Отидете към основна версия

1 904 11

Рязко се е увеличила младежката безработица

  • безработица-
  • младежи-
  • коронавирус-
  • работа-
  • заплата-
  • икономика

Процесът се наблюдава от началото на февруари

Снимка: Shutterstock

Всеки пети млад човек по света е останал без работа от началото на пандемията от коронавируса. Това се казва в публикуван доклад на Международната трудова организация. Според документа пандемията е довела до рязко и значително увеличение на безработицата сред младите хора, като процесът се наблюдава от началото на февруари.

„Икономическата криза, причинена от COVID-19, удря младите хора, по-специално жените, по-силно и по-бързо от всяка друга група. Ако талантът и енергията на младите хора бъдат поставени на заден план поради липса на възможности или опит, това ще навреди на нашето бъдеще и ще усложни икономическото възстановяване след пандемия“, заяви Гай Райдър, генерален директор на организацията, цитиран от bTV.

Организацията призовава за спешни мерки за подпомагане на младежта, включително стартиране на мащабни програми за заетост и обучение в развитите страни и осигуряване на сигурност на работното място на младите хора в страни с нисък и среден доход.

Според МТО през 2019 г. равнището на младежката безработица е било 13,6%, което и тогава е било по-високо от показателя на всяка друга група. Сега в света има около 267 милиона млади хора, които нямат работа и не преминават образование или обучение. Заетите млади хора на възраст между 15 и 24 години най-често вършат нископлатена работа, работят в неформалния сектор или работят като мигранти, което ги прави уязвими.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини