Отидете към основна версия

3 864 28

Призив: Да помогнем спешно на СЗО

  • сзо-
  • световна здравна организация-
  • франция-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Франция предложи да се създаде експертна група, подобна на Междуправителствения панел за климатични промени

Снимка: Shutterstock

Франция предложи да се създаде експертна група, подобна на Междуправителствения панел за климатични промени (МПКП), която да помага на Световната здравна организация след отправените ѝ от САЩ критики за управлението на кризата с новия коронавирус, предаде Франс прес.

"Трябва да се дадат отново на СЗО начини да изпълнява по-добре нормативната си мисия, както и задачите си по засичане и предупреждение", каза френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан в публикувано днес интервю за в. "Монд".

"Желателно е да се създаде, по модела на МПКП, висш съвет за човешкото и животинско здраве, който да съобщава нещата от научна гледна точка въз основа на работата на признати експерти", добави той.

МПКП е създаден през 1988 г. и е отворен за всички страни членки на ООН. В момента в него членуват 195 страни, припомня БТА.

Той прави доклади за оценка на познанията за развитието на климата и мащабите на глобалното затопляне и играе важна роля в международните преговори за климата.

САЩ замразиха вноските си в бюджета на СЗО, която обвиняват, че е под влиянието на Китай в пандемията от коронавируса.

Френският президент Еманюел Макрон в отговор призова да се изгради около СЗО "силна инициатива за диагнозите, леченията и ваксините, които да са общодостъпни".

Самият Макрон изрази съмнения за стратегията на Пекин след появата на първите заразени от новия коронавирус в Централен Китай в края на миналата година.

"Очевидно са станали някакви неща, които не са ни известни", каза Макрон в интервю за в. "Файненшъл таймс".

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че организацията е готова да се отзове на молбата на страните от Г-20 да се идентифицират недостатъците на националните здравни системи в подготвеността им за справяне с избухване на опасни заболявания в света, предаде ТАСС.

"СЗО е ангажирана да играе водеща роля в работата, за която я помолиха лидерите на Г-20, за да може заедно с партньорите си да оцени пропуските в глобалната подготовка и да положи основите на един по-здрав, безопасен и справедлив свят, какъвто всички желаем", написа той в Туитър.

На вчерашно заседание здравните министри на Г-20 заявиха, че пандемията от новия коронавирус е изложила на показ системните недостатъци в националните здравеопазвания.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.

Свързани новини