Отидете към основна версия

2 666 29

Лукашенко: Беларус първа пое нацисткия удар

  • беларус-
  • нацисти-
  • александър лукашенко-
  • парад-
  • коронавирус

Продължава подготовката за военния парад в Минск

Снимка: БГНЕС/ EPA

Броят на заразените с коронавируса в Беларус се е увеличил за последното денонощие с 861 и е достигнал 18 350. Това съобщи днес лично беларуският президент Александър Лукашенко, цитиран от Белта, предаде ТАСС.

Той добави, че заразените съставляват "едва 8,7 процента" от всички 211 369 човека, подложени на тестове и се похвали, че Беларус заема второ място в света по брой тестове на един милион население. По думите му първото място в тази класация заема Русия, а третото - САЩ.

Лукашенко заяви, че "на тестовете трябва да се доверяваме, но и да ги проверяваме". И съобщи, че в страната са използвани беларуски, руски, китайски, американски и други тестове, при което "информацията е различна". Президентът информира също, че досега в републиката са починали около сто човека с установена коронавирусна инфекция.

Въпреки пандемията и препоръките на Световната здравна организация в Беларус не е въвеждана карантина и не са отменяни масови прояви. Продължава и подготовката за военния парад в Минск на 9 май по случай 75-годишнината от победата над нацистка Германия. В изявлението си пред журналисти Александър Лукашенко публично покани държавни глави, "поне тези от бившия СССР", да дойдат в Минск за парада. По думите му Беларус първа е поела нацисткия удар и е "жив паметник на войната".
Президентът заяви, че възнамерява да реагира на критиките срещу него заради решението да има парад на 9 май. "Ако по твой адрес се сипят обвинения, издигат се версии, разбира се трябва да реагираш", каза той.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.

Свързани новини