Отидете към основна версия

14 094 35

Коронавирус: Още през май може да стане неконтролируемо, предупреждава германски вирусолог

  • германия-
  • вирусолог-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • май-
  • кристиан дростен

С разхлабването на мерките Германия рискува да проиграе досегашните си успехи

Снимка: БГНЕС/ EPA

С разхлабването на ограничителните мерки, въведени заради епидемията от коронавирус, Германия рискува да проиграе досегашните си успехи в борбата срещу заразата, смята известният германски вирусолог Кристиан Дростен.

"Трябва много да внимаваме"

След като от началото на тази седмица Германия отвори магазините с площ до 800 квадратни метра, сега цели търговски центрове отвориха врати, тъй като отделните магазини в тях са с площ под 800 квадратни метра, критикува Дростен. В тази връзка вирусологът се опасява от силно покачване на заразяванията. По неговите думи, още през май или най-късно през юни "има опасност да се сблъскаме със ситуация, която няма да можем да контролираме". И то въпреки че до момента Германия се числи към страните, които се справят най-добре с епидемията от коронавирус, подчертава Дростен. "Ние сме сред малкото страни в света, които регистрират спад на заболяванията. Но сега рискуваме да проиграем преднината си в битката срещу коронавируса."

"Сега трябва много да внимаваме коефициенът на репродукция да остане под 1", предупреждава Дростен и припомня заключенията в публикуван наскоро доклад, според който Германия е можела почти напълно да "пресуши" вируса, ако не беше разхлабила ограничителните мерки.

"Втора вълна на епидемията"

Преди това Дростен беше предупредил, че има голяма опасност от втора вълна на епидемията, която може да се окаже много по-унищожителна от първата. Вирусологът твърди, че тази опасност е съвсем реална и дава за пример испанския грип, разразил се през 1918 в края на Първата световна война. И тази епидемия плъзва първоначално само на отделни места, после, през летните месеци, отслабва, включително и поради въведените карантинни мерки, но продължава да тлее под повърхността. Така се стига до втората вълна на епидемията, която отнася повечето от десетките милиони жертви.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.

Свързани новини