Отидете към основна версия

711 0

Сам Хоу Фай получи изпълнителната власт в бившата португалска колония Макао ВИДЕО

  • макао-
  • власт-
  • избор-
  • китай

Единственият кандидат бе посочен да оглави китайския Специален административен регион от 394 членове /общо 398/ на избирателната комисия

Снимка: YouTube

Гласуването за ръководител на изпълнителната власт в китайския Специален административен регион Макао приключи с победа на бившия председател на Апелативния съд Сам Хоу Фай, предадоха Синхуа и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Почти цялата комисия за избиране на Главен изпълнителен директор гласува за Сам, който беше единственият кандидат. Той спечели с 394 гласа от общо 398, останалите 4 членове са подали празни бюлетини. Гласовете бяха преброени и обявени веднага след приключване на гласуването.

Съгласно законите на бившата португалска колония, за да бъде избран, в гласуването трябва да участват две трети от всички членове на избирателната комисия. Освен това кандидатът трябва да получи подкрепата на повече от половината от всички членове на комисията, което е най-малко 200 гласа. И двете условия бяха спазени.

Сега избраният кандидат очаква да да бъде назначен от централното правителство в Пекин. Той вероятно ще встъпи в длъжност на 20 декември.

Изборите са до голяма степен церемониални, бързата победа на Сам се очакваше, отбелязва АП. Смята се, че 62-годишният кандидат има подкрепата на Пекин. Той си беше осигурил и подкрепата на 386 от членовете на избирателната комисия.

Победата му означава скъсване с дългогодишния обичай ръководителите да са родени в бившата португалска колония, обикновено членове на влиятелни бизнес семейства. Преминаването на ръководството на града към човек от юридическата професия ще създаде очаквания за намаляване на влиянието на бизнес средите, които критиците често са обвинявали в сговор с длъжностните лица, според анализатори. Сега те очакват, че политическата програма на Пекин за града ще има приоритет.

По-голямата част от 687 000 жители на територията нямат право на глас, което води до смесени чувства по отношение на изборите. Някои се надяват, че Сам ще се вслуша в общественото мнение и ще избегне приоритизирането на бизнес интереси. Според политическите наблюдатели много от жителите одобряват факта, че Сам не е местен жител на града, където от десетилетия живеят мигранти.

Макао е единственото място в Китай, където казината и хазартът са законни. Пекин призова града да диверсифицира икономиката си, която зависи от хазарта. Сам обеща да ускори плана на сегашното правителство за стимулиране на туризма и други сектори, но градът все още ще трябва да разчита на хазартната индустрия за приходи, казват анализатори.

Китай иска Макао да се превърне в туристически и развлекателен център от световна класа и да играе по-голяма роля като мост за търговия между Китайската народна република и португалскоговорещите страни.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания