Отидете към основна версия

920 3

В Киргизстан ще сменят химна на страната

  • киргизстан-
  • химн

Властта не очаква това да "разбуни обществените духове"

Снимка: Уикипедия

Няма причини да се разбунват обществените духовете заради възможната промяна на държавния химн на Киргизстан, заяви прессекретарят на президента Аскат Алагозов, цитиран от киргизката новинарска агенция КАБАР, предаде БТА.

„На днешно събитие в парламента председателят му Нурланбек Шакиев каза: „Приемахме химна, излизайки от Съветския съюз. Сега сме самостоятелна държава, която се движи уверено по пътя на развитието. Затова и трябва да сменим химна. Това трябва да е химн, който целият народ на Киргизстан да може да пее“. Но това изявление трябва да се приема единствено като лично мнение на председателя на парламента“, коментира в социалните мрежи говорителят на президента.

„Това мнение вече предизвика оживено обсъждане в обществото и социалните мрежи. Ако се даде начало на инициатива по изменението на държавния химн, то задължително ще трябва да се обяви открит конкурс за текст и музика, в който да участват поети, писатели, композитори, философи, а също така всички, които са уверени в своя талант и искат да създадат химн, способен да получи широка обществена поддръжка“, допълни Алагозов.

„За това е необходимо немалко време, затова няма причини да се разбунват духовете на обществото заради възможната промяна на химна. Ако мнозинството на народа не подкрепи промените, то изобщо няма да има нужда от тях“, заключи говорителят.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини