От днес собствениците на ресторанти и кафенета в Турция могат да се възползват от кредитна линия на държавната „Зираатбанк“ в размер на 1 до 20 млн. турски лири (260 000 до 5 млн. лв.).
Мярката беше обявена по-рано от министъра на културата и туризма Мехмед Нури Ерсой.
Кредитите ще са тригодишни, с лихва от 7,5% и 6-месечен гратисен период.
От 1 юни в Турция отново отвориха врати хотели и музеи и изцяло беше възстановено сухопътното движение в страната, а по-късно бяха подновени и вътрешните полети.
Постепенно се подновяват и някои международни полети, но повече чужди туристи се очакват през юли и август.
По-рано Министерството на културата и туризма обяви задължителни хигиенни мерки. Те се отнасят за авиокомпаниите, летищата, транспорта, хотелите, ресторантите и кафенетата.
На пристигащите пътници се измерва температурата, при регистрация в хотели се спазва социална дистанция, спазват се отстояния между масите в ресторантите, клиентите не вземат сами храната на т. нар. „шведска маса“, а тя им се сервира и други.
Броят на хората край басейните и на плажовете зависи от размера им, забранява се пушенето на наргиле и цигари, за да не се разпространява зараза от угарките.
В Анталия общински служители очертаха с въженца определените за почиващите по девет квадратни метра, задължително е ползването на шезлонги, които се дезинфекцират след всеки турист.