Отидете към основна версия

22 251 25

Продажбите на имоти се сринаха с 80%

  • кипър-
  • жилища-
  • сделки

Основната причина е липсата на чуждестранни купувачи

Снимка: Shutterstock

Едва 216 е броят на реализираните покупко-продажби с недвижими имоти в Кипър през април 2020 г., сочат данните на местната Агенция по вписвания. За сравнение, през април 2019 г. техният брой е бил 1057. На практика купувачите са намалели с 80% на годишна база.

Важно е да се отбележи, че активната покупателна дейност на недвижими имоти през април и май 2019 г. се дължи най-вече на засиления чуждестранен интерес. Той беше продиктуван от факта, че през втората половина на миналата година се въведоха по-строги изисквания към чуждестранните купувачи и те избързаха да реализират сделки в първата половина на годината.

Най-силен спад е регистриран във Фамагуста. Там сделките са се сринали с 90% през април тази година спрямо същия месец на миналата. На второ място си делят Лимасол и Ларнака, съответно със спад от 83%. Следва Никозия, където покупко-продажбите сега са със 78% по-малко спрямо същия месец на миналата година.

През първите 4 месеца на 2020 г. най-силен интерес купувачите проявяват към имоти в Лимасол. Следват Никозия, Пафос, Ларнака и Фамагуста.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.

Свързани новини