Отидете към основна версия

3 308 10

В Германия работят усилено за ваксина

  • ваксина-
  • германия-
  • коронавирус-
  • лечение-
  • учени

Ваксината трябва да се тества на 200 здрави хора

Снимка: БГНЕС/ EPA

Институтът „Паул Ерлих” даде одобрение за клиничното изпитване на потенциална ваксина срещу коронавируса в Германия за първи път, съобщи „Шпигел”. Препаратът трябва да се тества върху здрави доброволци.

Както бе обявено от Федералния институт за ваксини и биомедицински лекарства, базираната в Майнц компания Biontech получава одобрение да тества активната си съставка върху здрави доброволци. Biontech си сътрудничи с фармацевтичната компания Pfizer за разработването на ваксината, информира БГНЕС.

Според института „Паул Ерлих” първоначално ваксината трябва да се тества на около 200 здрави хора на възраст между 18 и 55 години. В следваща фаза се планира ваксината да се тества върху около 500 души, които принадлежат към рисковата група, в случай на COVID-19 - хора на възраст над 55 години, някои от които имат предишни заболявания.

Учените ще проверят дали участниците образуват антитела срещу коронавируса. Съвместимостта на ваксината беше предварително тествана с експерименти върху мишки. При опитите с животни учените разбират каква доза е необходима и дали ваксината трябва да се прилага веднъж или два пъти. На тези въпроси ще се отговори по-подробно в клиничното изпитване, което започва сега. От института „Паул Ерлих” предполагат, че за това проучване ще са необходими поне три до пет месеца. Трябва да бъде сигурно коя доза е правилна и колко поносима е ваксината, преди да започне по-голямо клинично изследване. Шефът на Biontech очаква първите резултати от проучването в края на юни.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Свързани новини