Отидете към основна версия

4 581 29

Пулмолог обясни защо трябва да носим маски и заяви: Втора вълна на COVID-19 може и да няма

  • пулмолог-
  • д-р александър симидчиев-
  • хидроксихлорохин-
  • лечение-
  • маски

''Трябва да можем сами да управляваме рисковете си'', смята д-р Александър Симидчиев

Снимка: БГНЕС

''Не бих лекувал пациенти от коронавирус с хидроксихлорохин. В началото мислех, че това може да стане, но вече има достатъчно проучвания, които показват, че рисковете за пациентите са по-големи с лечение с хлорохин, отколкото без'', това заяви в предаването "Панорама" по БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

''Не можем да обявим победа на края на един маратон, защото твърде малко знаем за този вирус, който е с нас само от шест месеца'', изрази експертното си мнение той.

По думите му, може да няма втора вълна на коронавирус, но втора и трета вълна ще има като резултат от това, което се случи през първата вълна.

''Бяха отложени планови операции, хората с хронични заболявания бяха вкъщи и ги беше страх, така че се натрупаха проблеми. Те ще се проявят във втората и третата вълна'', коментира медикът.

Д-р Александър Симидчиев обясни по-малкото разпространение и ниска смъртност на коронавируса в България с това, че при нас имунната система е по-изложена на различни фактори на околната среда, поради което е и малко по-тренирана.

Пулмологът обясни и защо трябва да носим маски: ''За да се получи заразяване трябва да влезе достатъчна доза от вируса в организма ни. Навън е по-малко вероятно да се заразим. Има много фактори, които водят до това поведението ни да не води до заразяване. Много рисково е струпването на много хора, по време на мач, например.''

''Трябва да можем сами да управляваме рисковете си'', допълни д-р Симидчиев.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.

Свързани новини