Отидете към основна версия

3 579 80

Конфронтация в Страсбург! Всички разбраха, че ЕС и Унгария не могат да се гледат

  • виктор орбан-
  • унгария-
  • украйна-
  • европейски съюз

Унгарският премиер националист Виктор Орбан се обърна в сряда към Европейския парламент във френския град Страсбург, за да представи приоритетите на страната си, чието ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз е по средата

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгарският премиер Виктор Орбан направи тази седмица обръщение към Европейския парламент, като очерта приоритетите на страната си за нейното председателство на Съвета на ЕС. Посрещнат със съкрушителни критики, той увери, че политически промени в страните членки на ЕС показват, че климатът в блока може рано или късно да се промени в негова полза, обобщава Европейският нюзрум - платформа за сътрудничество между 23 европейски новинарски агенции, сред които е и БТА.

Унгарският премиер националист Виктор Орбан се обърна в сряда към Европейския парламент във френския град Страсбург, за да представи приоритетите на страната си, чието ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз е по средата – на фона на тежки критики към политиката на Унгария у дома и в чужбина.

Наред с други неща, Орбан изложи аргументите си „за промяна“ в Европа. Той нарече настоящия период „най-сериозния“ в историята на ЕС, с войната в Украйна на прага му, ескалиращия конфликт в Близкия изток и „миграционната криза“, която според него може да доведе „до разпадане“ на Шенгенската система за отворени граници.

Ден по-рано Орбан, за кратко прекъснат от протестиращ, заложи още повече на своята независима външна политика, като каза пред репортери, че Киев върви към поражение и че „имаме нужда от нова стратегия“ за Украйна.

Парламентарните дебати с участието на Орбан, на които присъства председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, бяха отлагани на два пъти. Европейският парламент се подготвяше от седмици за появата на унгарския премиер, като постоянното напрежение между унгарското правителство и евродепутатите наливаше масло в огъня.

Отношенията между ЕС и Унгария

През юли Унгария пое шестмесечното ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз до края на годината. Веднага след това Орбан излезе от сценария: той прие несъгласувана „миротворческа мисия“ за Украйна в Киев, Москва и Пекин, което предизвика гняв в Брюксел.

Самосиндикалната дипломация на Орбан накара председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да нареди на висши служители да пропуснат поредица от срещи, организирани от унгарското председателство - безпрецедентен де факто бойкот.

Сред причините за недоволството от Унгария и Орбан са многократните обвинения в злоупотреба със средства на ЕС, започването на съдебно производство срещу Унгария за предполагаемо неспазване на правото на ЕС и наложена наскоро от Съда на ЕС глоба на стойност милиони евро за тези нарушения. Друг фактор, предизвикващ недоволство у мнозина, е близостта на Унгария с Русия, както и многократното налагане от нейна на страна на вето, когато става въпрос за помощта на ЕС за разкъсваната от война Украйна.

Откакто се завърна начело на страната си през 2010 г., Орбан предприе мерки за ограничаване на гражданските права и затягане на хватката си върху властта, като многократно влезе в конфликт с Брюксел по въпроси, свързани с върховенството на закона. Много независими медии в Унгария бяха или закрити, или превърнати в проправителствени органи, а обществените медии бяха принудени да следват линията на управляващата дясна популистка и национално-консервативна партия ФИДЕС.

Украйна, миграция, конкурентоспособност, селско стопанство и други

Орбан започна речта си в Страсбург, като описа един континент, обхванат от бъркотия. С войната в Украйна на прага и острата „миграционна криза“ той се аргументира, че „Европейският съюз трябва да се промени“.

Освен това Орбан се спря на теми като конкурентоспособността на Европа, селското стопанство, недостатъците на зеления преход и заплахите за континента, но не отправи важни политически послания, във встъпителната си реч.

Продължилото три часа и половина заседание се превърна в противопоставяне между по-голямата част от европейските депутати, осъждащи „авторитарното управление“ на Орбан, и крайнодясното малцинство, което се присъедини към него в отхвърлянето на обвиненията „като абсурдни“.

Различни политически групи организираха протести пред пленарната зала. „Няма пари за корумпирани“, можеше да се прочете на един транспарант, издигнат от леви депутати във връзка с милиардите евро от фондовете на ЕС за Унгария, които в момента са замразени поради опасения за върховенството на закона.

Критики по адрес на Орбан

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която говори веднага след унгарския премиер, го разкритикува остро на всички фронтове: от неговото мълчание за Украйна и близостта му с руския президент Владимир Путин през миграционната му политика до конкурентоспособността и енергоизточниците, които Будапеща продължава да купува от Москва въпреки международния контекст.

Фон дер Лайен осъди възпрепятстването от Унгария на усилията на Запада да въоръжи Украйна, изправена пред руската офанзива. „Има само един път за постигане на справедлив мир за Украйна и за Европа, ние трябва да продължим да даваме сила на съпротивата на Украйна с политическа, финансова и военна подкрепа“, каза тя.

Като взе на прицел подхода на Орбан към миграцията, Фон дер Лайен попита унгарския премиер защо е освободил повече от хиляда осъдени трафиканти на хора. „Това не е борба с нелегалната миграция в Европа. Това е просто прехвърляне на проблеми през оградата на съседа ви“, подчерта тя.

Фон дер Лайен определи унгарската визова схема за руски граждани като „заден вход за чуждестранна намеса“.

Унгария последва примера на Нидерландия от миналия месец, за да поиска да не участва в общата политика на ЕС в областта на миграцията и убежището. Будапеща писа в понеделник до европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон с искане да бъде направено изключение за нея, каза във "Фейсбук" унгарският министър по въпросите на Европейския съюз Янош Бока.

Говорейки също в Страсбург, заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович призна, че това е един от най-предизвикателните политически дебати, на които някога е присъствал в Европейския парламент.

„Мисля, че това само подчертава колко проблеми, колко отворени въпроси, колко трудности и предизвикателства, има на масата“, коментира Шефчович. Словакът посочи, че ЕС е показал най-голяма солидарност по време на последните наводнения в Унгария и че съюзът винаги е подкрепял страната.

Солидарността трябва да бъде взаимна и в много области ЕС се нуждае от Унгария като „част от отбора“, било то за справяне с предизвикателства, за които Орбан също е говорил, като миграцията, но също и в областта на конкурентоспособността, икономическия растеж или заобикалянето на санкции, отбеляза Шефчович.

„Но също така имаме нужда да бъдете част от отбора, за да се изправим пред предизвикателствата, ясно подчертани от председателката Фон дер Лайен, особено за Украйна и миграцията“, добави той.

Консерваторите, социалистите, либералите и Зелените разкритикуваха Орбан

Представители на почти всички политически партии в Европейския парламент бяха изключително критични към унгарския премиер, следвайки примера на Фон дер Лайен.

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер разкритикува унгарския лидер, че се определя като истински консерватор. Партията ФИДЕС на Орбан беше част от ЕНП - най-голямата група в Европейския парламент.

Ръководителката на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия Перес от своя страна обвини Орбан, че е предал християнските ценности като любовта към ближния, състраданието и човешкото достойнство със своите политики в областта на имиграцията и срещу ЛГБТКИ+ общността.

Валери Айе, която е председател на либералната група "Обнови Европа", също изрази съжаление, че Орбан провъзгласява защита на семействата за висша ценност и едновременно с това „преследва всички семейства, които не се вписват в неговата тясна визия за света“.

„Вие превърнахте унгарската демокрация в хибриден режим на изборна автокрация. И на всичкото отгоре, вие сте слуга на един брутален и опасен диктатор - Владимир Путин. Вие не сте силен лидер, г-н Орбан, защото това, което правите, е слабост“, каза лидерът на Зелените Тери Райнтке.

Унгарският опозиционен лидер, станал евродепутат - Петер Мадяр (ЕНП), изрази съжаление, че Унгария при управлението на Орбан „се превърна от ярка звезда в официално най-бедната и корумпирана страна в Европейския съюз“.

Според Индекса за възприятие на корупцията за 2023 г., публикуван от „Прозрачност без граници“ през януари, Унгария запазва позицията си като най-корумпираната държава в блока за втори пореден път. Индексът на тази неправителствена организация класира страните въз основа на устойчивостта на държавния им сектор срещу корупцията.

Някои подкрепиха Орбан

Най-милите думи по адрес на Орбан дойдоха от „Патриоти за Европа“. Дясната група, която беше създадена в края на юни, като партията на унгарския премиер беше сред нейните учредители, отхвърли критиките като политическо преследване и пропаганда във връзка неговия ангажимент към традиционните ценности.

Първият заместник-председател на групата „Патриоти за Европа“ в Европейския парламент - унгарката Кинга Гал, обвини Фон дер Лайен и други политически групи „в лицемерие“, както и в разрушаване на стълбовете на Европейския съюз.

Лидерът на Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) - италианският евродепутат Никола Прокачини, каза на Орбан, че неговата група споделя много точки от програмата му, но го предупреди за „външни врагове“ като Китай, Русия, Иран или Северна Корея, които „са антитеза на всеки унгарски, европейски или западен патриотизъм”.

Хърватският евродепутат от ЕКР Стивън Никола Бартулица защити Орбан, като каза, че той се е превърнал в „политическа мишена“ в Европейския парламент, защото се е осмелил да защитава християнството и да се застъпва за една „бояща се от Бога“ Европа. Той обаче изрази несъгласие с позицията на унгарския премиер, че ЕС трябва „да се фокусира“ върху членството на Сърбия.

В речта си Орбан приведе аргумента, че изборните печалби на крайната десница - от Италия през Нидерландия до Австрия – и нарастващото влияние на патриотите му показват, че политическият климат в Европа бавно, но сигурно се променя в негова полза.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 41 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: