Тема: Украйна

13 Октомври, 2024 13:33 1 603 66

Естонците са готови да се защитават от Русия

  • естония-
  • русия-
  • нато-
  • украйна

Естония изразходва 3,4 на сто от своя брутен вътрешен продукт за отбрана - доста над целта на НАТО от 2%

Естонците са готови да се защитават от Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хиляди естонци са се записали като доброволци от началото на войната в Украйна, а наскоро в страната се проведе най-голямото обучение по евакуация. "Даваме си сметка къде живеем", казват те.

Абя-Палуоя по принцип е тихо градче с едва около 1 000 жители. Но спокойствието в естонския град наскоро беше нарушено от учение за евакуация, в което се включиха повече от 200 жени, деца и възрастни хора. Подготовката е част от измислен сценарий, при който заради опасност от нападение от чужда държава цивилното население в южните райони на страната трябва да бъде евакуирано. Властите имат на разположение 10 дни. Това е най-мащабното учение за евакуация, провеждано някога в Естония.

Още новини от Украйна

"Даваме си сметка къде живеем. Не сме сами в Балтийския регион", казва подполковник Раул Кют, командир на южното подразделение на Естонската лига за отбрана (ЕЛО). "Същото се отнася и за Латвия и Литва. Не знаем как ще приключи конфликтът в Украйна и дали той няма да се разпростре. Трябва да сме готови за най-лошия сценарий и все още имаме време да се подготвим", казва Кют.

Много хора в Естония се страхуват от Русия. Неотдавнашно проучване, поръчано от Министерството на отбраната на Естония, показва, че близо 40% от естонците смятат, че е възможно мащабно руско нападение - с 10% повече, отколкото миналата година. Същевременно 60% от хората са готови да защитят страната си, показва още допитването. Тъй като Естония, страна с население от 1,3 милиона души, разполага само с около 6 500 професионални военни, тя разчита основно на своите резервисти и доброволци, като тези от Естонската лига за отбрана.

Учители, лекари, работници

Лис Парис е една от тях. 43-годишната учителка в детска градина ръководи приемането и настаняването на евакуирани цивилни граждани в спортния и здравния център на Абя-Палуоя. Лис се присъединява към женската организация на Естонската лига за отбрана преди две години.

Тя казва, че кадрите от Украйна са я накарали да се замисли за безопасността на семейството си, ако на страната се случи най-лошото. "Имам тригодишна дъщеря, а децата те карат да мислиш за това как да ги предпазиш", споделя жената. След като получава съотвената военна, медицинска и гражданска подоготовка, Лис Парис се присъединява към екипа за евакуация.

В момента ЕЛО има повече от 30 000 членове. Командирът на доброволческата отбранителна организация, генерал-майор Илмар Там, казва, че около 5 000 доброволци са се присъединили след началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. "Изобщо не трябваше да ги убеждаваме, а само да им намерим подходяща роля и да им осигурим достатъчно възможности за обучение", казва той.

Доброволците от Естонската лига за отбрана - работници, учители, лекари - жертват почивните си дни, за да се включат в тренировките. "Тъй като Русия сега е заета с Украйна, все още разполагаме с необходимото време", обяснява Там.

Естония изразходва 3,4% от своя брутен вътрешен продукт (БВП) за отбрана - доста над целта на НАТО от 2%. Сред страните от Алианса само Полша отделя по-голям процент.

"Може да се случи наистина"

"Знаехме, че ще дойдат много хора, но всичко мина гладко", казва Лис за проведеното учение. Евакуираните цивилни са били настанени в баскетболната зала на местния спортен център, където за тях доброволците са подготвили матраци и спални чували.

Освен че се занимават с логистични задачи, доброволците са обучени да оказват и психологическа и медицинска помощ при нужда. Заедно с Естонския червен кръст те организират семинари за оказване на първа помощ. "От една страна е страшно, че това може да се случи наистина. Но при всички положения ни е от полза, защото получаваме допълнителни знания и умения", казва за ДВ Елена, която е мениджър от Тарту, град в Източна Естония.

Естонците се учат от украинския пример

Ръководителят на отдела за борба с бедствията в естонския Червен кръст Кирил Бадикин също подчертава значимостта на това обучение: "Украинците казват, че ако населението е било по-добре обучено да оказва първа помощ, това е щяло да спаси много животи." В съседното помещение служители на Естонската гражданска защита учат хората как да си палят огън, да произвеждат електричество или да опаковат багажа си за евакуация. Евакуираните научават също така къде могат да намерят подслон в случай на извънредна ситуация.

Украйна е живият пример, от който се учат естонците. Миналия месец делегация от Естонската служба за гражданска защита е посетила страната. "Най-важното е хората да знаят какво да правят в подобна ситуация", казва ръководителят на делегацията Арви Уусталу.

Лис Парис споделя, че откакто се е присъединила към Естонската лига за отбрана се чувства много по-сигурна. Тя се надява, че никога няма да ѝ се наложи да организира истинска евакуация - било то заради война или природно бедствие. Но ако се стигне дотам, вече е подготвена.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БРАВО

    81 16 Отговор
    Най-голямото обучение по евакуация! Ясно за какво се готвят!
  • 2 Да попитам

    76 16 Отговор
    Ротшилдовият РЕЖИМ в Естония дали има право да говори от името на естонската рая???
  • 3 Последния Софиянец

    80 16 Отговор
    В СССР бяха 2 млн а сега са един милион.И без война янките ще ги довършат като нас
  • 4 Име режим маскиран като честни избори

    63 14 Отговор
    Където играят грантовете на Сорос, там какво - там няма демокрация.
  • 5 Червената шапчица

    72 13 Отговор
    Ако Путин пръдне и тия изчезват от лицето на земята...
  • 6 Сериозно ви казвам

    71 11 Отговор
    Естонската Армия е много сериозна и силна ! Ще изринат Русия и Китай за часове !
  • 7 име

    68 15 Отговор
    "Естонците се учат от украинския пример" ами, да си взимат поука неблагодарното племе и да внимават, че както руснаците са им дали държава, така и може да си я вземат.

    Коментиран от #37

  • 8 Бонев

    47 8 Отговор
    В стаята има един израз "измислен сценарий". Това май е най вярното.
  • 9 Ачо от ПП

    45 9 Отговор
    Атаката е най-добрата защита. Да нападат първи и да превземат Русия. Ние ще помагаме до последен дъх.
  • 10 Икономист

    43 12 Отговор
    Кой ли ги бръсне за 6лиива тези Помми Яри,вдигат шум за да привличат внимание ,щот са една шепа комплексари.Чудно ви е ,че местя ли ?
  • 11 Баба Гица

    40 10 Отговор
    Неотдавна писаха как щяли превантивно И да нападат Русия. Нямали да чакат, а направо като в Курск с рогата напред щели да атакуват.
  • 12 Абе

    28 9 Отговор
    стига сте писали т.пни.
  • 13 Сандо

    27 8 Отговор
    За всеки случай е добре да натъпчат територията си с още стотина хиляди натовци.
  • 14 дядото

    40 10 Отговор
    за рф са голяма заплаха.укрите- 40-50 милиона видяхме докъде стигнаха,а тези с 1,4 милиона вероятно за кратко ще стигнат до сибир.....преселени.
  • 15 Курбан за Дявола

    35 10 Отговор
    И тези, естонците ги "нацифицират" и "побандерчват" като украинците. Дано не ги гласят за същото.
  • 16 Нов

    21 5 Отговор
    Ще им трябва повече от авто матт да сгащщят мецана
  • 17 Урко

    37 7 Отговор
    Абе, раздела за хумор, сатира и забава не беше ли някъде другаде?!
  • 18 маттиас

    21 7 Отговор
    За тези дебилни унтерменши - даже не споменавайте
  • 19 Кви

    23 8 Отговор
    Параноици на краварска дрога!
  • 20 Kaлпазанин

    16 6 Отговор
    Ти да видиш ,в кой хотел бяха тия и те като нас само че по интелектуално развити

    Коментиран от #23

  • 21 Хавга За

    16 8 Отговор
    Абе тези мишки гой ги брои за хора ?
  • 22 Хахаха

    22 7 Отговор
    Вица на деня ! Факти...... Подбирайте пропагандата си .... хахаха!Както и Най Ганьо е готов да се защитава!С какво бе???От кого да се защитават бе???Хаха нали са в НАТО???С територия 7 население колкото Факултето??? Хахаха Много ни развивате тука!За което сме ви благодарни!
  • 23 Последния Софиянец

    14 5 Отговор

    До коментар #20 от "Kaлпазанин":

    На масата с автомата пише Октоберфест .Явно си мислят че в Германия ги чакат с халби бира.
  • 24 Наблюдател

    11 12 Отговор
    Когато имаш бясно куче за съсед трябва да вземеш мерки!

    Коментиран от #25, #49

  • 25 Последния Софиянец

    14 7 Отговор

    До коментар #24 от "Наблюдател":

    Естония са злобна болонка

    Коментиран от #28

  • 26 Ърлстърски доброволец

    8 21 Отговор
    С гнусния и агресивен Рашистан наблизо нямат избор. Пияниците само търсят да нападнат някого!
  • 27 Механик

    9 24 Отговор
    А у нас петата колона на Москва от национални предатели и българофоби, която е налазила форума меси погачи и бере китки да посреща Червената армия на Орлов мост.
  • 28 Наблюдател

    7 21 Отговор

    До коментар #25 от "Последния Софиянец":

    Злобни болонки са феновете на психопата Путин, които лаят по форумите.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бай Митко

    18 5 Отговор
    Стига бе факти! От вашите вицове човек не може да си изпие бирата! Виц парада ви продължава!
  • 31 Незнаещ

    10 13 Отговор
    Защо ли си мисля,че всеки е готов да се защитава от Русия,само българите не искат,дори, като че ли им се иска да бъдат отново поробени от тях.

    Коментиран от #34

  • 32 Стенли

    16 3 Отговор
    Тези се правят на голямата работа щото са в нато и затова джафкат като някое пале но сттани ли работата дебела и нато не може да им помогне всъщност те и нас ще ползват за пушечно месо щото и ние сме в този престъпен съюз
  • 33 Руско чехълче задунайско

    5 14 Отговор
    Няма по долно и отвратително робско псевдосэздание от блатния неумен роб от задунайская,Факкт!

    Коментиран от #39, #44

  • 34 Ти ли

    16 4 Отговор

    До коментар #31 от "Незнаещ":

    Бе дядо ще ни защитаваш от Русия???С хиляда души с самолети на чертежи ,с дебелите кореми от бира???

    Коментиран от #41

  • 35 Сатана Z

    14 3 Отговор
    В Естония има една кукувица ,която е мин-пред на тия шушумиги.Наричат я :Лудата Кая (Калас).25 000 км.кв държавица 1/4 от територията на България с население от 1.3 милиона повечето от които са с обратна резба

    Коментиран от #38, #40

  • 36 йес-тонците преиграват,

    8 3 Отговор
    като се правят кат шепа спартанци....
  • 37 Хахахаха

    3 11 Отговор

    До коментар #7 от "име":

    Рашка се оказа нефелна империйка 3333 червени линии начерта 3333 пъти им се изсмяха

    Коментиран от #42

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 има по-долно

    8 4 Отговор

    До коментар #33 от "Руско чехълче задунайско":

    и това е продажното и без.-мо-зъчно джндърско племе....
  • 40 Музафер Манн Аффа

    7 2 Отговор

    До коментар #35 от "Сатана Z":

    Кажи така бе братчед ,да ходим в Естония да хвърлям въдицата,че в Булгаристан много рядко кълве,няма значение каква е захранката,даже и на зелено се мръщят..
  • 41 Хаха

    2 8 Отговор

    До коментар #34 от "Ти ли":

    Дядото е с българско самосъзнание не като теб с български лични документи но с руско самосъзнание готов да се здвои с някви предполагаеми братя

    Коментиран от #43, #46

  • 42 ти пък... и кой това?

    8 2 Отговор

    До коментар #37 от "Хахахаха":

    Нещо бъркаш империите. И МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕШ КОЯ Е НАЙ-силната. Но не ти отговаря на зададеното и няма да получиш пробити центчета, ако не говориш така.
  • 43 а на тебе негърът

    8 2 Отговор

    До коментар #41 от "Хаха":

    от Алабама ли ти е брат? Давай, плямпай си с родителите на НЕЙТИВ ИНГЛИШ (АМЕРИКАН).
  • 44 Пала Марко

    7 1 Отговор

    До коментар #33 от "Руско чехълче задунайско":

    Суссс бе,козяшки жълтопаветен мокролигав зюмбюл.Как си със Сър Бежите?
  • 45 пешо

    7 1 Отговор
    КОЛКО ОТ ТЯХ СЕ ВЪРНАХА
  • 46 Бат ДънЮ

    3 2 Отговор

    До коментар #41 от "Хаха":

    Кво е тва здвояване бе коте,каплинг ли имаш предвит пуссикетче За мен си е чиста пене трация ,коотее.Дай некви контакти,готов съм за палави игрички,аз съм и Алфата и Омегата.Ийзии и такива с америкън инглиш са се возили на симпатягата,няма да си първата.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Тома

    8 3 Отговор
    Естонците са един файтон хора и в пъти надминават македонците по про.стотия
  • 49 Ветеран от протеста

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Наблюдател":

    Себе си ли визира в случая?
  • 50 Само питам

    1 6 Отговор

    До коментар #47 от "Тити":

    Сигурно твоята е някоя пияна руска свиня?

    Коментиран от #51

  • 51 Тити

    4 1 Отговор

    До коментар #50 от "Само питам":

    Никой не се интересува от майка ти козяшки вувузеле ,защо непрекъснато я споменаваш ?Искаш да я пласираш ли,щот си закъсал за кинти и няма за материал ли?Ами от умми ри санни баби не се интересуваме.
  • 52 хахаха

    3 2 Отговор
    Това добре, но никой не ги е нападнал. Защо плямпат тогава?
  • 53 Верно ли

    2 1 Отговор
    Само с лъжи и глупава пропаганда се занимавате. Само САЩ и Русия могат да си опонират. Останалите са пионки спрямо тях.
  • 54 Хито

    4 1 Отговор
    Важното е да се научат да бягат и да се евакуират , затова всеки естонец трябва да има в къщи по един безплатен комплект чаратонки Найк и анцунг подорени от хамерикансити .
  • 55 123456

    4 1 Отговор
    за 3-4 часа ке остискат , после ке пуснат кафевата диря , после се не знае .. т.е. знае се
  • 56 Солидарен

    4 2 Отговор
    Ще помагаме с памперси и обучение как се сменят.
  • 57 0000

    0 3 Отговор
    Естонците имат кибер оръжия,могат да изпържат раша
  • 58 А България

    0 1 Отговор
    Не е готова
  • 59 О.з. от БНА

    5 1 Отговор
    Ха ха ха ха...
    В Ю тубата съм гледал заснети репортажи за някакви си ,,военни паради" в Естония...
    Малеейй...ами те са по зле и от нас днес дори...
    Трима носят някакъв байряк,дори не ходейки крак в крак...на сто метра зад тях други трима се препъват дорде развяват друг парцал...
    Ами има видео в Тубата...
    Гледайте го...
    Голям смях и голям...т...АК...

    Коментиран от #63

  • 60 Софиянец

    5 0 Отговор
    Хиляди 😂 колко точно хиляди, щото ако кажете точната бройка тука всички ще се скъсаме от смях
  • 61 Хаха

    6 0 Отговор
    Естонците имат ли идея как Русия да ги намери на картата, то въобще има ли ги на някаква карта?!
    По-добре да се защитават от комарите, че безсънието явно не им се отразява добре.
  • 62 стоян георгиев

    5 0 Отговор
    Естонската армия била 6500 човека,аххахахах, че те толкова укри се денацифицират на ден в 404 🤭
  • 63 Сандо

    4 0 Отговор

    До коментар #59 от "О.з. от БНА":

    А ако знаеш пък какви вицове има за естонците,истинска класика са.
  • 64 Верно ли?

    3 0 Отговор
    Пак нацистка пропаганда от DW.
    Хиляди естонци ли?
    Те нямат и едим милион вече след катоповече от 400 000 са напуснали Естония.
    Виж стотици "храбри" войни и 10 на танка могат даже да атакуват 3 колометра от границата с Русия.
    Смешници са всички на запад,сатанисти и малоу$$ници!
  • 65 баш като урк преди войната ама сега не

    2 0 Отговор
    Хиляди естонци са се записали като доброволци от началото на войната в Украйна
  • 66 Точен

    1 0 Отговор
    Като стар гларус съм имал естонка. Беше с мъжа си, ама го изолира. Явно армията им е 6499 жени и 1 все още останал мъж.
Новини по държави: