Отидете към основна версия

6 152 14

Секторите, които се подпомагат при епидемията от коронавирус

  • ек-
  • урсула фон дер лaйен-
  • коронавирус-
  • финанси-
  • мерки-
  • фискален

Три примера как правителствата могат да компенсират вредите

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Всяка държава членка, дори и там където има малко заболели, трябва да разберем, че е невъзможно да спрем вируса, но може и е важно да забавим разпространението му. Правим оценка на наличностите и бързо увеличаваме капацитета и единният пазар трябва да продължи да работи”, каза на извънредна пресконференция председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

В настоящия момент трябва да се приложат гъвкави правила за европейска, национална и държавна помощ. Те трябва да са в подкрепа на фирмите и гражданите. Комисията одобри първите молби от Дания за това че отказва провеждането на мероприятия с голям брой участници (бел. ред. над 1000 души). Сериозният трус на италианската икономика в резултат на коронавируса ще накара Комисията да предприеме широка гама от мерки. „ЕК прие днес предложение да предостави ликвидни средства на икономиката. 37 млрд. EUR инициатива в отговор на коронавируса, за да подкрепим здравния сектор, пазара на труда, малки и средни предприятия от всички отрасли. Европейският бюджет ще използва съществуващите инструменти да подпомогне малки и средни предприятия. Европейският инвестиционния фонд ще гарантира 8 млрд. EUR за заеми за 100 000 малки и средни европейския предприятия”, допълни фон дер Лайен.

Комисията подкрепя авиокомпаниите да запазят слотовете си въпреки намаляващия трафик. Това ще помогне на въздухоплаването и околната среда. Ще намалим полетите на празни самолети, за да се поддържат слотовете и ще даде отражение върху екологията. „Днес трябва да реагираме съобразно ситуацията. Но трябва да признаем, че нещата се развиват много бързо и сме готови да действаме съобразно развоя на събитията”, уточни председателят на ЕК.

Фирмите в цяла Европа се борят с ефекта на действията, които правителствата бяха принудени за предприемат, за да забави риска. Целта е да са сигурни, че фирмите разполагат с нужната ликвидност, за да продължат да действат.

ЕК ще работи в тясно сътрудничество с правителствата на отделните държави, за да им предостави подкрепата, от която се нуждае всяка от местните икономики и по начин, който ограничава вредата за единния пазар.

Налице са редица начини, по които правителствата могат да подпомогнат малкия и среден бизнес без да е нужно разрешение за държавно подпомагане. Те могат да дадат на всички фирми в цялото икономическо пространство субсидии за заплати, да суспендират плащанията на корпоративния данък или на ДДС.

Три примера как правителствата могат да компенсират вредите и да предоставят ликвидност.

1. В някои сектори като туризъм, транспорт, хотелиерство, ресторантьорство, които са особено силно засегнати, се работи с правителствата за въвеждането на схеми за компенсиране на сектора, за вредите, понесени в резултат на коронавируса.

Правителствата могат да предоставят и индивидуална помощ, която няма нужда от одобрение за държавно подпомагане. Могат да решат да възстановят разходите на хората за отменени събития.

2. Правилата на ЕК за държавно подпомагане дават възможност на правителствата да въведат схеми за спешна ликвидност. Вече 9 държави членки са въвели подобни схеми и ЕК ще работи с останалите, които желаят да направят същото или да увеличат бюджета на съществуващите схеми.

3. Способността на европейската икономика да удържи на тази безпрецедентна ситуация ще зависи и от банките и тяхната готовност за кредитиране. Някои държави членки могат да решат да използват банките като канал за подпомагане на икономиката, включително малките и средни предприятия. ЕК ще работи с правителствата в това отношение повече отколкото по време на финансовата криза преди 10 години. Днес европейските банки са по-силни и по-устойчиви спрямо 2008 г. „Ако е необходимо през следващите седмици и месеци имаме нужните норми, за да дадем възможност на правителствата да осигурят нужната ликвидност на банките”, уточниха от Комисията.

Правителствата може да се наложи да отпускат държавно подпомагане в по-големи мащаби.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.

Свързани новини