Отидете към основна версия

2 764 15

Китай обвинява: Американските политици не могат да избягат от отговорностите пред пандемията от COVID-19

  • китай-
  • сащ-
  • ухан-
  • ковид-19-
  • доналд тръмп

Вместо да поеме принадлежащите ѝ отговорности, световната сила номер 1 стана най-голям „износител" на вируса и най-голям разрушител на глобалното сътрудничество

Снимка: БГНЕС/ЕРА

„Американските лидери не само са отговорни за смъртта на американските граждани, но и на хора в други страни по света." Така критикува американското правителство известният американски учен Ноам Чомски в интервю. Той посочи, че за да прикрият престъпленията срещу американския народ, американските лидери търсят изкупителни жертви навсякъде.

Чомски е прав, че като единствената суперсила в света, още в началото на епидемията от новия коронавирус САЩ се опитват да водят света по грешен път по отношение на превенцията и контрола на заразата. Някои американски политици са виновни не само за неправилните превантивни мерки в собствената им страна, но и не могат да избягат от отговорностите свързани с пандемията в целия свят. Те направиха грешни преценки, неправилно постъпиха и реагираха на инфекцията, което доведе до рязко увеличаване на броя на потвърдените случаи на заразени и на починалите. Това доведе и до разнасянето на вируса в много други държави.

Спирането на финансирането на Световната здравна организация, ограбването на медицински материали на други държави, възпрепятстването на изследванията и разработките на ваксини в други страни ... Всичко това сериозно вреди на глобалното сътрудничество в превенцията и контрола на пандемията. Малък брой американци се превърнаха в създатели на проблеми пред глобалната борба с COVID-19.

Вирусът не познава граници. Презрението и слабата реакция на всяка страна ще попречат на цялостното сътрудничество в глобалните усилия за овладяването на заразата. Днес в света има повече от 4 милиона потвърдени случаи на заразени с новия коронавирус, а броят им в единствената суперсила САЩ всъщност е около една трета от тях, което означава, че един от три нови пациента в света е американски гражданин.

Във връзка с това американското списание „Атлантик" написа: „Ние (американците) живеем в провалена държава." Очевидно е, че неуспехите на САЩ в превенцията и контрола на епидемията сериозно задържат глобалното сътрудничество за овладяването на епидемията.

В някога популярния американски филм „Човекът-паяк" имаше един израз: „Колкото по-голяма е властта, толкова по-голяма е отговорността." Но вместо да поеме принадлежащите ѝ отговорности, световната сила номер 1 стана най-голям „износител" на вируса и най-голям разрушител на глобалното сътрудничество срещу епидемията.

Днес страните по света са обезпокоени от развитието на епидемичната ситуация в САЩ. Колко невинни хора ще загубят живота си заради политическите манипулации на американските политици, които са пристрастени към разпространението на фалшива информация? Хората не знаят, но едно нещо е сигурно - историята ще търси отговорност от тях и светът ще уреди сметки си с тях.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.

Свързани новини