Отидете към основна версия

22 481 155

The Atlantic: САЩ изоставиха Украйна

  • украйна-
  • the atlantic-
  • атлантик-
  • русия-
  • сащ-
  • война-
  • оръжия-
  • украинци-
  • владимир путин-
  • путин

Има риск войната в Украйна да бъде загубена – не защото руснаците печелят, а защото съюзниците на Киев не позволиха на украинците да спечелят

Снимка: БГНЕС/ EPA

Американската стратегия за Украйна бавно обезкървява нацията и нейния народ до смърт. Това пишат авторите в The Atlantic Карл Марлантес (американски автор и ветеран от войната във Виетнам) и Елиът Акерман (автор на бестселъри и пехотинец, служил в Ирак и Афганистан).

В статията, озаглавена „Изоставянето на Украйна“, двамата посочват, че САЩ предоставят военната помощ на Украйна да не загуби войната, започната от Русия, но не и да я спечели.

„При скорошно пътуване до Украйна се разходихме из развалините на детска болница в Киев, ударена от руснаците, обиколихме жилищна сграда в Харков, където етаж след етаж бяха разрушени от руски ракети, и посетихме фронтовата линия, за да се срещнем с войници, които говорят за бруталността на руската тактика на човешките вълни. Но най-обезпокоителното нещо, което видяхме, беше американската стратегия в Украйна, която дава на украинския народ точно толкова военна помощ, колкото да не загуби войната си, но не и достатъчно, за да я спечели. Тази стратегия бавно обезкървява Украйна и нейния народ до смърт“, пишат авторите.

„И двамата сме ветерани от морската пехота. Имаме комбиниран 60-годишен боен опит между нас, включително Виетнам, Ирак и Афганистан. Ужасите на войната не са ни непознати. И все пак и двамата се чувствахме дълбоко разтревожени, когато приключихме пътуването си“, посочват те.

Скоростта на иновациите на бойното поле направи някои дългоочаквани западни оръжейни системи почти остарели до момента, в който бяха доставени на Украйна.

Пример за това е HIMARS, ракетната артилерия с голям обсег, която САЩ предоставят с влудяващо бавно темпо. Преди година HIMARS беше най-търсената система на бойното поле. Сега успехът ѝ е под 10 процента поради руската иновация в електронната война.

Всяка ракета, изстреляна от HIMARS, струва приблизително 100 000 долара. Поради бързото намаляване на ефективността на HIMARS, украинците са разработили дрон, който има подобно въздействие и струва около $1000.

Украинците обаче с право се притесняват, че до няколко седмици руснаците ще разработят контрамерки, които намаляват ефективността на този вид дрон. Това е буквално надпревара във въоръжаването.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски прекара много време в молби на своите съюзници за оръжия и разрешение да ги използват в пълния им капацитет. Но сега администрацията му пледира просто за доставка на оръжия, които вече са обещани. Понастоящем тези забавяния са резултат от протоколи на Министерството на отбраната на САЩ, които влияят на темповете на усвояване на американските запаси.

Всяка една от службите е длъжна да държи определени количества оръжия и боеприпаси в резерв в случай на война, като те нямат право да падат под тези нива.

Съединените щати обаче не са близо до такава криза. Ако не друго, по ирония на съдбата, ние държим оръжията си в резерв за криза точно като тази в Украйна. Трябва да направим тези оръжия достъпни за тези, които биха ги използвали в нашата обща защита, посочват авторите.

Има риск войната в Украйна да бъде загубена – не защото руснаците печелят, а защото съюзниците на Украйна не им позволиха да спечелят. Ако насърчим украинците да се бият, без да им дадем инструментите, от които се нуждаят за победа, историята със сигурност ще заключи, че руснаците не са единствените, които са извършили престъпления срещу Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 130 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: