Отидете към основна версия

5 031 11

Срив на основния двигател на американската икономика

  • коронавирус-
  • сащ-
  • икономика-
  • последствия-
  • пандемия
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Рекорден спад на продажбите на дребно се отчита през март в САЩ. Причината е принудителното затваряне на някои бизнеси в страната заради пандемията от коронавирус, което намали търсенето на редица стоки. През миналия месец продажбите на дребно отчитат спад от 8.7% спрямо същия месец на 2019 г. Това е най-силното понижение откакто се води подобна статистика от 1992 г.

Над 90% от населението на САЩ остана по домовете си, а милиони от тях останаха без работа. Икономисти са на мнение, че една от най-големите икономики в света вече е в рецесия. „Тя е почти в свободно падане. Ще видим дъното, когато скоростта на коронавирусната инфекция се стабилизира. Дъното, от което ще трябва да започне да се издига икономиката, ще е доста дълбоко”, прогнозира Сун Уон Сон, професор по бизнес икономика в университета Loyola Marymount в Лос Анджелис.

Потребителските разходи вече представляват над 70% от икономическата активност в САЩ. Те ще се сринат с 41% през второто тримесечие на текущата година по прогнози на икономисти,независимо, че преди месец президентът Доналд Тръмп подписа исторически висок фискален пакет в размер на 2.3 трлн. USD, което е три пъти повече в сравнение с помощта отпусната по време на икономическата криза през 2009 г.

„Потребителските разходи не са били толкова зле досега. Паническото купуване в хранителни магазини не може да компенсира намаляването на разходите, които ще видим в други категории” е мнението на Тим Куинлан, старши икономист от Wells Fargo Securities в Шарлът, Северна Каролина.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини