30 Септември, 2024 17:17 855 36

Мисията на НАТО при Марк Рюте - да обедини Запада, да успокои Изтока и да помогне на Украйна

  • марк рюте-
  • нато-
  • русия-
  • украйна-
  • война

По оценки на алианса 23 от 32-та му члена тази година ще изпълнят целта да заделят 2% от брутния вътрешен продукт за военни разходи

Мисията на НАТО при Марк Рюте - да обедини Запада, да успокои Изтока и да помогне на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Новият шеф на НАТО Марк Рюте ще трябва да впрегне всичките си умения да изгражда коалиции, с които беше известен в нидерландската политика, за да запази единството на западния алианс в обстановка на война в Украйна, опасения от следващите ходове на Москва и политическа несигурност във Вашингтон.

Утре той поема щафетата като генерален секретар на Организацията на Северноатлантическия договор от норвежеца Йенс Столтенберг - с което за пръв път от десетилетие начело на алианса ще се извърши смяна на караула.

Сега всичко до голяма степен ще зависи от умението на Рюте да гради консенсуси в редиците на 32-членния съюз. Способността на тази организация да пази всички близо 1 милиард души, живеещи под нейна закрила, не може да се опира само на военна мощ, за нея е необходима и политическа сплотеност.

Предизвикателствата пред Рюте са в изобилие: възможно връщане на скептично настроения към НАТО Доналд Тръмп като президент на САЩ - доминиращата сила в алианса - призиви от източноевропейските съюзници за изпращане на повече подкрепления за защита от Русия и молби от Украйна за по-голяма военна помощ.

Представители на алианса и дипломати очакват Рюте да запази приоритетите на Столтенберг - а те са мобилизиране на подкрепа за Киев, убеждаване на страните от НАТО да отделят повече средства за отбрана и съхраняване на ангажираността на САЩ с европейската сигурност.

Управлявал Нидерландия 14 години, 57-годишният Рюте стана най-дълго задържалият се на власт премиер на родината си, като за това време той успя да се превърне и в опитен играч на международната арена.

Но - макар и човек с визия на приветлив и любезен човек - той понякога критикува безцеремонно правителствата на други държави, като например, когато каза на Унгария да спазва ЛГБТ правата или да напусне ЕС или когато постави под съмнение върховенството на закона в Румъния и България.

На новата си длъжност Рюте ще се нуждае от уменията, които разви като архитект на коалиции и ръководител на четири нидерландски кабинета.

"Факт е, че е много обигран в търсенето на решения и компромиси и в убеждаването и комуникацията с хора - смятам, че това са все качества, които ще му бъдат доста полезни", каза Кайса Олонгрен, бивш нидерландски министър на отбраната при Рюте.

Олонгрен и други го описват като изключително енергичен и деен управленец, което може да стъписа йерархизирана организация като НАТО.

"Той никога няма да си каже: ами хайде ще оставя това за утре", каза Олонгрен пред Ройтерс.

По думите ѝ Рюте може да е любезен, но може и да е твърд, ако се наложи, както е направил, когато открито противоречеше на Тръмп на пресконференция, предавана на живо, или когато нарочно се ръкуваше с руския президент Владимир Путин толкова дълго при посещение на стопанина на Кремъл в Амстердам, че Путин да може да види протестиращи със знамена с цветове на дъгата.

ПОДХОД КЪМ ИЗТОКА

Бойното кръщение на Рюте в голямата международна политика може би беше през 2014 г., когато Полет 17 на малайзийските авиолинии беше свален от руска ракетна система над Източна Украйна, при което загинаха всички 298 пътници и екипаж на борда, включително 196 нидерландски граждани. Той обеща да търси сметка на виновните.

На новия пост Рюте ще бъде под натиск от членовете на НАТО от Източна Европа да покаже, че разбира желанието им за по-голяма защита от Русия и че може да им я осигури.

"Един от тестовете за него ще бъде докъде се простират амбициите на НАТО по отношение на източния фланг, и по-специално на укрепването му", каза Петер Батор, който до началото на тази година беше постоянен представител на Словакия в алианса.

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна НАТО увеличи на около 10 000 войниците на територията на източните членове на пакта, които трябва да помагат на армиите на тези страни в защитата им. От алианса твърдят, че при нужда бързо могат да бъдат разположени още стотици хиляди военни.

Но източните държави искат още войски и оръжие - особено системи за противовъздушна отбрана, което ще рече да се убедят западните членове да прехвърлят повече военни активи на изток.

Понеже решенията в НАТО се вземат с единодушие, влиянието на всеки генерален секретар зависи от това доколко политиката му се възприема от страните от алианса и доколко той самият е способен да ги убеди да я подкрепят.

