Отидете към основна версия

3 029 19

ЕК: Не е необходимо затварянето на европейските граници

  • ес-
  • ек-
  • урсула фон дер лaйен-
  • шарл мишел-
  • граници-
  • коронавирус

Свикана е видеоконференция на европейските министри на здравеопазването и на вътрешните работи

Снимка: Shutterstock

Затварянето на границите в ЕС като мярка срещу разпространението на болестта Ковид-19 не е необходимо. Това заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция.

Той отбеляза, че вече във всички държави от ЕС са установени заразени. Досега седем държави от ЕС са съобщили на комисията, че възстановяват граничните проверки, поясни говорителят.

Председателите на ЕК и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел са разговаряли днес по телефона с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Те са обсъдили епидемичната обстановка и охраната на границите, така че да се пропускат доставките и да не бъде затруднявана икономиката, като същевременно хората бъдат предпазени от допълнителни опасности от разпространението на заразата.

По-късно днес Фон дер Лайен ще има разговор с представители на германската лаборатория, за която се предполага, че е близо до откриването на ваксина срещу новата болест. Целта на разговора ще бъде да се уточни какво е необходимо, за да може лабораторията да продължи дейността си в ЕС, а не да я пренася в САЩ.

Също днес Фон дер Лайен ще разговаря с ръководителите на държавите от Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония), за да обсъди мерките срещу разпространението на заразата. В днешния ден е свикана видеоконференция на европейските министри на здравеопазването и на вътрешните работи по същата тема.

Говорителят съобщи, че зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс (58 г.) се е подложил на доброволна карантина, след като е общувал с френския държавен секретар Брюн Поасон, чиито изследвания са показали, че е заразена. Тимерманс ще остане в изолация до края на седмицата и засега съобщава, че се чувства отлично.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.

Свързани новини