Отидете към основна версия

532 27

Броят на загиналите палестинци в Ивицата Газа достигна 42 010

  • газа-
  • загинали-
  • палестинци

Палестинското здравно министерство публикува нови данни за жертвите и ранените

Снимка: БГНЕС

Броят на палестинците, загинали от началото на войната в Ивицата Газа преди година, е достигнал 42 010, а ранените са 97 720, сочат данни, публикувани днес от контролираното от „Хамас“ здравно министерство на територията, предаде ДПА, цитирано от БТА.

Агенцията уточнява, че в тези статистики не се прави разграничение между цивилни и бойци. Тези числа не могат да бъдат проверени независимо, но международни организации като ООН ги смятат за сравнително правдоподобни.

Според палестинските източници, голяма част от загиналите и ранените са в резултат на последните израелски военни операции в Северна Газа. Съобщава се, че основните удари са насочени към района „Шеджая“, както и към бежанските лагери „Джабалия“ и „Нусейрат“.

Палестински спасители описаха израелското настъпление като изключително интензивно, като заявиха, че в повечето случаи не са могли да достигнат до ранените поради тежките бойни действия.

Лекари съобщиха, че девет членове на едно семейство са били убити при израелски въздушен удар по жилищна сграда. Тази информация не може да бъде потвърдена независимо, а израелските въоръжени сили все още не са коментирали случая.

Войната беше предизвикана от атаката на палестинската групировка „Хамас“ срещу южната част на Израел на 7 октомври 2023 г., при която според израелските власти загинаха 1200 души и бяха отвлечени около 250. Оттогава Израел се опитва да унищожи „Хамас“, отбелязва ДПА.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 5 гласа.

Свързани новини