Отидете към основна версия

4 140 50

Президентът на Азербайджан е бесен на САЩ

  • азербайджан-
  • коп29-
  • права на човека-
  • сащ-
  • илхам алиев-
  • антъни блинкън

Азербайджан отхвърли "отвратителните критики" на САЩ относно правата на човека

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев отхвърли днес по думите му "отвратителното писмо" на американски конгресмени, в което се отправят критики срещу състоянието на правата на човека в страната му и се отправя призив да бъдат освободени политическите затворници преди началото на климатичната конференция КОП29, на която тя ще бъде домакин идния месец, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

В писмото, подписано от почти 60 законодатели, се отправя призив към държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън да "окаже натиск за незабавното и безусловно освобождаване на всички политически затворници, заложници и военнопленници, включително етнически арменци, за да се осигури по-подходяща среда за успешна дипломация на КОП29".

В него пише още, че "провокативните изявления" на Азербайджан по адрес на Армения може да подкопаят мирните преговори между съседните страни, които водиха две войни след разпадането на Съветския съюз през 1991 година. В изказване в град Джабраил, който бе отвоюван по време на войната през 2020 г., азербайджанският президент нарече писмото "отвратителен призив, който не може да повлияе на нашата воля", и заяви, че то е било изготвено, "за да бъдем заплашени и обвинени".

Състоянието на правата на човека в Азербайджан, включително задържанията на журналисти и активисти, е обект на все по-засилено внимание в момент, когато страната се подготвя да приеме делегати и медии от целия свят за климатичната конференция през ноември, посочва Ройтерс. Армения обвинява Азербайджан, че извършва етническо прочистване в Карабах - международно призната за част от Азербайджан област, в която етническите арменци имаха фактическа независимост, след като тя се отцепи от Баку през 90-те години на миналия век. Баку отрича тези обвинения. През последната година двете страни с прекъсвания водят преговори за сключване на мирен договор, отбелязва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 34 гласа.

Свързани новини