Отидете към основна версия

2 828 26

Тръмп: До края на годината ще разполагаме с ваксина!

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • ваксина-
  • ковид-19

Директорът на Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания на САЩ Антъни Фаучи подчерта, че не може да гарантира това

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята, че до края на годината ще бъде създадена ваксина срещу коронавируса, предадоха агенциите, като се позоваха на негово интервю за телевизия "Фокс нюз".

"Напълно уверени сме, че до края на годината ще имаме ваксина срещу коронавируса", каза американският лидер. "Работим активно над това", заяви Тръмп.

В събота директорът на Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания на САЩ Антъни Фаучи заяви, че американското правителство се надява до януари 2021 г. да има разработена ваксина срещу коронавируса. Фаучи обаче подчерта, че не може да гарантира това, предава БТА.

Американският център за контрол и превенция на заболяванията съобщи снощи, че потвърдените случаи на новия коронавирус в САЩ са общо 1 122 486 или с 29 671 повече в сравнение с предишното му преброяване. Оттам добавиха, че броят на жертвите е нараснал с 1452 до 65 735 души, предаде Ройтерс.

Съобщените от центъра данни за случаите на Ковид-19, респираторното заболяване, причинявано от новия коронавирус, са към събота, 16 ч северноамериканско източно време. Направеното от него сравнение е на база данните му за предишния ден.

Данните на центъра не непременно отразяват случаите, съобщавани от отделните щати. Съобщените през уикенда данни са предварителни и ще бъдат осъвременени днес.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ смята, че китайските власти са скрили част от данните за разпространението на новия коронавирус, за да успеят да създадат запаси от медицински принадлежности, предаде Асошиейтед прес, като се позова на публикуван вчера доклад на ведомството.

Журналистите от Асошиейтед прес са се запознали с документа, който е с дата 1 май. В него се посочва, че в началото на януари китайското ръководство умишлено е скрило сведения за това каква опасност представлява вирусът. В това време китайските власти без официално уведомление са намалили обемите на продажба на различни медицински пособия и са активизирали закупуването им. В частност става дума за маски и други средства за лично предпазване.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ смята, че китайското ръководство не е предоставило своевременно на Световната здравна организация информация за това до каква степен е заразен коронавирусът, за да успее да натрупа в Китай достатъчни обеми медицински принадлежности, необходими за предотвратяване на разпространението на инфекцията.

Докладът не е секретен, но е предназначен само за вътрешно ползване, отбелязва Асошиейтед прес.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.

Свързани новини