Когато си на такъв пост, каза Оана Лунджеску, бивш говорител на НАТО, "не е достатъчно само да търсиш най-лесния общ знаменател, но и да теглиш алианса напред".

"Точно тук идва тънкостта да си едновременно и генерал, и секретар", посочи Лунджеску, която сега работи в Кралския институт на обединените въоръжени сили (РУСИ), британски мозъчен тръст в областта на отбраната.

ПОВЕЧЕ РАЗХОДИ ЗА ОТБРАНА

Представителите на НАТО и дипломатите вероятно ще се наложи да укротят неговата присъща за нидерландското мислене фиксация върху фискалната пестеливост.

На срещата на върха на ЕС през юни Рюте влезе в сблъсък с другите лидери, когато той и германският канцлер Олаф Шолц остро се противопоставиха на съвместното теглене на заеми за финансиране на отбранителни разходи.

Полският министър-председател Доналд Туск каза, че другите държавни и правителствени ръководители "шумно напомнили" на Рюте, че скоро му предстои да стане шеф на НАТО и поради това би следвало да прави всичко възможно правителствата да не пестят от отбрана.

По оценки на алианса 23 от 32-та му члена тази година ще изпълнят целта да заделят 2% от брутния вътрешен продукт за военни разходи - като Нидерландия едва сега ще достигне това равнище, въпреки че изискването е в сила от десетилетие.

Много представители на НАТО са на мнение, че този праг ще трябва да бъде повишен още - може би до или дори над 2,5% от БВП - за да могат да се подсигурят необходимите войски и въоръжение за реализацията на мащабните промени в отбранителните планове на алианса.

"Това е предизвикателство за него - да убеди държавите членове да влагат повече средства в отбраната си, и то с по-ускорени темпове така, че да могат да придобият способности, които да надградят доста осезателно сегашните", каза Батор.

Превод от английски: Владимир Сахатчиев, БТА


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дидо

    38 5 Отговор
    Тая мисия малко ми звучи като да пребия сладкаря, да му изям тортите, че и да не си платя...
  • 2 АУУУУУ

    37 5 Отговор
    МИСИЯТА НЕВЪЗМОЖНА. 😂😅😂НАТО Е ШЕГА.🇺🇲🐂💩🇺🇸

    Коментиран от #30

  • 3 Примати

    41 5 Отговор
    Сащ и Запада приключиха.
  • 4 Баламата

    14 8 Отговор
    Някой знае ли,как е в Торецк и Угледар,че не вярвам на руснаците

    Коментиран от #17

  • 5 Това е

    18 4 Отговор
    текст в рубрика :вицове.
  • 6 Гаранция

    13 4 Отговор
    Ще има да чакат, докато се наакат, а това ще се случи, когато "медленно ракеты уплывают вдаль".
  • 7 Том Курз

    15 5 Отговор
    Мисията невъзможна...
  • 8 Крива ракета

    28 5 Отговор
    След изборите в САЩ, трябва да договорят капитулацията на бивша Украйна, докато условията на РФ все още са приемливи за НАТО.
  • 9 Някой

    25 6 Отговор
    И тоя мишок ще играе по свирката на Хегемона. Ще обедини Европа - означава,че ще ги принуди да следват васално политиката на САЩ. Ще успокои Изтока - означава,че ще се пробва да го успи с празни, но сладки обещания. Ще помогне на Украйна - означава, че ще се бият с Русия до последния украинец.
    Нищо ново!
  • 10 К.О.Т.арАК 🐱

    6 24 Отговор
    ние сме държава-членка на НАТО и ЕС!!!! всеки който е против , заслужава минимум Белене !!!!и тогава ще се оправи БГ . а не с азиатската сган

    Коментиран от #13, #14, #15, #19, #36

  • 11 404

    14 2 Отговор
    Майтап.От три мисии нищо.Смешници жалки
  • 12 атлантически съвет

    3 21 Отговор
    Поражение и разпад на Русия трябва да е главната цел на НАТО.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Чичака

    11 4 Отговор

    До коментар #10 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    За белене има и краставици и кочани. Има и за Белене, ама кои са, всеки сам да си отговори...
  • 16 Хе хе...

    13 4 Отговор
    От заглавието следва, че:
    Досега НАТО разединява Запада, дразни Изтока и пречи на Украйна.

    Да ва у мaлoyмниците...
  • 17 Торецк и Угледар

    9 5 Отговор

    До коментар #4 от "Баламата":

    са възвърнати от храбрите украински воини.
    Сега се подготвят да атакуват Омск и Владивосток ей го къде е.
    Бахмут е все още руски но не е стратегически значим.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гориил

    6 4 Отговор
    Успешната му кариера ще зависи от това колко бързо и решително ще спре войната в Украйна, докато страданията на европейците стават непоносими. Москва няма да се вслуша в неговата реторика, но ще следи внимателно действията му. Надявам се той да е достатъчно опитен политик, за да разбере какво искат от него във Вашингтон.
  • 21 Долу нато

    11 3 Отговор
    НАТО е агресивно съюз и трябва час чо- скоро да се разпусне и отиде на бунището на историята,за да настъпи мир на земята! Докато има НАТО ще има войни и ще поставя на карта съществуването на хората по света!
  • 22 Червената шапчица

    10 3 Отговор
    Мисията на НАТО при Марк Рюте - да затрие нато...

    Коментиран от #25

  • 23 караКочев

    4 3 Отговор
    Абе какво стана?! Наша Мара от хаджиДимово станали зам-шеф на НАТО по хигиенизирането централата в Брюксел?!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гориил

    4 3 Отговор

    До коментар #22 от "Червената шапчица":

    Надявам се да балансира некомпетентността и професионалната неадекватност на Кая Калас.
  • 26 🍋🍊🇧🇬🤣

    5 2 Отговор
    Къде е Грета Тунберг и Евро Либералните Мас Медии на Климатичните и Човешки щети от Войната в Украйна❓Къде е Европейската Агенция на Околната Среда да оцени климатичните щети за ЕС от войната в Украйна❓
  • 27 🍋🍊🇧🇬🤣

    4 2 Отговор
    Евро Климатичен Фашизъм?
    Някой в ЕС и Европа Тревожи ли се за изгореният Дизел и Бензин в Украйна, за почти 3 години Война? Някой в ЕС и Европа тревожи ли се за Бомбите избухнали в Украйна и каква е тяхната роля в поражението на околната среда?

    Някой в Европа тревожи ли се че в Украйна са загинали близо Един Милион Украинци, също така стотици хиляди Руснаци?❓❗️

    Германия е най голямата Икономика в Европа и една от най големите в Света (беше) но ❗️откакто войната в Украйна започна и санкциите срещу Русия са в действие, Германската икономика потъва нон - стоп, деиндустриализацията на Германия е факт❗️
    Самата Германия е на път да отрече това в което са са клели за последните 35 години, изброявам: Немците искаха да забранят Дизеловите Двигатели до 2030та година, Въглищните Централи (които вече затвориха) . АЕЦовете (които вече затвориха)❓❗️
    Сега “реверсивно” започват да отварят всичко което бяха забранили отново?
    Това е така, защото климатично оправданият и евтин, повтарям климатично оправданият и евтин Руски, повтарям Руски Природен Газ и Петрол са история❗️
    И зелените немски фашаги са история също така❗️
  • 28 Всички ли са толкова малоумни

    1 2 Отговор
    Хем да обедини Запада, да успокои Изтока, АМА да помогне на Украйна?
    И как ще стане това бе, Рютнетия у главата от конЪ?
    Личи си, че си растнал на земя под морското ниво!
  • 29 Забравих, че да питам, за себе си!

    1 2 Отговор
    Нашият жираф Мара Габриелова, каква го даваше в НАТО?
    Или вече забрави, че е БГ производство?
  • 30 АУУУУУ

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "АУУУУУ":

    ЯЗЪК.....ИРАН ОБЯВИ ЧЕ НЯМА ДА ИЗПРАЩА ВОЙСКИ СРЕЩУ ИЗРАЕЛ....... А КАК ВСИЧКИ КОПЕЙКИ ПИСАХА ЧЕ СЕГА ИРАН В ОТГОВОР ЩЕ НАПАДНЕ ИЗРАЕЛ.....ПЪК ТО ИЗЛЕЗЕ......ЧЕ ГИ Е СТРАХ 😱😱😱😱🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #32, #33

  • 31 АУУУУУ

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "АУУУУУ":

    А ТИ ОТ КЪДЕ СИ ......ААААА ОТ МУХОНАСРАНСК 💩💩💩🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 АУУУУУ

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "АУУУУУ":

    НЕ СЕ РАДВАЙ ПРЕДВАРИТЕЛНО. НАЙ Е СТРАШНО, КОГАТО КАЖАТ, ЧЕ НЯМА СТРАШНО 💩🦬💩🤡🦬🤡🇺🇲🤡🤡🤡🤡
  • 34 горски

    0 0 Отговор
    Поредния палячо....
    Всичко в НАТО се решава от Пентагона....Всички останали са второстепенни играчи....
  • 35 НАТОВЕЦ

    0 0 Отговор
    Много усмихнат е този небинарния.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: