Рафаел Гроси: Иран проявява готовност за задълбочени преговори по ядрената програма

  • иран-
  • рафаел гроси-
  • преговори-
  • ядрена програма

След разговори в Ню Йорк, ръководителят на МААЕ изрази надежда за напредък в сътрудничеството с Иран.

Снимка: БГНЕС

След срещи в Ню Йорк, ръководителят на Международната агенция за атомна енергия изрази надежда за напредък и планира посещение в Техеран, цитирано от News.bg.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси обяви във вторник, че след разговори в Ню Йорк е усетил по-голяма готовност от страна на иранските представители да ангажират с "по-смислени" разговори с Агенцията. Гроси изрази надежда, че ще може да посети Техеран през октомври, предава Ройтерс.

Между Иран и МААЕ съществуват няколко нерешени въпроса, включително забраната на иранските власти за достъп на експерти по обогатяване на уран до подлежащи на инспекции съоръжения и липсата на обяснение за откритите следи от уран на недекларирани обекти.

Гроси проведе разговори с иранския външен министър Абас Аракчи, един от ключовите архитекти на ядреното споразумение от 2015 г., в кулоарите на Общото събрание на ООН. Той заяви пред Ройтерс: "Усещам готовност за повторно ангажиране с нас по по-смислен начин."

Докато ядрената дипломация остава в застой, Гроси изрази желание за бърз напредък в техническите дискусии с Иран и подчерта важността на възстановяване на сътрудничеството.

МААЕ е издала редица резолюции, призоваващи Иран да сътрудничи, но досега напредъкът в това направление е минимален.

През това време развитието на ядрената програма на Иран също напредна. До края на тримесечието последните доклади на МААЕ показаха, че Иран е завършил инсталирането на осем нови каскади за обогатяване на уран във Фордо, но все още не ги е пуснал в експлоатация.

В по-голямото си подземно съоръжение в Натанц, което обогатява уран до 5% чистота, Иран е включил 15 нови каскади от модерни модели центрофуги.

"Иран поддържа редовно темпо, без да ускорява твърде много, но продължава," каза Гроси, добавяйки, че каскадите на Фордо остават неработещи.

Иран засили работа по ядрената си програма през 2019 г., след като тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се отказа от ядреното споразумение, постигнато при предшественика си Барак Обама.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини