Отидете към основна версия

2 417 9

Има връзка между промените в климата и новите болести

  • глобалното затопляне-
  • климат-
  • пандемия-
  • коронавирус

Незаконната търговия с диви животни унищожава природата и води до разпространение на нови патогени

Снимка: Shutterstock

Човешката дейност променя много природата. Има връзка между природните процеси и здравето на човека. Това мнение изрази пред БНР Веселина Кавръкова, изпълнителен директор за България на Световния фонд за дивата природа WWF.

"Изменили сме 3/4 от сушата и 2/3 от океана, така че да обслужва нашите нужди. Планетата почти не е дива вече", каза Веселина Кавръкова.

В предаването "Хоризонт до обед" тя заяви, че вижда пряка връзка между промените в климата, загубата на биоразнообразие и отключването на нови болести.

"Обезслесяването, безогледните сечи, използването на водите отвъд капацитета на речните екосистеми, унищожаването на дивия свят водят до промени в климата и до драстична загуба на биоразнообразие", коментира Кавръкова.

Незаконната търговия с диви животни и продукти от тях е четвъртият по големина незаконен трафик след оръжията, наркотиците и трафика на хора и се оценява от 7 до 23 милиарда долара годишно. Незаконната търговия с диви животни унищожава природата и води до разпространение на нови патогени.

"Незаконната търговия с диви животни, най-вече в тропическите региони, е огромен проблем. WWF в световен мащаб работи много интензивно за неговото ограничаване и премахване. Сега имаме голям призив за няколко критични пазара за незаконна продажба на диви животни в Азия, те да бъдат затворени и постепенно да се върви към премахването на този проблем и в други части на света", подчерта Кавръкова.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.

Свързани новини