Отидете към основна версия

9 409 74

Сани Жекова с въпроси за действията на Оперативния щаб

  • александра жекова-
  • коронавирус-
  • оперативен щаб-
  • мерки

Основно са насочени към прекарване на време сред природата

Снимка: БГНЕС

Бившата ни сноубордистка Александра Жекова продължи темата със "затварянето" на планините от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Преди дни тя се обяви против това решение, а сега допълва темата с няколко въпроса. Публикуваме ги с нейното разрешение.

"Във връзка с пост, който беше публично споделен в медии от личния ми фейсбук профил, без да съм уведомена за това, бих искала да задам няколко въпроса, като ще съм безкрайно благодарна, ако отделите няколко минутки и споделите своите идеи и своето мнение, в коментар.

Разбирайки сложността на ситуацията и уважавайки направените до момента стъпки от правителството на Република България, задавам тези въпроси към вас, защото се интересувам от гражданската позиция. И аз, както предполагам и вие, съм разтревожена от импулсивния начин на вземане на решения и конфликтa в информационното поле. Не членувам в конкретна партия. Не съм служител в държавна институция. Работя на свободна практика и подкрепям семейния бизнес, честно и достойно. Подкрепям и идеите, които намирам за смислени и полезни за обществото! Не целя да влизам в конфликт с ръководните органи, а като гражданин задавам своите въпроси, защото смятам, че гражданската позиция е важна!

Ето и моите няколко въпроса:
1. Как се чувстват децата ви затворени вкъщи ?
*(Предполагам не всички семейства имат кучета и къщи с двор, да не говорим, че голям процент от многочленните семейства живеят на малка площ !? )

2. Липсва ли им възможността да се движат и спортуват по-активно, на чист въздух ?
*(Забелязвате ли промяна в настроението и поведението на децата !? )

3. Успявате ли да бъдете ефективни и продуктивни в работата си, когато е необходимо да поемете и грижите за децата- целодневно?
*(Предполагам, че голям процент от българите ще се борят, за да спасят малкия си бизнес, който и без това ежемесечно е на ръба. Голям процент ще се стремят да спасят работната си позиция, предвид това, което се задава, но колко дълго ще издържите така !? )

4. Как се справят самотните родители, когато вместо да работят, им се налага да поемат грижите за децата, предвид че възрастните роднини са в рисковата група?
*(В България има 360 000 самотни майки, от които на прага на бедността са цели 72%, а близо 80% са принудени да се грижат за децата си напълно сами. Те са единствен източник на доходи в семейството, а отсъствието на заетост или практикуването на нископлатени трудови дейности са основна предпоставка за попадането на децата в състояние на детска бедност...)

5. Липсва ли ви възможността да спортувате индивидуално или с партньор/семейство/ деца, които са под карантина с вас, сред природата, на открито ? Смятате ли, че тази липса вреди на здравето ви?
* (Като приемем, че при индивидуален спорт се прилагат необходимите мерки- защитна маска, хигиена и спазване на социална дистанция, на местата които изискват това, и където се очаква да има по-голям човекопоток... )

6. Мислите ли, че е възможно мерките, да са разпоредени така, че да бъдат по-ефективни и същевременно не ощетяващи здравето на обществото, чрез отнемане на възможността за достъп до отворени зелени площи?
* (Много са научните изследвания, които доказват необходимостта от прекарване на време сред природата за всички възрастови групи, като изтъкват редица ползи за здравето...)

7. От това което виждам е, че струпване на хора на спирките на градския транспорт и метрото има, струпване на хора по време на брифингите също има, наблюдавам и струпване на служители на реда и всичко това се случва, често без да се спазват наложените “забрани и препоръки”. Правилно ли е това “струпване” според вас?

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 35 гласа.

Свързани новини