Отидете към основна версия

1 903 66

В Берлин: Ще ни трябва по-голяма армия!

  • германия-
  • бундестаг-
  • бундесвер-
  • армия-
  • олаф шолц-
  • нато-
  • борис писториус

Присъединявайки се към призивите за по-силна германска армия при нарастващата заплаха от Русия, шефът на отбранителната комисия в Бундестага подкрепи плановете за увеличаване на броя на германските бойни бригади в структурите на НАТО от 82 на 131

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германските въоръжени сили (Бундесверът) се нуждаят от още 35 000 военнослужещи, за да изпълнят новите изисквания на НАТО за отбраната, заяви днес председателят на парламентарната комисия по отбрана Маркус Фабер, цитиран от ДПА, пише БТА.

Присъединявайки се към призивите за по-силна германска армия при нарастващата заплаха от Русия, шефът на отбранителната комисия в Бундестага подкрепи плановете за увеличаване на броя на германските бойни бригади в структурите на НАТО от 82 на 131, считано от 2031 година.

При това положение вместо три дивизии с 65 000 военнослужещи германската армия ще се нуждае от пет дивизии и съответно около 100 000 войници, заяви Фабер за германската медийна група "Редакционснецверк Дойчланд" - Eр Ен Де (Redaktionsnetzwerk Deutschland/RND).

"Това ще ни отнеме около десет години", каза парламентаристът, призовавайки годишният военен разход на Германия да бъде увеличен от 2 процента (каквато е препоръката на НАТО) до 3 процента от брутния вътрешен продукт на страната.

Към момента личният състав на германската армия възлиза на 180 000 военнослужещи, отбелязва ДПА.

Германският министър на отбраната Борис Писториус многократно призовава за значително увеличение на разходите за отбрана, като в същото време дава да се разбере, че на Бундесвера са нужни още кадри.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: