4 Октомври, 2024 10:05 22 968 9

Рецепта на деня: Маринован паламуд "Лакерда"

  • маринован-
  • паламуд-
  • лакерда-
  • какво да сготвя

Маслено, деликатно и чисто филе от риба за мезе

Рецепта на деня: Маринован паламуд "Лакерда" - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

3-4 бр. паламуд с тегло около и над килограм за всяко парче;

морска сол;

дафинови листа;

зърна бахар;

черен пипер на зърна;

около 700 мл. олио.

Начин на приготвяне:

Първата стъпка е почистването на паламуда. Рибата се почиства от вътрешностите, отстраняват се главата, опашката и перките. На всяко парче риба се почиства коремната вена, измива се от кръвта под течаща вода, а след това се накисват в студена вода за 3-4 часа, за да се обезкръвят допълнително. След престоя в студена вода, паламудите отново се измиват и се подреждат в дълбок съд – тава, леген, голяма тенджера – така, че рибата да е покрита. Затиснете с чиния, за да сте сигурни, че рибата е напълно потопена в саламурата.

Паламудът се прибира в хладилник и остава в саламурата 3 дни (72 часа). Ако предпочитате по-солен вкус, може да държите в саламура 4 или 5 дни. След като е престояла три дни в саламурата, рибата се изважда и се оставя в гевгир да се изцеди за 3-4-5 часа. Проверете дали се е осолила добре – резнете си парченце и опитайте. Не трябва да е силно солена.

Рибата се почиства от централната кост с остър нож, който се прекарва по дължина в посока глава-опашка. Изрязват се коремните части и по желание централната част на филето, където се намират малки кости и месото е тъмно. За да се почисти централната част на филето от малките кости, се прави V-образен разрез и се тъмното месо се отстранява.

Паламудът, вече почистен от костите, се нарязва на шайби с дебелина около 1 сантиметър и е готов за подреждане в буркани или кутии с плътно затварящ се капак.

Олиото се загрява и в него се запържва кубче хляб до златисто. Оставя се да изстине напълно и тогава се залива паламуда. Предвидете достатъчно време за изстиване на олиото.

На дъното на буркана/кутията се сипва малко олио, шайбите паламуд се подреждат плътно, добавят се 1-2 зърна бахар, 3-4 зърна черен пипер и 2-3 дафинови листа. Долива се олио да се покрие рибата и се подрежда втори ред, пак се слагат подправки, ако кутията е достатъчно голяма – и трети ред, а накрая се долива олио, така че месото да е напълно покрито.

Другият начин е да се топва всяка шайба в олио и тогава да се подрежда в кутията, а третият начин е да се сложат всички шайби в олиото и след това да се подреждат. Целта е да сме сигурни, че всяка шайба е покрита с олио. Който и начин да изберете, след като кутиите са напълнени, на следващия ден проверете дали не се налага да допълните с олио, ако то се е наместило в кухините между отделните парчета.

Кутиите (бурканите) с маринован паламуд се прибират в хладилник. Месото узрява за 5-6 дни и е готово за консумация. Може да се съхранява в хладилник 3-4 месеца, пише cookwithasmile.com.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    7 5 Отговор
    Благодаря ВИ Уважаема красавице за Кулинарното изкушение

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Читател

    33 4 Отговор
    Венелино! Пак не мислиш, когато четеш и пействаш. В първия абзац си забравила да залееш рибата със саламура! Няма и описание, в какви пропорции се прави тя.

    "...паламудите отново се измиват и се подреждат в дълбок съд – тава, леген, голяма тенджера – така, че рибата да е покрита. Затиснете с чиния, за да сте сигурни, че рибата е напълно потопена в саламурата..."

    Коментиран от #9

  • 4 УдоМача

    3 5 Отговор
    Въйййй... Защо не дадохте рецептата докато бях 3 седмции по мурьето???

    Коментиран от #5

  • 5 Гунчо

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "УдоМача":

    Па направи го с най-обикновена херинга, която в промоция е само 8 лв. При нея няма нужда от двете операции, които се описват в рецептата горе, стига само една: режеш филетата, овалваш в морска сол, редиш в буркан, добавяйки на всеки слой няколко зрънца пипер и половин дафинов лист.

    Заливаш буркана наполовин с олио, наполовин с оцет, да покрива рибата отгоре, или взимаш по-малко олио и оцет, но добавяш вряла вода. Затваряш с капачка, разклащаш. Няколко часа държиш бурканя при стайна температура, а след това го слагаш за 3 дн в хладилник. Капакът не трябва да е завинтен, а просто сложен отгоре. Ако държиш рибата в буркана повече от 3 денонощия, ще стане по-твърдичка, но пък ще можеш да я режеш много фино. Айде, успех!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Джоджи

    3 2 Отговор
    Това не е рецепта за лакерда . Това си е чиста проба солен паламуд. Лакерда е 5 ч в саламура разбира се след всички други операции преди това и накрая се залива с не препечено олио ,демек директно от бутилката . После рибата зрее в хладилника минимум 15 до 40 дни според вкуса на човек става сладък пастет от риба . Лакерда е начин на приготвяне демек рецепта за определен вид риби и крайния ефект е сладък пастет от паламуд НЕ Солен
  • 8 Балък

    6 1 Отговор
    Режеш го на шайби не тънки поне два пръста зариваш в морска сол Черноморски солници Българска Държиш ги 24 часа след което го изплакваш много добре с прясна вода може и да поседи половин час във водата след което отцеждаш в цедка хубаво да се поизсуши и нареждаш в буркани Загряваш олио и след като изстине заливаш като между тях слагате подправките бахар чер пипер дафинов лист С бахара и дафиновия лист внимателно да не стане рибата с тежък аромат След две седмици ме извикайте да и се насладим
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.