Отидете към основна версия

1 433 77

Абсолютното мнозинство от украинците вярва в успеха на бойното поле при продължаваща западна подкрепа

  • украйна-
  • западна подкрепа-
  • бойно поле

Според проучване на Киевския международен институт по социология, 81% от украинците смятат, че западната помощ е ключова за победата над Русия

Снимка: БГНЕС

Абсолютно мнозинство от 81% от украинците смятат, че Украйна е способна да постигне успех на бойното поле, ако Западът продължи да оказва адекватна помощ, сочи социологическо проучване на Киевския международен институт по социология, проведено между 20 септември и 3 октомври тази година, предаде Укринформ, цитирано от БТА.

„Украинците са напълно наясно с важността на западната подкрепа за способността за ефективно отблъскване на руската агресия. Още от началото на пълномащабната инвазия те я разглеждат като съвместна конфронтация между Украйна и Запада срещу агресора Русия“, се казва в проучването.

През септември 2022 г., 80% от украинците са смятали, че успехите на украинската армия са съвместно постижение на Украйна и Запада. В същото проучване 73% са изразили увереност, че Западът иска войната да приключи с условия, приемливи за Украйна.

През февруари 2023 г. 81% от украинците са вярвали, че сътрудничеството между Украйна и Запада в отблъскването на руската агресия е взаимноизгодно.

Понастоящем, 81% от украинците вярват, че Украйна може да постигне успех на бойното поле, ако Западът продължи да оказва адекватна помощ. Има 14%, които смятат, че Русия е твърде силна (през декември 2023 г. този дял е бил 7%). Други 6% от анкетираните не могат да вземат решение по въпроса.

Във всички региони на страната мнозинството — от 67% в Източна Украйна до 87% на Запад — смята, че Украйна може да надделее във войната с Русия.

В същото време, между декември 2023 г. и септември 2024 г., във всички региони с изключение на Западна Украйна, се наблюдава намаление на броя на респондентите, които вярват във възможността за украински успех. Най-голям спад има в Източна Украйна, където през декември 2023 г. 79% са вярвали в успех, докато сега са 67%. На изток 24% смятат, че Русия е твърде силна.

През септември 2022 г. едва 15% от украинците са вярвали, че Западът е уморен от Украйна и се стреми към мир при несправедливи условия за Киев. Вместо това, 73% са смятали, че Западът иска войната да приключи при условия, приемливи за Украйна. През 2023 г. критичните настроения започват да нарастват, като през декември 2023 г. 30% вярват в умората на Запада от войната, а през февруари 2024 г. този дял нараства до 44%.

Между февруари и септември 2024 г. делът на тези, които вярват, че Западът е уморен от войната, намалява до 38%. В същото време 54% от украинците вярват, че Западът се стреми към приемлив за Украйна край на войната.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: