1 Октомври, 2024 11:26 836 34

Марк Рюте официално пое поста генерален секретар на НАТО от Йенс Столтенберг

  • марк рюте-
  • йенс столтенберг-
  • нато-
  • генерален секретар

Новото ръководство се ангажира с подкрепа за Украйна и стабилност на алианса

Марк Рюте официално пое поста генерален секретар на НАТО от Йенс Столтенберг - 1
Снимка: БГНЕС

В централата на НАТО в Брюксел започна официалното предаване на ръководството на алианса от досегашния генерален секретар Йенс Столтенберг на неговия приемник Марк Рюте, цитирано от БТА.

„Напускам алианса със смесени чувства, но имам чудесен наследник на поста“, заяви Столтенберг пред журналисти. Той отбеляза, че е трудно да се напусне организация, на която е служил в продължение на 10 години, и че работата ще му липсва, но подчерта, че заедно с колегите си са постигнали много. Столтенберг изтъкна, че Рюте има отлични умения в постигането на съгласие – качество, което е важно за новата му длъжност.

„Нямам търпение да започна работа“, каза Марк Рюте. Той посочи, че НАТО днес е по-силна и по-голяма, основно благодарение на Столтенберг, и добави: „Ще направя всичко по силите си НАТО да остане здрава като скала“.

Новият генерален секретар подчерта важността на подкрепата за Украйна, като заяви, че основната задача на алианса остава защитата на гражданите и ценностите на държавите членки. Рюте определи подкрепата за Украйна като най-важен приоритет, заедно с увеличаването на разходите за отбрана и разширяването на партньорствата, включително с държави от Далечния изток.

На въпрос относно бъдещата му работа на фона на предстоящите президентски избори в САЩ, Рюте отговори, че познава добре и двамата основни кандидати и ще работи с всеки от тях.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емили с Тротинетката

    29 4 Отговор
    Този е от нашите.

    Коментиран от #2, #11

  • 2 Е така е

    29 3 Отговор

    До коментар #1 от "Емили с Тротинетката":

    Един Ко н дом сменя Друг

    Коментиран от #4, #15

  • 3 Сандо

    23 2 Отговор
    Няма никакво значение как се казва шефа на натото - те са точно марионетка.Даже може и да не им слагат имена,просто ще им казват само генсека.

    Коментиран от #18

  • 4 фен на сидеров

    19 0 Отговор

    До коментар #2 от "Е така е":

    многократно употребени !
  • 5 Пич

    23 1 Отговор
    Хахаха.....тъпака сдава на глупака !!!
  • 6 Чичо Сам

    2 17 Отговор
    Хайде батко, мятай ги рушляците, че много прекалиха.....
  • 7 ХиХи

    14 1 Отговор
    Чичо столтю ша върви на почивка в симитли
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 0 Отговор
    Лидери без деца и бъдеще водят сляпо Европа към катастрофа.
    Редакторът в Il Foglio Джулио Меоти предупреждава в своя статия за GateStoneInstitute, че бездетните лидери на Европа явно нямат и причина да се притесняват за бъдещето на континента.

    Никога не e имало толкова много бездетни политици, които да водят Европа, както днес. Те са модерни, отворени и мултикултурни и знаят, че "всичко свършва с тях". В краткосрочен план това е облекчение, тъй като не харчат за семейства, няма жертви и никой не се оплаква от бъдещите последици. Изследователски доклад, финансиран от Европейския съюз, обобщава: "Няма деца, няма проблем!".


    Личните и културни фактори оформят нагласите към доброволна липса на деца в Европа, показва въпросният доклад на ЕС. Европейците все по-малко виждат това като проблем. Интересно е, че равенството между половете в едно общество играе ключова роля.

    Да бъдеш майка или баща, означава, че имаш реален дял в бъдещето на страната си, а най-ключовите лидери в Европа не оставят след себе си деца. Това са германският канцлер Ангела Меркел, холандският премиер Марк Рюте, френският президент Еманюел Макрон, шведският премиер Стефан Лофвен, премиерът на Люксембург Ксавие Бетел, шотландският първи министър Никола Стърджън.

    Тъй като лидерите на Европа нямат деца, изглежда нямат и причина да се притесняват за бъдещето на континента, а германският философ Рюдигер Сафрански пише: "за бездетните мислите за бъдещите поколения нямат значение."
  • 9 🍋🍊🇧🇬

    14 0 Отговор
    Украйна е Държава извън НАТО и Държава извън ЕС!
    Къде са Мас Медиите на Колективният Запад за Войната в Украйна?
    Евро Климатичен Фашизъм?

    Някой в ЕС и Европа Тревожи ли се за изгореният Дизел и Бензин в Украйна, за почти 3 години Война? Някой в ЕС и Европа тревожи ли се за Бомбите избухнали в Украйна и каква е тяхната роля в поражението на околната среда?

    Някой в Европа тревожи ли се че в Украйна са загинали близо Един Милион Украинци, също така стотици хиляди Руснаци?❓❗️

    Германия е най голямата Икономика в Европа и една от най големите в Света (беше) но ❗️откакто войната в Украйна е, и санкциите срещу Русия са в действие, Германската икономика потъва нон - стоп, деиндустриализацията на Германия е факт❗️
    Самата Германия е на път да отрече това в което са са клели за последните 35 години, изброявам: Немците искаха да забранят Дизеловите Двигатели до 2030та година, Въглищните Централи (които вече затвориха) . АЕЦовете (които вече затвориха)❓❗️
    Сега “реверсивно” започват да отварят всичко което бяха забранили отново?
    Това е така, защото климатично оправданият и евтин, повтарям климатично оправданият и евтин Руски, повтарям Руски Природен Газ и Петрол са история❗️
    И зелените немски фашаги са история също така❗️
  • 10 Трол

    11 0 Отговор
    Личи си, че един майстор ги е правил.
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Емили с Тротинетката":

    А ла Сталин:
    Няма деца , няма проблем ❗
  • 12 Доротея

    17 1 Отговор
    Отлично! Марк е стар приятел на България! Не ни искаше нито в НАТО, нито в ЕС, нито в Шенген! Възрожденец!

    Коментиран от #17

  • 13 Лулата на мира

    5 0 Отговор
    пак е пълна с мериджейн... Алоха.....!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бг Натовец

    1 8 Отговор

    До коментар #2 от "Е така е":

    Пожелавам ти късмет Рьоте и мъдрост
  • 16 БгТопИдиот🇧🇬

    10 0 Отговор
    МАТО е частната армия на Краваристан .
  • 17 Хохо Бохо

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Доротея":

    Мислел ни е доброто
  • 18 хе хе

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сандо":

    марионетките са в една друга страна с един кукловод. Тука ако ви накарат да кажете кой е кукловода ще изтропате имена повече от марионетките. Като се почне от Сорос, САЩ, Англия, Безос, Гейтс, па се свърши Цукерберг, Макрон и Нетаняху. А между тях още 200
  • 19 🍋🍊🇧🇬

    6 0 Отговор
    В резултат на абсолютно не нужната Война в Украйна една Държава и една Военна Организация липсват?
    Украйна - 404
    НАТО - 404

    Коментиран от #30

  • 20 Айде ...

    7 0 Отговор
    Дяволските слуги продължават да служат на господаря си .....но не им идва акъла, че един ден ще го срещне смъртта и тогаве ще е късно за дела.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гост

    7 0 Отговор
    Такива бездетни, зависими пасивни Хейове ги поставят начело на международни организации, за да поддържат безкрайни войни и конфликти, които в крайна сметка не водят човечеството до нищо добро....
  • 23 М3 голд

    5 0 Отговор
    Да ходят в далечния изток, по-далеч от нас. Колкото до Окраина, ако дойде Тръмп, там ще ми стане само за подкрепи и полигон на НАТО. Оня предател Горбачов помогна за този бэркотия. Трябваше едновременно да се разпуснат Варшавски договор и НАТО.фпосле Европа щеше да си създаде европейска структура за сигурност. Малко късно се замислиха за последното и има раздвижване.
  • 24 Булдог

    3 0 Отговор
    Поредният ГЕШЕФТАР!
  • 25 Някой

    5 0 Отговор
    НАТО-то Украйна въобще не я интересува. Никой няма правото да въвлича България в чужда война. Който го прави в затвора като предател. Има си членове по НК за това, престъпления срещу държавата, раздел 2 предателство и шпионство. И такива да ходят на до 15 години затвор, както е предвидено там.
  • 26 🍋🍊🇧🇬

    7 0 Отговор
    В самото начало на войната в Украйна, моят коментар беше следният:

    “Войната в Украйна е “черен лебед” по Насим Талеб (автор Насим Талеб - “Черният Лебед - Въздействието На Слабо Вероятното в Живота и На Пазара”), която война ще промени световният Гео Политически, Икономически Ред (сега добавям и Военен Ред).

    Европейският Континент и Европейският Съюз загубиха най важният елемент който характеризираше Европа - Икономически Просперитет и Континент на Мира и Разбирателството?
    Всичко това заради “мократа мечта” на Адолф Хитлер и В. Зеленски да триумфират с Германски и Украински Танкове в Парад на Червеният Площад в Москва?
  • 27 Имаше някаква яснота

    5 0 Отговор
    относно избора на Генерален секретар на КПСС,както и на Генерален секретар на ККП.Избираха се от Партията.Не става ясно как се избира Генерален секретар на НАТО,единствената официална международна военна организация.Какви заслуги има Рюте,за да заема този политически пост.

    Коментиран от #29

  • 28 Хасковски каунь

    3 0 Отговор
    Нов секретар - нова война. Хаирлия да е !
  • 29 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Имаше някаква яснота":

    "Какви заслуги има Рюте,за да заема този политически пост."
    УДОБЕН и ПОСЛУШЕН, без деца и семейство.... какво още 🤔
  • 30 Сандо

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "🍋🍊🇧🇬":

    Всъщност една нужна война за да има един ненужен съюз.
  • 31 Той отбеляза,

    3 0 Отговор
    че е трудно да се напусне организация, от която е лапал тлъсти заплати за празни локуми в продължение на 10 години финансирани от стотици милиарди годишни
  • 32 КараКочева-Паси

    2 0 Отговор
    Какво става с нашата Мара от хаджиДимово до Неврокоп?! Ще я цанят ли за зам-шеф на НАТО по хигиенизирането на централата в Брюксел?!
  • 33 един п замества друг

    2 0 Отговор
    Столтенберг беше известен на младини с бурните си протести срещу НАТО. После се извърна. Сега идва друг - остър, неопределено рязък и по-голям п от него. Че са си и от района.
  • 34 Историк

    1 0 Отговор
    ЧеРеппа Столтенберг масово що продължи да дава интервюта като вече бивш,разбира се ако някой му плаща за тях.А знаете ли ,че на младини Столтенберг е бил Марксист? Не ви се вярва ли ,ами проверете сами .
Новини по държави: