Отидете към основна версия

2 801 10

Коронавирус в Германия: взимат спешни мерки в кланиците

  • германия-
  • кланица-
  • ковид-19-
  • месо-
  • ангела меркел

Сега кризата с коронавируса изглежда е на път да реши дълго отлагани проблеми в бранша

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В германските кланици работят и много българи - често при нечовешки условия. Сега кризата с коронавируса изглежда е на път да реши дълго отлагани проблеми в бранша. Политиците са под силен натиск да променят правилата.

Натискът над политиката за строги мерки нарасна неимоверно, след като през уикенда стана ясно, че има нов взрив от зарази в още една германска кланица – 92 работници от предприятието в Дисен, Долна Саксония, са били положително тествани за коронавирус. Производството там от днес е прекратено, а заразените и контактните лица са поставени под карантина.

Повечето от заразените живеят в общежития и са наети от подизпълнители. Подобни случаи имаше и през последните дни. В едно предприятие в Косфелд, Северен Рейн-Вестфалия, се заразиха около 230 души от работещите там – предимно румънци. Междувременно бяха подложени на тест за коронавирус около 20 000 души от всичките 85 кланици в провинцията. Досегашните данни показват, че 370 теста са били положителни, а близо 9 000 - отрицателни.

Без подизпълнители в кланиците?

С оглед на критичното състояние в германските кланици Синдикатът на работещите в хранително-вкусовата промишленост NGG апелира за „основна реформа в месопреработвателната индустрия“, включваща приемането на нови закони и ясни правила за работата на бранша. Настоява се и за забрана на договорите, с които подизпълнители наемат временна работна ръка. За подобна забрана се изказа и министърът на труда Хубертус Хайл.

Днешното заседание на т.нар. корона-кабинет (за справяне с коронавируса) обаче е отложило взимането на решение по този въпрос за сряда. В изготвеното проекторешение, според съобщения в медиите, е предвидена почти пълна забрана на договорите за подизпълнители в германските кланици.

Тежки обвинения към бранша

Заместник-председателят на Синдиката на работещите в хранително-вкусовата промишленост Фреди Адян подчерта, че тъкмо наемането на подизпълнители е създало предпоставки за критичните условия на труд в бранша. Според него, фирмите не бива да наемат „съмнителни и евтини подизпълнители, като по този начин прехвърлят своята отговорност на чужди фирми“. Синдикалистът обвинява концерните в месопреработването, че са „застрашили по безскрупулен начин здравето на десетки хиляди хора“.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини