Отидете към основна версия

1 731 32

Израелската армия се подготвя за сухопътна операция в Ливан! "Хизбула": Готови сме

  • хизбула-
  • ливан-
  • израел-
  • бейрут-
  • хасан насрала-
  • бенямин нетаняху

Израел казва, че ще направи всичко необходимо, за да върне своите граждани безопасно в евакуираните общности на северната си граница и не изключва наземно нахлуване, като войските се обучават активно за това

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бойците на Хизбула са готови да се изправят срещу всяка израелска сухопътна офанзива в Ливан, заяви в понеделник заместник-лидерът на групировката Наим Касем в първото си публично обръщение, откакто Израел уби Хасан Насрала миналата седмица, цитира думите му "Ройтерс".

Израел няма да постигне целите си, каза той.

"Ние ще се сблъскаме с всяка възможност и сме готови, ако израелците решат да влязат по суша и силите на съпротивата са готови за наземна битка", каза той в обръщение от неразкрито място.

Той говореше, докато израелските въздушни удари по цели в Бейрут и на други места в Ливан продължават, удължавайки двуседмична вълна от атаки, която елиминира няколко командири на Хизбула, но също така уби около 1000 ливанци и принуди един милион да напуснат домовете си, според Ливанско правителство.

Загубите бяха най-големите за Хизбула, откакто Иранската революционна гвардия създаде групата през 1982 г., за да противодейства на израелската офанзива в Ливан. Насрала беше изградил в най-мощната военна и политическа сила на Ливан, с широко влияние в Близкия изток.

Сега тя е изправена пред предизвикателството да замени лидера си, който беше считан за герой от привържениците си, защото се противопостави на Израел, въпреки че Западът го обяви за "мозък" на тероризма.

"Ще изберем генерален секретар на партията при първа възможност... и ще заемем ръководството и позициите за постоянно", каза Касем.

Касем каза, че бойците на Хизбула са продължили да изстрелват ракети на дълбочина до 150 км в израелска територия и са готови да се изправят срещу всяко възможно израелско наземно нахлуване.

"Това, което правим, е минимумът... Знаем, че битката може да е дълга", каза той. "Ние ще победим, както победихме при освобождението през 2006 г. в лицето на израелския враг", добави той, имайки предвид последния голям конфликт между двамата врагове.

Израел казва, че ще направи всичко необходимо, за да върне своите граждани безопасно в евакуираните общности на северната си граница и не изключва наземно нахлуване, като войските се обучават активно за това.

Временният премиер на Ливан Наджиб Микати заяви в понеделник, че правителството му е готово да изпълни изцяло резолюцията на ООН, която има за цел да прекрати въоръженото присъствие на Хизбула на юг от река Литани като част от споразумение за спиране на войната с Израел.

Микати каза, че ливанската армия може да се разположи на юг от реката, която се намира на около 30 км от южната граница на страната.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини