1 Октомври, 2024 10:51 551 14

Италия възстанови оценката за поведение в училищата, въведена по времето на Мусолини

  • оценка за поведение-
  • италия-
  • мусолини-
  • училища

Правилото за voto di condotta („оценка на поведението“) е въведено в италианските училища през 1924 година, малко след като Мусолини идва на власт

Италия възстанови оценката за поведение в училищата, въведена по времето на Мусолини - 1
Снимка: БГНЕС

Италианските власти върнаха в училищата оценката за поведение, въведена първоначално по времето на Бенито Мусолини, съобщава германският вестник BILD, цитирано от Фокус.

Правилото за voto di condotta („оценка на поведението“) е въведено в италианските училища през 1924 година, малко след като Мусолини идва на власт, но е отменено през 1970 година. Сега правителството на премиера Джорджия Мелони го възстановява като част от образователната реформа.

Учениците от средните и гимназиалните класове ще получават оценка за поведение от 1 до 10. Тези, които получат резултат под пет, няма да могат да преминат в следващия клас. Ученици с оценка от шест точки ще трябва да пишат реферат на тема „Активно гражданство и солидарност“, за да продължат обучението си.

Освен това, новите правила въвеждат глоби до 10 000 евро за тийнейджъри, които упражнят насилие над учители. През тази година случаите на нападения срещу преподаватели са се увеличили със 110% в сравнение със същия период на 2023 година. През юли в италианските училища беше наложена и забрана за използване на смартфони.

Премиерът Джорджия Мелони заяви, че новите правила ще върнат „уважението“ в училищата на страната. Министърът на образованието Джузепе Валдитара подкрепи мерките, подчертавайки необходимостта от увеличаване на „авторитета на учителите“. Асоциацията на директорите също застана зад новия закон, докато опозицията го разкритикува.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЗО

    19 0 Отговор
    Правилно!
  • 2 Последния Софиянец

    8 5 Отговор
    На една бригада в гимназията се напихме и намалиха поведението на целия клас.Но точно тогава махнаха поведението.Дойде 10 ти ноември.
  • 3 оценка за поведение в училищата

    19 0 Отговор
    имахме и ние по време на соца! И е имало смисъл. Вижте сега, завършилите БЕЗ такава оценка, как се трепят по улиците с колите, понеже НЯМАТ нормално поведение!
    И така са свикнали, да е тяхната и мрат и убиват и други!

    Коментиран от #13

  • 4 Точен

    16 0 Отговор
    Да, влизал съм 40 години с дневник /няколко и с е-дневник/ в класната стая и смятам, че е крайно време и в България да стане същото.
  • 5 Трол

    1 9 Отговор
    Влекат си ги италианците тези неща.
  • 6 българина

    14 0 Отговор
    в България Посолството и нпо тата няма да го позволят, защото лошия соц ще се окаже изобщо не толкова лош, особено в частта трудови войски
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 1 Отговор
    Всичко НОВО е добре забравено СТАРО‼️
    Вече 35 години викат
    "45 години стигат!" ‼️
    Скоро няма да остане никой живял през онези 45 и тогава ще им сложат "още от същото"‼️
  • 8 Про Стачка

    5 0 Отговор
    Въх ти да видиш това с поведението било фашистка работа а комунистите го практикуваха.!?
    Не че е лошо като метод за дисциплина и възпитание .

    Коментиран от #12

  • 9 зиморничав

    8 0 Отговор
    въвеждането на това нещо у нас няма как да стане, делегирания бюджет е спирачката, затова всякакви неграмотници и идиоти преминават в по горен клас

    Коментиран от #11

  • 10 пенсионер от Варна

    8 0 Отговор
    а, у нас - КОГА !!???
  • 11 Да, имам познати

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "зиморничав":

    директори в началните училища!
    Пускат всички и виждаме невежеството след това, когато станат големи!
  • 12 То и казармата беше

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Про Стачка":

    нещо като училище по дисциплина! Научаваш се, че обществените неща, целият народ и страна са по-важни от индивидуалните интереси. Без задружно, обществено мислене, да се "разбираме и действаме, като един отбор, единен народ", никога не може да има нормален напредък на държавата! И като цяло ще тънем в блатото!
    И демокрацията не води до сплотяване, а обратното - до разделение: Едните са "евро...", другите "рубладжии", третите "роми", четвъртите "турци".... и на края всеки "дърпа" само към себе си и ето до къде достигнахме!
  • 13 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "оценка за поведение в училищата":

    щото родителите им са боклуци или наркомани
    правилно като не завърши училище метлатаи на улицата
    и да копае канали шахти, общ работник,мотиката и на нивата,
    овчар(оператор на биологична единица) и т.н
  • 14 Kaлпазанин

    0 0 Отговор
    Подкрепям , да забранят и телефоните сутрин физзарядка и униформи ,също така и на бригади,
Новини по държави: