Отидете към основна версия

3 294 36

Къде Путин и Медведев посрещат Великден

  • русия-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • путин-
  • медведев

Пандемията от коронавирус накара политиците да запазят уединение

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев ще пропуснат тази година Великденската служба в църква. Първият ще посети и запали свещ в параклиса към резиденцията, в която работи и почива от началото на пандемията в Ново Огарьово, а вторият ще си остане вкъщи.

Свещеният огън ще пристигне на летище „Внуково”, но няма да се осъществи традиционното посрещане, поради пандемията от коронавирус. Огънят ще бъде доставен директно в катедралата „Христос Спасител”. Великденското богослужение там ще се състои при закрити врата. На другите храмове огънят ще бъде предаден едва след вдигане на режима на самоизолация.

Над 80% от руснаците подкрепят ограничаването на посещение на храмове по време на религиозните празници, включително и Великден. 34% няма да празнуват тази година, а 18% от анкетираните заявяват, че в неделния ден няма да излизат от вкъщи.

Руският патриарх Кирил също призова вярващите да спазват ограниченията и да гледат богослуженията по телевизията. Преустановява се посещението на богомолци в църкви в Москва и Подмосковието от 12 до 19 април.

Ограничителните мерки в Москва ще продължат до 1 май. Гражданите могат да излизат само, ако трябва да отидат на работа или на лекар, а също ако трябва да разходят кучето си, да изхвърлят боклука или да си напазаруват храна. Стотици вече са глобени, защото са спортували или са се разхождали по московските улици.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.

Свързани новини

  • Русия продължава да се бори

    Случаите на коронавирус продължават да се увеличават в Русия, съобщи РИА Новости. Страната въведе ограничения за социална дистанция. През последния ...
    17.04.2020
    4 034
    30
  • Китай и Русия да действат заедно

    Китайският президент Си Дзинпин проведе телефонен разговор с руския държавен глава Владимир Путин, съобщи ТАСС. Двамата са обсъдили сътрудничествот ...
    16.04.2020
    6 964
    18
  • Русия и САЩ могат да се подкрепят

    Русия и САЩ могат да си окажат подкрепа в днешно време. Това смята руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. Говорителят на руското презид ...
    16.04.2020
    4 229
    33