Отидете към основна версия

2 721 5

Чехия и Латвия удължиха извънредното положение

  • латвия-
  • чехия-
  • извънредно положение-
  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • артурс кришянис каринш

Властите в Прага обмислят да премахнат някои ограничения, след като броят на заразените вече не расте толкова бързо

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Парламентът на Чехия удължи до 30 април срока на извънредното положение, въпреки че правителството настояваше той да бъде удължен до 11 май, предаде Ройтерс.

На 12 март в страната беше обявено едномесечно извънредно положение заради епидемията от новия коронавирус. В сравнение с някои други европейски държави Чехия предприе най-бързо мерки срещу разпространението на заразата, но чешките власти вече обмислят да премахнат някои ограничения, след като броят на заразените вече не расте толкова бързо. В Чехия има далеч по-малко заразени - 4828 по днешни данни - в сравнение със западните ѝ съседи. Увеличаването им за последното денонощие е 5 на сто. Оздравели са 127 души, починалите са 80, съобщи Ройтерс.

Правителството на Латвия обяви също, че удължава до 12 май режима на извънредно положение, предаде ТАСС. "Виждаме, че с всеки следващ ден заболеваемостта не се покачва рязко, има даже малък спад. Това означава, че предприетите мерки се спазват колективно и действат. Но още сме в условията на епидемия и ще трябва да поработим още известно време, за да я преодолеем с общи усилия", каза латвийският премиер Артурс Кришянис Каринш.

До момента в Латвия има 547 случая с коронавируса, а починалите са трима. Съгласно режима на извънредното положение в страната, действащ до 14 април, международните пътнически превози по въздух, земя и море до и от Латвия са прекратени. С удължаването на срока му разпоредбите не се променят.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини