Отидете към основна версия

1 860 9

Американски лидери обвиняват Мексико за вируса

  • сащ-
  • мексико-
  • мексиканци-
  • коронавирус-
  • белият дом-
  • вирус

Американското правителство не спира да прехвърля отговорността

Снимка: БГНЕС/ EPA

„Мексико ли сега е отговорен за ръста на новите COVID-19 случаи в САЩ?", е въпросът, зададен наскоро от мексиканския уебсайт El Financiero.

Повод за него бе информацията, че по време на заседание в Белия дом относно повишаването на новозаразените в САЩ, американските лидери са се опитали да припишат случващото се на пътуващите от Мексико, подчертавайки, че това няма нищо общо с „рестартирането на икономиката".

От Китай до Световната здравна организация, от Европейския съюз до Латинска Америка, сегашното американско правителство не спира да прехвърля отговорността на други страни, вместо да признае своята неефективност в справянето с епидемията, предаде "Радио Китай". Този път американските политици се насочиха към съседа си Мексико. Една от основните причини е, че по-голямата част от новите случаи в САЩ в момента са съсредоточени в латиноамерикански общности.

Ето защо Белият дом подозира, че новите случаи може да са "внесени от Мексико". Тази причина е наистина смешна. От началото на епидемията, латиноамериканците в САЩ страдат от „непропорционални" проценти на заразяване и смъртност, като са били подложени на огромни расови неравенства. Според етническото разпространение на смъртните случаи от COVID-19, обявено от Ню Йорк в началото на април, хората с латиноамерикански произход представляват 34%. „Ню Йорк Таймс" съобщи, че това явление днес „се дължи пряко на икономическите и исторически разлики в достъпа до здравеопазване" при тези две общности.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини