Last news in Fakti

2 Май, 2024 18:25 1 046 10

Финалният проект на частната болница "Мама и аз" предвижда разкриване на 11 структури за лечение на деца

  • детска болница-
  • здравеопазване

Това е записано в справка на Изпълнителна агенция "Медицински надзор"

Финалният проект на частната болница "Мама и аз" предвижда разкриване на 11 структури за лечение на деца, сред които неонатология, детска хирургия, детска онкология, предаде БНР.

Това е записано в справка на Изпълнителна агенция "Медицински надзор", които са направили три комплексни оценки на проекта преди да се предложи за одобрение от Министерския съвет.

По-рано от Обществения съвет за създаване на Национална детска болница поискаха публичност на документите, с които е дадено разрешение за изграждане на лечебното заведение.

Решението, което правителството гласува във вторник, беше отменено в сряда след обществен натиск.

Първоначалният проект на Търговска лига, получил положително становище от Здравната каса и с направена оценка през април миналата година, предвижда 29 болнични структури с 421 легла. Впоследствие броят на леглата е намален с осем, а на структурите – увеличен с 10. Тези за лечение на деца се запазват – сред тях има неврология, хематология, гастроентерология. Последната оценка е подписана от директора на Медицинския надзор Иванка Динева, след становище с подписа на освободения управител на Здравната каса Станимир Михайлов.

В ефира на БНР д-р Мария Шаркова от Обществения съвет за национална детска болница изрази притеснение, че частна болница с легла за деца няма да работи за интересите на обществото.

Доклад на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" показва необходимост от разкриване на нова многопрофилна болница в София, обясни пред БНР служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, без да дава повече подробности за изпратената до нея оценка на проекта за болница "Мама и аз".

От справката на агенцията, изпратена до медиите, става ясно, че във финалния проект е променен само адреса на терена, върху който ще се строи – вместо на булевард "Д-р Г.М. Димитров", в имот близо до летище София.

От Търговска лига днес не дадоха повече информация какво ще предприемат след отмененото решение за строеж на болница. Вчера от компанията заявиха, че ще сменят името на лечебното заведение и няма да правят педиатрична структура.

Колкото до проекта за национална детска болница, от здравното министерство съобщиха, че предстои сключване на договор с фирма, която да разруши сградите върху избрания за строителство терен и да го разчисти за начало на новия строеж.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    7 1 Отговор
    Новата дъвка на политиката,детска болница.По Европейски стандарти в България има 3 пъти повече болници от необходимите.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Къпан пор

    7 1 Отговор
    В България има 380 болници за 6 милиона население, в Нидерландия 120 болници за 17,3 милиона население.

    Коментиран от #5

  • 4 свидетел

    9 1 Отговор
    ех, пачки, пачки......
  • 5 Рокстеди

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Къпан пор":

    Е то болницата по принцип не лекува,разправят лекари и медицински сестри требвали.

    Коментиран от #6

  • 6 Кънчо

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Рокстеди":

    Как да стигат лекарите и медицинските сестри,като са пръснати в много болници?
  • 7 Не на мене тия

    5 0 Отговор
    Типичен пример за усвояване на средства и пране на недекларирани доходи и сметки. И в крайна сметка пак за цицане и точене на здравна каса и отчаяни родители. Частно без печалба не е бизнес.
  • 8 Марко Кралевичи

    3 0 Отговор
    Частните болници са геноцид за населението. Искаме безплатно здравеопазване както е в целия Европейски съюз.
    Не се диша от алчните в бели престилки. Ходете си в америка.
  • 9 болница "Свако и аз"

    0 0 Отговор
    лекарите и мед. сестри са свободни да решат, на кого ще продават труда си
  • 10 да му се не види

    0 0 Отговор
    В ИА "МН" е пълно с комунисти и депесари, тетки на футболни шефове и тем подобни.