Отидете към основна версия

1 664 82

Фон дер Лайен разкритикува Орбан за политиките му по миграцията и Украйна пред ЕП

  • унгария-
  • фон дер лайен-
  • виктор орбан-
  • миграция-
  • украйна-
  • европейски парламент

Председателката на ЕК осъди Унгария за "прехвърляне" на проблемите с нелегалната миграция и липса на солидарност към Украйна

Снимка: БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен днес остро разкритикува унгарския премиер Виктор Орбан пред Европейския парламент в Страсбург, обвинявайки го, че Унгария не се бори с нелегалната миграция, а по-скоро прехвърля проблемите на съседни страни. Тя реагира на речта на Орбан, в която той постави борбата с миграцията като основен приоритет на унгарското председателство на Съвета на ЕС, цитирано от БТА.

Фон дер Лайен подчерта, че за справянето с нелегалната миграция е необходимо единство и солидарност между страните членки, а не само едностранни действия. Тя припомни, че унгарското правителство миналата година е освободило предсрочно трафиканти на хора от затвора и запита Орбан за поканените без проверки руски граждани, както и за китайските полицаи, разположени на унгарска територия, наричайки това „чуждо влияние през задната врата“.

Фон дер Лайен също така изрази недоволство от непрекъснатите препятствия, които Унгария създава за оказване на помощ на Украйна. Тя посочи, че Украйна е на прага на третата си военна година, и отбеляза, че има хора, които вместо да обвиняват агресора, обвиняват нападнатата страна. В своето изказване тя направи аналогии с исторически събития като Унгарското въстание от 1956 г. и окупацията на Чехословакия през 1968 г., за да подчертае важността на съпротивата срещу агресията.

Орбан отхвърли сравнението, като заяви, че ЕС води погрешна политика спрямо войната в Украйна и че е нужна промяна на стратегията към дипломатическа работа и пряка комуникация.

Фон дер Лайен също така разкритикува Унгария за дискриминация срещу европейски фирми, които са обложени с по-високи данъци. Тя предупреди, че това подкопава доверието на инвеститорите и вреди на конкурентоспособността на ЕС. Освен това тя отбеляза, че вместо да се търсят алтернативни енергийни източници, Унгария продължава да купува изкопаеми горива от Русия, което не отговаря на принципите на европейската солидарност.

Тя завърши, като напомни за европейската помощ, предоставена на Унгария след тежките наводнения преди три седмици, подчертавайки, че който иска да бъде част от Европа, трябва да проявява солидарност.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 46 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: