Отидете към основна версия

1 330 3

Чехите свалят задължителните маски от юли

  • чехия-
  • прага-
  • маски-
  • ковид-19-
  • пандемия

От 22 юни отпадат ограниченията за посещения на плувни басейни и зоологически градини, но трябва да се спазват правилата за социална дистанция в музеи, галерии и дворци

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Чехите няма да бъдат задължени да носят маски на лицето от 1 юли, освен в столицата Прага, обяви днес здравният министър, отменяйки мярка, целяща да спре разпространението на коронавируса, предаде АФП.

Мярката бе въведена на 19 март, като изискването бе да бъдат покрити устата и носът. Тя накара мнозина чехи да шият маски вкъщи заради недостиг.

„Задължението за носене на маски отпада от 1 юли 2020 г. с изключение на регионите с най-лоша епидемиологична ситуация“, каза пред репортери здравният министър Адам Войтех.

Маските остават задължителни в магазините и обществения транспорт на Прага, където кметството е парализирано, след като зам.-кмет даде положителна проба за Covid-19.

Маски ще се изискват и за североизточната област Карвина, където почти 500 души, свързани с каменовъглената мина „Дарков“, неотдавна дадоха положителни тестове за коронавируса.

Чехия има потвърдени 10 176 случая на Covid-19, от които 333 с фатален изход.

От 22 юни се увеличава тавана за брой хора на публични събитие от 500 на 1000, съобщи Войтех.

За футболните мачове се разрешава присъствието на максимум 5000 зрители, разделени в 5 сектора – по най-много 1000 души във всеки.

От 22 юни отпадат ограниченията за посещения на плувни басейни и зоологически градини, но трябва да се спазват правилата за социална дистанция в музеи, галерии и дворци.

От 1 юли се позволява работа на нощни клубове, а на барове и ресторанти се позволява да работят след 23 ч.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини